Eleccions municipals

El PSC guanya les eleccions a Vilanova i la Geltrú i ERC marca territori com a segona força política

Socialistes i republicans empaten amb set regidors, Junts per Vilanova pateix una important davallada i es queda amb tres, els mateixos que la CUP i Ciutadans. Som VNG manté els dos regidors i el PP desapareix del consistori

Redacció Vilanova i la Geltrú 26-05-2019 1:16 Lectures 7567
Juan Luis Ruiz i Olga Arnau exercint el seu dret al vot. EIX

Juan Luis Ruiz i Olga Arnau exercint el seu dret al vot. EIX

RESULTATS ELECTORALS

El Partit dels Socialistes de Catalunya es recupera i ha guanyat les eleccions a Vilanova i la Geltrú, amb més de 7.800 vots. Esquerra Republicana de Catalunya també ha crescut en aquesta convocatòria electoral i ha marcat territori consolidant-se com a segona força política, molt a prop de la primera força i obtenint els seus millors resultats en una convocatòria municipal.

 

Socialistes i republicans han signat pràcticament un empat tècnic amb set regidors. Lluny d'aquesta xifra es queda Junts per Catalunya a Vilanova, que després d'haver liderat els darrers dos governs locals, ha patit una important davallada en el nombre de vots i s'ha quedat únicament amb 3 regidors, la meitat dels que havia aconseguit a les municipals de 2015.

Les urnes també han castigat la CUP, que ha perdut dos dels cinc regidors que tenia i es queda com a quarta força política, seguida de Ciutadans, que millora els resultats del 2015 i guanya un regidor i en tindrà també tres.

Com a sisena força política de Vilanova i la Geltrú tanca l'arc del consistori Som VNG-Podem, que manté els dos regidors que ha tingut aquest mandat.

La novetat més destacada de la nit ha estat la desaparició del Partit Popular del consistori, que ha quedat lluny del 5% de vots necessari per obtenir representació municipal. En el mateix cas, els regidors no adscrits Carmen Reina i Francis Álvarez, que es presentaven com a candidats per Ciutadania Activa i Ucin, respectivament, han aconseguit poc més del 0,7% i 0,2% dels vots.

La nova configuració del ple de Vilanova i la Geltrú fa complicada la governabilitat, ja que si bé ha guanyat el PSC, sembla difícil que aconsegueixi els vots necessaris (13) per fer alcalde Juan Luis Ruíz. Les forces independentistes (ERC, CUP i JxVNG) sumarien majoria absoluta, però també sembla improvable l'entesa entre CUP i Junts per Vilanova per fer alcaldessa Olga Arnau. En tot cas, un possible pacte d'esquerres com el que es va insinuar durant la campanya electoral entre ERC, CUP i Som VNG es quedaria a un vot de la majoria absoluta.

 

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres