Sentència 1-O

Torra vol "exercir l'autodeterminació" i "validar la independència" aquesta legislatura com a resposta a la sentència

El president confia en l'Acord Nacional que s'ha de constituir per fixar les bases per concretar les vies que portin al seu objectiu

Torra dona suport als Mossos però demana autocrítica: No ens podem permetre vulneració de protocols

ACN/ Rafa Garrido Barcelona 17-10-2019 11:42 Lectures 2096
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, el 17 d'octubre del 2019. ACN

Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, el 17 d'octubre del 2019. ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut al Parlament per explicar la resposta institucional a la sentència de l'1-O. A la part final del seu discurs, de mitja hora de duració, Torra ha proposat "acabar la legislatura exercint el dret a l'autodeterminació i validant la independència". És, segons el president, la millor manera que les institucions i la ciutadania pugui expressar el seu desig sobre el futur de Catalunya després de les condemnes del Tribunal Suprem. Torra, a més, ha confiat que l'Acord Nacional per l'Autodeterminació, l'Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir serà qui "fixarà les bases per concretar les vies per exercir l'autodeterminació" en aquesta mateixa legislatura.

Era un dels moments més esperats. Durant mesos el mateix Torra havia creat una alta expectativa sobre aquesta compareixença perquè hauria de suposar el moment d'anunciar la resposta institucional a la sentència. Setmanes de feina, converses i rondes de contactes amb entitats, associacions, patronals, sindicats i partits polítics havien de guiar la resposta que havia d'anunciar Torra al Parlament perquè la cambra "prengués decisions". Aquest dijous, amb tots aquests precedents, el president ha comparegut per criticar la sentència, el comportament de l'Estat i proposar "tornar a exercir el dret a l'autodeterminació" abans que acabi aquesta legislatura.

En aquest sentit, ha avançat que pretén "defensar que aquesta legislatura s'acabi tornant a exercir el dret a l'autodeterminació". "Es tracta d'aconseguir-ho, no d'intentar-ho. Tots hem de fer aquets esforç i assumir el compromís. Aquesta legislatura, si entre tots ho fem possible, hem de poder finalitzar-la validant la independència. Aquesta és la meva proposta", ha sentenciat en una intervenció que no ha tingut ni una sola interrupció per aplaudiments.

Torra considera que aquesta és la manera de "no fallar" a tota aquella gent que "ha tornat a sortir al carrer" per protestar per la sentència i defensar els drets civils i polítics. "Hem d'estar a l'alçada", ha dit, tot afegint que "no es pot continuar en aquesta gàbia que cada dia afegeix més barrots".

Per fer aquest pas que proposa, el president ha recordat que a la primavera hi haurà ja "una proposta" del Debat Constituent que servirà per les bases "una constitució catalana", i ha posat el focus sobre l'Acord Nacional per l'Autodeterminació, l'Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir i que encara està pendent de formar-se. "És un gran acord de país, obert a tots els agents polítics i socials de Catalunya, que agrupa gent amb els objectius d'assentar els consensos necessaris per aconseguir l'amnistia dels condemnats i fixar les vies per concretar l'exercici del dret a l'autodeterminació en el termini més breu possible", ha conclòs per mostrar la seva confiança en aquest ens i en que trobarà la manera de poder portar a terme la seva proposta.

Torra dona suport als Mossos però demana "autocrítica"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat tot el seu suport i reconeixement als Mossos però ha afegit que la policia catalana ha de ser "escrupolosa". En aquest sentit, en el seu discurs al ple extraordinari al Parlament, Torra ha explicat que ha demanat que s'investigui "qualsevol situació irregular" i es faci autocrítica tot defensant que ara és moment de fer-ho. "No ens podem permetre la vulneració de protocols", ha remarcat per després assenyalar que hi ha "imatges que no han agradat". En aquest context, el president català ha reclamat que ningú criminalitzi la "legítima" desobediència civil barrejant-la amb la violència.

A diferència del discurs institucional de la passada matinada, en què no va referència als Mossos, el president de la Generalitat ha expressat des de l'hemicicle que confia en la policia catalana. Després dels greus aldarulls a Catalunya arran de la sentència sobre el procés, Torra ha dit que s'ha de reconèixer quan la policia catalana ho fa bé i també s'hi ha de ser quan no sigui així "per exigir responsabilitats i el compliment dels protocols".

En aquest sentit, ha explicat que ha demanat al conseller d'Interior, Miquel Buch, que s'investigui "qualsevol situació irregular" i que es faci autocrítica quan sigui necessari. "És el moment, cal fer-ho", ha afegit fent referència a imatges de les últimes hores que "no han agradat".

Torra ha tornat a rebutjar la violència i ha assenyalat que la via pacífica és l'única per avançar cap a la independència. "La rebutgem com ho hem fet sempre. Les rebutgem totes, vinguin d'on vinguin. No hem tingut cap mania ni cap neguit per fer-ho", ha defensat. En canvi, s'ha dirigit a part dels diputats de la cambra per retreure que encara no hagin condemnat la violència contra les persones que votaven durant l'1-O. En aquest sentit, els hi ha etzibat que no donin lliçons.

Advertiment del TC

Torra ha mostrat davant l'hemicicle la notificació del Tribunal Constitucional (TC) que l'avisa de conseqüències penals si no compleix les resolucions de l'alt tribunal després de suspendre les resolucions del debat de política general sobre autodeterminació. "En aquesta cambra tornarem a parlar, debatre i discutir del dret d’autodeterminació i, de cap manera, cap Tribunal impedirà a aquest president de Catalunya seguir impulsant totes les iniciatives que cregui convenients sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya", ha replicat.

I en aquest context, ha apel·lat als diputats de la cambra, no només als independentistes, a reaccionar contra la vulneració de la llibertat d'expressió. Hi ha la dignitat de Catalunya en joc, i amb la dignitat de Catalunya no s’hi juga", ha afegit.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No