Pactes de govern

Regull estén la mà a PSC i ERC per formar govern a Vilafranca del Penedès

Els republicans s’avenen a un pacte bilateral amb JxCat

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 30-05-2019 10:16 Lectures 3362
Regull estén la mà a PSC i ERC per formar govern a Vilafranca del Penedès. ACN

Regull estén la mà a PSC i ERC per formar govern a Vilafranca del Penedès. ACN

L’alcalde de Vilafranca del Penedès en funcions i guanyador de les eleccions municipals amb Junts per Vilafranca (JxCat), Pere Regull, ha estès la mà al PSC i ERC per arribar a una entesa de govern. Regull, amb 7 regidors, explora així la possibilitat de repetir el pacte que els últims sis anys ha mantingut amb els socialistes però també recull el guant dels republicans, que s’han ofert públicament a ser socis de govern. Amb tot, els 5 regidors d’ERC han repetit de forma insistent que la seva aposta passa només per crear un govern “100% republicà”, de manera que barren la porta al PSC. Regull avisa Esquerra que plantejar la negociació amb l’objectiu primordial de forjar un ajuntament republicà “no respon a la realitat”, degut a les limitacions de les competències municipals.

En un comunicat emès aquest dimecres, Regull celebra haver aconseguit la tercera victòria consecutiva. Malgrat haver sumat més vots que el 2011 i 2015, però, ha caigut en vot percentual i, per tant, ha perdut un regidor, de manera que s’ha quedat amb 7 dels 21 membres del ple. A parer del cap de files post convergent, assolir la victòria “no era fàcil ateses les circumstàncies actuals, i suposa un suport a les polítiques econòmiques, socials i urbanístiques” del darrer mandat.

Pel que fa a la resta de partits, la nova aritmètica municipal ha atorgat un regidor més al PSC, que se situa amb 5 representants, i ha disparat el pes d’ERC, que també ha obtingut 5 regidors. Amb aquest escenari, Regull preveu obrir converses amb totes dues formacions per explorar la formació del proper govern municipal.

La predisposició de JxCat arriba poques hores després que Esquerra hagi instat Regull a seure per sumar els 13 regidors i crear un executiu de majoria absoluta, sempre i quan es treballi per un govern “100% republicà”. Aquesta condició no ha estat del tot ben rebuda per l’alcalde en funcions, que ha advertit que “el 99% de les decisions que es prenen a l’Ajuntament no tenen res a veure amb la consecució de la república”, si bé s’ha mostrat confiat que podrà haver una entesa amb Esquerra.

Amb l’inici de les converses amb els republicans i socialistes, Regull ha volgut marcar quines seran les premisses de qualsevol acord, que ha concretat en tres punts: “compromís amb Vilafranca del Penedès”, “compromís amb el país i les seves institucions”, i “responsabilitat” a l’hora de formar govern.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No