Eleccions municipals

Robert: “Hem d’aplicar mesura i contenció, però també cal inversió per fer del Vendrell una vila més amable i accessible”

Marc Robert és el candidat a l’alcaldia per ERC i Som Poble, una confluència pensada per guanyar les Eleccions Municipals

La revisió urbanística, la municipalització de serveis, l’educació com eina de transformació social i la participació ciutadana, són els seus eixos centrals

Jordi Lleó El Vendrell 05-05-2019 10:23 Lectures 2093
Marc Robert, candidat per ERC i Som Poble al Vendrell. Jordi Lleó

Marc Robert, candidat per ERC i Som Poble al Vendrell. Jordi Lleó

Marc Robert encapçalarà la llista de la confluència municipal d'ERC i Som Poble al Vendrell. El candidat prové de l'activisme ecològic, al capdavant del Geven durant molts anys. Seguint la dinàmica oberta pel Procés Constituent de l'Arcadi Oliveres i Teresa Forcades va començar a participar al Vendrell en diferents reunions fins a formar part de la llista, concretament al quart lloc, de Som Poble, una confluència de la CUP i EUiA. Durant aquesta legislatura ha fet tasques de suport al grup municipal de Som Poble, formació que el 2015 va obtenir dos regidors.

La sintonia en l'àmbit programàtic amb ERC del Vendrell durant la passada legislatura ha facilitat aquesta confluència en Som Poble. De fet, Podem també va valorar formar part d'aquesta llista, però finalment anirà en solitari. Aquest front d'esquerra formarà fàcilment un bloc en el proper ajuntament. Precisament, en un dels consistoris que més fragmentats aquest tipus d'aliances es fan més que necessàries.
Si se sumen els vots que va obtenir Som Poble i ERC a les passades eleccions, haurien estat la llista més votada, per tant a priori, aquesta confluència és una de les possibles guanyadores a les vinents Eleccions Municipals del 26 de maig. "Vam pensar que formar aquesta confluència era l'única manera de fer una candidatura amb possibilitats reals de guanyar les eleccions. Però tenim un bon programa i un bon equip per representar a aquelles persones que estan desencantades de les formacions que s'han anat alternant al poder fins ara", indica Marc Robert.

Els eixos programàtics d'aquesta formació són la participació ciutadana, l'educació com eina de transformació social, recuperació de serveis públics, posar les persones al centre de la gestió municipal, la inversió en una economia circular i la revisió de la planificació urbanística. "El primer que farem serà una auditoria del deute. Creiem que els impostos han de ser progressius perquè qui té més pagui més, actualment la previsió fiscal ja és molt alta. Però tenim necessitats d'inversió per fer una vila més amable i accessible".
Marc Robert creu que la definició del Pla Territorial del Penedès és una bona oportunitat per reobrir el debat urbanístic i de model econòmic no només de la ciutat, sinó també de la comarca del Baix Penedès. Una de les propostes clares que té aquesta confluència és la de revisar el Pla General d'Ordenació Urbanística. Consideren que l'actual està obsolet, té 20 anys i que es va crear en un moment de plena bombolla immobiliària. "Hem d'aplicar una política de mesura i contenció. El nostre lema és precisament Recuperem el Vendrell, que vol dir recuperar també la gestió del territori".

El candidat però, aprofundeix en la reflexió quan comenta que "hi ha barris urbanitzats però no construïts com el Botafoc i Mas d'en Gual. Per tant hi ha capacitat de creixement, amb el que està mig desenvolupat, sense haver de recórrer a explotar altres espais. Però a més, tot plegat està descompensat, perquè en aquestes zones els equipaments ja estan fets i s'estan utilitzant per a la població actual i estan al límit. Per tant, si el Vendrell ha de créixer, s'hauran de generar més equipaments per donar servei a la nova població".

Sobre habitatge, Marc Robert té les coses clares, "actualment hi ha 500 pisos buits de grans tenidors, la majoria bancs rescatats amb diners públics. Donar sortida a aquests habitatges és la millor manera de regular l'habitatge social. La normativa ens dona eina per regular el preu, però aquest és un argument més per evitar el desenvolupament de noves zones al Vendrell: si hi ha pisos buits, perquè n'hem de construir més", es pregunta el candidat.

Per activar l'ocupació ERC i Som Poble creuen que la millora manera és resoldre el dèficit de formació, "no només per activar l'ocupació, sinó també com a eina transformadora, per la inclusió social i el foment del civisme. Creiem que cal formació per facilitar l'ocupació en àmbits com les energies renovables, sobirania alimentària, els valors paisatgístics o la rehabilitació d'edificis, que a part de la contractació suposen un retorn social i ambiental", apunta Robert. Som Poble i ERC pretenen municipalitzar tants serveis com puguin, "ara mateix pràcticament tots els serveis estan privatitzats a una sola empresa, Fomento de Construcciones y Contratas, només estalviant l'IVA d'aquests contractes ja estalviaríem molt, i a més amb els nous serveis generaríem ocupació", diu Mar Robert.

Segons el candidat, la visió de la comarca és que el Vendrell fa de capital però en sentit invers. "El Logis Penedès també cabria al Pla de Mar, per exemple. Hi ha el pensament a la comarca que les coses que puguin generar impacte social i ambiental o siguin nocives ja està bé que estiguin fora del Vendrell. En canvi la vila hauria de liderar una mancomunitat de serveis".

Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No