Nou mandat

L'AMI promourà que els regidors sobiranistes prometin o jurin el càrrec "per la república catalana"

L'entitat sosté que és compatible amb la llei electoral però no eximeix d'acatar la Constitució

ACN/ Gerard Artigas Barcelona 06-05-2019 14:18 Lectures 497
Pla mig del president de l'AMI i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, el 6 de maig de 2019. ACN

Pla mig del president de l'AMI i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, el 6 de maig de 2019. ACN

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) promourà que els regidors sobiranistes escollits a les eleccions del 26 de maig prometin o jurin el seu càrrec "per la república catalana". Ho han explicat en una roda de premsa aquest dilluns a Barcelona encapçalada pel president de l'entitat, Josep Maria Cervera, que ha puntualitzat que aquest jurament "no és substitutiu" de l'acatament a la Constitució. De fet, la vicepresidenta de l'AMI, Annabel Moreno, ha assegurat que la fórmula compta amb l"empara legal" d'un informe jurídic però que ha d'emprar-se un cop feta la promesa o jurament que preveu l'article 108.8 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

Concretament, l'entitat enviarà als alcaldes dels 786 municipis adherits una carta explicant la campanya i unes targetes amb la fórmula que proposen perquè ho facin arribar als seus regidors. En el cas dels ajuntaments no adherits, Moreno ha dit que enviaran la carta "a tots els regidors sobiranistes i republicans". En aquest grup podria haver-hi representants del PSC o dels comuns, segons el municipi, perquè en la campanya que ja van dur a terme el 2015 van sumar edils socialistes, ha assegurat Cervera. "No perdrem el temps amb els que són clarament contraris a treballar per aquest espai però serem generosos a obrir la campanya a la resta", ja que en algunes localitats els partits són "un paraigua" de la candidatura.

En la campanya de l'any 2015 van aconseguir que el 46,18% de regidors catalans utilitzessin la seva fórmula tot i la negativa d"algun secretari municipal". En total, van sumar-hi 4.192 de 9.077 edils. Per als consistoris que es constitueixin a partir del 26 de maig, l'AMI suggereix que els regidors manifestin "el ferm compromís amb els valors de la república catalana" i declarin que continuaran treballant per "una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada".

Cervera ha aprofitat la presentació per fer una crida a la ciutadania perquè voti "formacions que aposten per una república catalana" i que els representants escollits "mostrin aquest compromís". Ha defensat que la campanya "és una opció de país, no de partit" i que en el seu plantejament també es té present als "presos i exiliats polítics".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No