Assemblea Nacional Catalana

L’ANC aprova l'aposta per una DUI si l’independentisme supera el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament

Els socis de l’entitat avalen el nou full de ruta per àmplia majoria en la VII Assemblea General a la Tarraco Arena

ACN/ Roger Segura/ Mar Rovira Barcelona 05-05-2019 20:53 Lectures 974
Pla general dels membres del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana a l'escenari en la cloenda de la setena Assemblea General Ordinària

Pla general dels membres del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana a l'escenari en la cloenda de la setena Assemblea General Ordinària

Els socis de l’Assembla Nacional Catalana (ANC) han aprovat aquest diumenge per àmplia majoria el nou full de ruta de l’entitat, que aposta per la via unilateral si l’independentisme supera el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament de Catalunya. L’entitat ha aprovat la ponència original del full de ruta, sense esmenes, durant la VII Assemblea General Ordinària que s’ha fet a la Tarraco Arena Plaça. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que han reafirmat el seu objectiu fundacional i que ho han fet “sense por i sense cedir als que ens voldrien agenollats i que voldrien que renunciéssim o dissimuléssim el nostre objectiu”. Paluzie ha advertit que, amb una majoria independentista, no podran haver-hi “excuses” ni “dubtes”.

L'organització aposta per reclamar la DUI en cas que les coalicions electorals "indubtablement independentistes" assoleixin més de la meitat dels vots en unes eleccions Parlament de Catalunya. L'Assemblea creu que és possible que després de les eleccions municipals i europees i de la finalització del judici de l'1-O es convoquin eleccions catalanes per la falta “d’estratègia comuna per assolir la independència".

L'entitat contempla que perquè l'escenari unilateral es desenvolupi amb èxit cal "alinear" el Govern, el Parlament, la resta d'institucions i la ciutadania mobilitzada. Amb tots els actors "alineats", es proposa que es revalidi la declaració d'independència al Parlament i publicar-la al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fer una proclamació solemne de la república catalana davant del món. A continuació es detalla que caldria abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, demanar el reconeixement internacional de la independència de Catalunya i constituir-se en estat.

La ponència de full de ruta també estableix que es publiquin els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els "presos polítics i organitzar el retorn dels exiliats". En darrer terme, el document constata que les institucions i, si cal, la societat civil hauran d'activar el "pla d'organització del territori d'una manera indefinida en compliment de la legislació vigent de l'estat constituït".

Paluzie defensa que amb més d’un 50% no hi ha lloc per “excuses” ni “dubtes”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat la DUI com a alternativa a un referèndum acordat, que ja van proposar el 2012. “El referèndum acordat depèn de l’altre i, si no l’acorda, què farem? Més frustració?”, s’ha preguntat. Per aquest motiu, Paluzie ha posat en valor que la unilateralitat a l’octubre “no va fracassar” i que el referèndum unilateral d’autodeterminació “el vam fer i vam guanyar”. “Si se supera el 50% de vots no hi ha excuses i no hi ha dubtes: fem la independència!”, ha demanat.

Paluzie ha recordat que el full de ruta de l’Assemblea s’esmenta de forma recurrent en el judici al Suprem “com si fos la prova d’un delicte”. “Avui els hem dit que no els ha servit de res”, ha exclamat. Elisenda Paluzie ha advertit que aprovaran tants full de ruta per la independència “com sigui necessari fins a aconseguir-la”. Davant els socis de l’entitat, Paluzie s’ha compromès a tornar a posar la independència “al centre” i a fer “campanyes amb arguments”. En aquest sentit, ha dit que el 80% de catalans partidaris del dret a decidir són un volum “estèril” si tot aquest suport no es converteix “en un suport clar per la independència”.

La presidenta de l’ANC ha cridat a no caure en els riscos que amaga la repressió, com ara deixar córrer el projecte d’independència i optar per l’immobilisme. “Quan estàs dempeus pares molt millor els cops”, ha dit. Per aquest motiu, Elisenda Paluzie ha defensat que la independència “no només és possible, sinó que, a més, és més necessària que mai perquè ja hem vist com les gasten i com vulneren els drets”. A més, s’ha mostrat convençuda que la votaran “amb vots i amb iniciativa” posant ells les fites. “Sempre que ho hem fet, hem guanyat, com amb el referèndum”, ha afirmat. Paluzie ha tancat el seu discurs fent una crida a l’esperança: “Us necessitem determinats i ferms com ho vam estar l’1-O. Guanyarem!”, ha tancat.

Puigdemont reconeix l’ANC com un “vehicle indispensable” cap a la república

En una intervenció en directe des de Waterloo, l’expresident Carles Puigdemont ha situat l’ANC com “un vehicle indispensable i no prescindible” de la culminació del camí cap a la república. Puigdemont ha agraït a l’entitat que faci de “cua de pansa” i que recordi tot allò que es va aconseguir l’1-O davant un Estat -que ha titllat d’enemic- “que vol que renunciem i abandonem allò que va representar”. L’expresident ha insistit que “la cultura de l’1-O és fundacional de la república” i ha demanat “no desar-la a l’armari”. Puigdemont també ha garantit que no es rendeixen ni res rendiran, i que seguiran compromesos per participar “d’aquest combat per la independència” i per la república catalana.

Durant l’acte també ha intervingut la secretària general d’ERC, Marta Rovira. En un vídeo enregistrat des de Suïssa, ha cridat a aprofitar cada cita amb les urnes per votar independència i república i “legitimar la nostra causa”. Rovira, que ha afirmat que estan “dempeus i batallant” i denunciant la repressió, ha advertit que ningú no els podrà condemnar per defensar el seu projecte polític. “Defensar la independència no és cap crim ni és un delicte”, ha afegit.

Per la seva banda, l’exconseller de Salut Toni Comín ha garantit en un vídeo que el seu propòsit és materialitzar el mandat “legítim i vigent” sorgit de l’octubre del 2017. Comín ha posat en valor el paper de l’ANC i ha dit que també cal comptar amb un actor essencial com és el Consell per la República. En aquest sentit, l’exconseller ha cridat a conjurar-se “des de la cooperació absoluta” entre el Consell i l’ANC per fer efectiva la república.

En una intervenció en directe, l’exconsellera d’Ensenyament Clara Ponsatí ha afirmat que l’exili i els presos han enfortit la seva “determinació” i que caldrà “demostrar que qui té el control del territori som els catalans”. Segons Ponsatí, no podran fer efectiva la república si no s’obre “una nova etapa d desobediència civil efectiva”, per la qual cosa ha cridat a no rendir-se, a agafar forces i a avançar per guanyar.

Retards per la votació telemàtica

L’ANC ha celebrat la seva Assemblea General Ordinària per segona vegada a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. La sessió s’ha allargat durant quatre hores -de les onze del matí i fins a les tres de la tarda- i ha patit retards per problemes amb la votació telemàtica mitjançant una aplicació de telefonia mòbil. Sense sorpreses, l’entitat ha aprovat la votació final dels Estatuts i del Reglament de Règim Intern, tal com estaven proposats, ja que cap de les esmenes presentades ha prosperat. Els socis també han avalat l’informe econòmic i el de gestió del Secretariat Nacional.

Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No