Ple municipal

Olèrdola aprova un Pla Econòmic Financer per fer front a l’incompliment de "la regla de la despesa"

Els grups municipals coincideixen en criticar la llei estatal d’Estabilitat Pressupostària per “penalitzar” que es facin inversions amb diners que l’Ajuntament ja té

Redacció Olèrdola 28-03-2019 9:25 Lectures 1451
Olèrdola aprova un Pla Econòmic Financer per fer front a l’incompliment de

Olèrdola aprova un Pla Econòmic Financer per fer front a l’incompliment de "la regla de la despesa". Ajuntament d'Olèrdola

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola, celebrat aquest dimarts al vespre, ha aprovat el Pla Econòmic Financer per a fer front a l’incompliment de ”la regla de la despesa” en la liquidació del pressupost de 2018. El Pla es va aprovar amb els vots favorables d’ApO i ERC, i el vot en contra del PDeCAT, i només comporta “la senzilla aprovació del pressupost de l’Ajuntament en equilibri pressupostari”, tant del 2019, com ja s’ha fet , com del que s’ha d’aprovar pel 2020. El regidor d’Hisenda, Xavier Serramià , així ho explicava tot subratllant que el desviament en la regla de la despesa “no és un problema estructural” sinó fruit d’haver gastat diners que ja té l’Ajuntament.

Serramià detallava que l’Ajuntament ha tancat el 2018 amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de 5.228.000 €, que quedaria en 3.583.000 € de “romanent real” si es descompten les despeses compromeses. La regla de la despesa s’hauria incomplert per haver fet inversions que no tindrien finançament sostenible segons la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

L’Ajuntament ha superat aquest límit el 2018 en 761.000 €. El govern municipal va exposar que entre aquestes inversions s’hi trobava el nou dipòsit d’aigua a Viladellops, la compra d’un vehicle elèctric pels agents municipals o la construcció d’un pont conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues.

ERC va qualificar la llei “d’absurda” per les restriccions que suposa per a l’Ajuntament a l’hora de gastar diners que ja té. Fina Mascaró, regidora portaveu d’ERC, va indicar en clau local que des del govern “ja se sabia des de feia temps” que s’incomplia amb aquesta regla.
Per dimensionar la seva quantitat,  Mascaró també va posar de manifest que el romanent de l’Ajuntament superava la xifra del mateix pressupost municipal que s’aprova pel 2019. També va posar l’accent en què el Pla no requereix de cap mesura estructural i va explicar el vot  favorable del seu grup perquè el Pla era un requisit per a poder atendre el compromís amb els treballadors de retornar a la jornada laboral de 35 hores.

Des d’ERC es va destacar que “com a màxim” en tres mesos es podia portar a terme el procediment per a que el Pla estigués formalment aprovat, mentre que des del govern es va manifestar que “així que nosaltres puguem atendre les demandes del personal de l’Ajuntament, ho farem”.

La regidora portaveu del PDeCAT, Mari Carme Villanueva,  també criticava que la llei està “mal feta”, però va apuntar que en el govern hi havia faltat previsió, a la vegada que feia  notar que l’incompliment s’havia produït just en el darrer pressupost complert del mandat municipal “i no en els tres anys anteriors”. Villanueva també va assenyalar que el govern “no té credibilitat” per a complir les voluntats que anuncia i subratllava que l’incompliment de la regla de la despesa “no ha vingut d’avui per demà” perquè durant tot l’any  el govern “ja veien que no complien”.
Des del govern es va afegir que són nombrós els ajuntaments que es trobem amb aquesta situació d’haver d’aprovar un Pla Econòmic Financer.
Per unanimitat el ple aprovava les dues mocions traslladades al ple de manera conjunta pels tres grups municipals. En una l’Ajuntament d’Olèrdola s’adhereix a la sol·licitud d’atorgament de la Creu de Sant Jordi a la Societat Coral El Raïm de Sant Cugat Sesgarrigues amb motiu del seu centenari. L’altra moció reclama a Renfe i ADIF actuacions per garantir la seguretat de la línia de rodalies R4 i es reclama el compliment de les inversions compromeses per a remodelar els accessos a l’estació de Sant Sadurní.
ERC aprofitava l’apartat de precs i preguntes per  tenir un record pels presos i exiliats polítics. El portaveu del govern, Xavier Serramià, manifestava que tots els grups havien estat  a favor del dret a decidir i va qualificar com “aberració” que hi hagués gent a la presó per posar urnes.
La sessió d’aquest dimarts va ser la darrera de caràcter ordinari d’aquest mandat municipal i això va fer que les intervencions finals dels grups tinguessin un to de balanç del mandat, marcat per la cortesia i per destacar la voluntat de treballar a favor del municipi malgrat les diferències.
Fina Mascaró subratllava que “tots estimem el municipi” i manifestava que malgrat els moments tensos i complicats, de d’ERC es feia una valoració positiva per la feina que havien fet com a grup aprenent i defensant propostes pel municipi, tot i no haver estat acceptades pel govern. La regidora portaveu del PDeCAT, Mari Carme Villanueva, trobava a faltar que els tres grups treballessin en la mateixa direcció.  Serramià posava en valor que malgrat les discussions , el tracte sempre havia estat correcte entre els regidors. L’alcalde, Lucas Ramirez,  subratllava que s’havia intentat anar acompanyats de tots els grups.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No