Vegueria Penedès

La Plataforma Pro Vegueria Penedès insta els nous electes locals a “pressionar” la Generalitat per desplegar la Delegació

L’entitat adverteix que al febrer acaba el termini fixat per llei per posar en marxa els Serveis Territorials propis

Pere Prat, Fèlix Simón i Lluís Ràfols. ACN

Pere Prat, Fèlix Simón i Lluís Ràfols. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Plataforma Pro Vegueria Penedès (PVP) ha reclamat als nous Ajuntaments i Consells Comarcals que “pressionin” la Generalitat per aconseguir el desplegament real de la Delegació, aprovada fa més d’un any però a dia d’avui sense Serveis Territorials designats. “No veiem la pressió suficient. Si hi hagués més força i convicció, és evident que ja s’hauria fet”, ha lamentat aquest dimarts el president de la PVP, Fèlix Simon, que ha apel•lat als Departaments de Presidència i Vicepresidència del Govern a escoltar el clam del territori. La PVP ha criticat el “desfasament brutal” entre la inclusió del Penedès a la Llei de Vegueries –febrer del 2017- i el desplegament dels Serveis Territorials, i ha advertit que el termini legal per posar en marxa aquesta descentralització acaba el proper febrer.

El secretariat de la PVP ha mostrat aquest dimarts la seva “preocupació avançada” per la manca d’avenç en el desplegament efectiu de la Delegació del Govern al Penedès. L’entitat ha recordat que la Generalitat va aprovar aquesta delegació fa poc més d’un any –ja amb cert retard-, i ha lamentat que, des d’aleshores, tant sols s’ha traduït en la designació de Pere Regull com a delegat.

En aquest sentit, la PVP ha insistit en reclamar el desplegament dels Serveis Territorials arreu de les quatre comarques del gran Penedès –Alt i Baix Penedès, Garraf i bona part de l’Anoia-, tot remarcant que els responsables polítics hi estan d’acord des que es va aprovar la Delegació pròpia.

De fet, el mateix Regull va avançar al desembre en una entrevista a l’ACN que hi havia una entesa entre les quatre capitals de comarca per repartir els Serveis Territorials: es preveia que Vilanova acollís Territori i Sostenibilitat, Vilafranca assumís Ensenyament i Agricultura, Igualada s’encarregués d’Empresa i Coneixement, i que el Vendrell es quedés Cultura, a falta de concretar la resta de Departaments.

Un cop superades les eleccions municipals, des de la PVP han assenyalat la presa de possessió dels nous alcaldes, regidors i consellers comarcals com el moment idoni per incloure el desplegament d’aquests Serveis Territorials a les respectives agendes polítiques. Si bé els Ajuntaments i Consells Comarcals no tenen competències en aquests àmbits, la PVP considera que sí que tenen potestat per “pressionar” el Govern.

La Plataforma Pro Vegueria Penedès ha alertat que la llei fixa un termini de tres anys per descentralitzar els serveis dels Departaments de la Generalitat. En el cas del Penedès, aquest termini va començar a comptar el febrer del 2017, quan es va incloure la vuitena vegueria en el mapa aprovat anteriorment pel Parlament. Simón ha recordat que, si bé la Llei de Vegueries està temporalment suspesa -per tant, no existeixen els Consells de Vegueria- la regulació estableix que mentrestant s’han de dotar de serveis els diferents àmbits de planificació territorial.

“Igual que els altres set àmbits de Catalunya van tenir en el seu dia la descentralització de serveis, nosaltres també ho reclamem”, ha insistit Simon, que ha lamentat que la prorroga pressupostària de la Generalitat els juga en contra. “Entenem que és un procés complex, però ens fa patir perquè no veiem cap moviment”, ha afegit, i ha recordat que el Pla Territorial Parcial –una de les principals eines per donar forma a la nova divisió territorial- porta un retard de nou anys. “Això és inconcebible”, s’ha exclamat.

Visita a la Delegació de les Terres de l’Ebre

La PVP s’ha proposat redoblar esforços per aconseguir la resposta de la Generalitat i despertar també l’interès de la ciutadania. Així, el proper mes de setembre preveu organitzat una visita a la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre per “obtenir una visió complerta i detallada dels grans avantatges de tenir els serveis descentralitzats”. A aquesta visita convidaran els alcaldes de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Igualada i el Vendrell, així com els presidents dels Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local