Ple municipal

Els regidors de Vilanova s'acomiaden del mandat amb el prec de "mantenir el bon clima del ple"

Neus Lloveras abandona la política local després de 16 anys agraïnt a govern i oposició la feina feta i l'entesa en els temes de ciutat

Els regidors de Vilanova s'acomiaden del mandat en el darrer ple municipal. Carles Castro

Els regidors de Vilanova s'acomiaden del mandat en el darrer ple municipal. Carles Castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els regidors de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'han acomiadat aquest vespre del consistori en l'últim ple del mandat. Ho han fet amb paraules d'agraïment i amb precs per als nous càrrecs electes que surtin de les eleccions municipals del 26 de maig. Especialment emotives han estat les paraules de comiat de l'alcaldessa Neus Lloveras, que deixa la política local després de 16 anys, 8 d'ells com a alcaldessa. Lloveras ha deixat un missatge pel proper consistir: "Val la pena mantenir el clima d'aquest consistori, sempre hem de trobats acords en temes de ciutat i hem arribat a enteses amb tots els regidors d'aquest ple en algun moment del mandat."

I és que la darrera sessió plenària del mandat s'ha tancat amb una ronda d'intervencions dels regidors, especialment d'aquells que no tornaran a formar part del consistori. Ha obert el torn de paraules el regidor no adscrit Francis Álvarez, que ha resumit la seva intervenció amb dos conceptes: "gràcies i ho sento". Álvarez sí que es tornarà a presentar a les eleccions municipals, però en aquesta ocasió pel partit UCIN: "oblidaré algunes de les experiències viscudes en el mandat, no val la pena. Els valors i la defensa d'ells em van dur a la política i em duen a seguir fent-ho".

Ariadna Llorens, regidora no adscrita, ha resumit el seu pas de 16 anys pel consistori amb aquestes paraules: "satisfeta, il·lusió, feina, superació i aprenentatge". Llorens ha definit el seu pas per la política local com una lliçó de vida: "crec en la política local perquè la veritable militància ha de ser amb la ciutat i la seva ciutadania". La regidora ha tingut un record especial al seu pare, que també va ser regidor de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

La també regidora no adscrita Carmen Reina, que ara és l'alcaldable d'un nou partit local Ciutadania Activa, ha agraït "l'oportunitat de posar sobre la taula propostes que ajudin a millorar la ciutat" i la col·laboració dels treballadors municipals i "la majoria del consistori".

Des del grup de Som VNG, la regidora Deborah Zimmerman, que no es torna a presentar a les eleccions municipals, ha intervingut per últim cop al ple "amb tristesa", però definint el seu pas pel consistori com una experiència molt enriquidora: "vull fer un agraïment a tota la gent que ens ha fet costat en aquest mandat i a tot els regidors del ple que, cadascú des de la seva ideologia, han tingut la voluntat de fer la seva contribució a la ciutat, encara que no compartim criteris".

Per part d'ERC, Olga Arnau, que encapçala la candidatura republicana als propera comicis i tornarà a ser regidora amb tota seguretat, ha intervingut en aquesta última ronda de precs al ple per fer un record a tots els regidors que en aquests quatre anys han passat pel consistori i que actualment no hi són al plenari, fent especial menció a l'anterior candidat d'ERC, Queti Vinyals.

El grup municipal que es renovarà íntegrament és la CUP. Per això han estat els cinc regidors els que han intervingut al ple per acomiadar-se. En les seves valoracions del mandat i de la dedicació a la política local, Josep Asensio ha destacat que "sí que hi ha marge per transformar la realitat a través de les institucions"; Guillem Bau ha lamentat que l'administració sigui "una estructura dissenyada per perpetrar l'immobilisme" i que l'Ajuntament només "gestiona l'status quo"; Montse Maronda ha recordat que si "sempre hem tingut un peu al carrer i l'altre a les institucions", ara tindrà "el dos al carrer i em trobareu aquí davant, a les places"; Jaume Marsé, que ha tingut un record per als polítics presos, ha remarcat que "la Transició va ser un mal camí i lamento que aquesta democràcia hagi tingut aquesta brutal involució". El portaveu de la CUP, Josep Maria Domènech, que ha assegurat tenir un "memorial de greuges del mandat que m'estalviaré dir", ha destacat la "lentitut desesperant amb que es fa tot en aquesta casa" i "l'espectacle vergonyós en que massa sovint es converteix aquest ple". Però s'ha volgut acomiadar amb un agraïment especial als treballadors municipals i un assessor de la candidatura, Miguel Ángel González, per la feina feta durant el mandat: "sempre recordaré com un dels millors moments personals el dia que van desaparèixer d'aquest ple la foto del rei i la bandera d'Espanya i es va proclamar la República Catalana".

Des del PSC, Juan Luís Ruíz, que torna a encapçalar la candidatura socialista a les properes eleccions municipals, ha reiterat l'agraïment a tots els regidors que han format part del consistori aquest mandat i ha destacat que "hem intentat ser coherents des del govern i des de l'oposició i posar per davant sempre els interessos de la ciutat"

Des del grup del PDeCat, el regidor Joan Giribet, que no torna a presentar-se a les eleccions, ha destacat el "gir inesperat a la meva vida" que va suposar la seva entrada en política: "hi ha hagut moments de tot, però sempre amb el suport d'un gran equip, de tres grans dones, la Glória, la Neus i la Blanca. Marxo amb la tranquil·litat d'haver intentat fer el millor per a la ciutat. Ara entenc millor l'administració", s'ha acomiadat Giribet, que ha fet un agraïment especial a "l'oposició construtiva del PSC".

Glòria Garcia, que tampoc torna a presentar-se a la candidatura del PDeCat, també ha recordat que en aquests anys al consistori "hem passat de totes: bones, dolentes, excel·lents i tristes",  ha fet una menció especial als regidors amb els que va entrar a l'Ajuntament, Esteve Orriols, Josep Lluís Vidal, Josep Ibars i Puri Santamaria: "gràcies pel mestratge" i un agraïment emotiu "als meus mosqueters (Joan, Blanca i Neus), sempre alerta".

Les intervencions de comiat les ha tancat l'alcaldessa Neus Lloveras, que ha estat 16 anys regidora de Vilanova i que en aquest temps ha presidit un total de 131 plens: "ha estat un plaert treballar per la meva ciutat". Lloveras ha recordat que quan va acceptar l'encàrrec d'entrar en la política local tenia clar que "la decisió havia de ser un interval a la vida, és imporrant tenir un retron a la vida laboral". Lloveras, primera dona que assumia l'alcaldia a Vilanova i la Geltrú, ha recordat la seva entrada al govern ara fa 8 anys: "ens vam trobar un ajuntament en fallida i una greu crisi econòmic. Vull fer un agraïment als regidors d'aquell primer mandat: al Miguel Ángel Gargallo que va aconseguir donar un tomb a les finances, a la Marijó Riba, que va fer un impuls a Cultura, al Jaumme Munné, al Francesc Sánchez, i al Gerard Figueras". Lloveras ha agraït al PSC la feina feta amb el pacte de govern i la generositat amb que "vau respectar el frau que va representar la marxa de dos regidors de CiU a l'oposició". En el llistat d'agraïments de l'alcaldessa, Lloveras també ha destacat la feina feta amb ERC en al recta final del mandat i la dels treballadors municipals. Per últim, Lloveras ha tingut un record especial per a l'ex alcalde Esteve Orriols i per al seu marit, Xavier Vidal, que va morir al setembre de 2018: "el recordo amb alegria. Ell sempre m'ha fet costat. Igual que els meus fills".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local