Sentència 1-O

Iceta reclama a Torra que dimiteixi i convoqui eleccions perquè l'autogovern de Catalunya està "en perill" amb ell

Critica que el president no hagi estat tan clar i contundent rebutjant la violència com donant suport als CDR

ACN/ Maria Belmez Barcelona 17-10-2019 11:49 Lectures 1951
El president del grup del PSC, Miquel Iceta, intervé al ple del Parlament. Imatge del 17 d'octubre de 2019. ACN

El president del grup del PSC, Miquel Iceta, intervé al ple del Parlament. Imatge del 17 d'octubre de 2019. ACN

El líder del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha demanat la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i que convoqui eleccions perquè "l'autogovern està en perill en les seves mans". En la seva intervenció al Parlament, Iceta ha criticat que Torra posa la independència "per davant de la convivència" i que "el seu activisme el porta a menystenir la seguretat ciutadana" treballant per una "quimera unilateral i il·legal", motius pels quals li ha demanat fer "un pas al costat". El socialista ha lamenta també que Torra no hagi estat "tan clar i contundent" rebutjant la "violència dels CDR" com quan els hi va dir "apreteu, apreteu".

"Considerem que vostè no pot exercir la més alta magistratura catalana, amb actituds que posen la independència per sobre de la convivència", ha declarat el socialista. Per això li ha reclamat "coherència" i l'ha instat a "plegar". El líder del PSC ha afirmat que el principal objectiu de Torra ha de ser promoure la convivència i garantir la seguretat i ha assegurat que Torra "està fent tot el contrari".

El socialista ha afirmat que el que cal és "retornar a la política" i ha lamentat que en la seva intervenció d'aquest dijous Torra no ha fet propostes concretes per superar el bloquig. "Bé, sí, ho tornarem a fer, proposa reiterar errors: divisió, unilateralitat i il·legalitat".

Iceta ha defensat que l'Estat espanyol és una democràcia plena i que les sentències s'han d'acatar. Ha afegit que està garantit el dret a manifestació i que totes les opinions són legítimes "però no totes les formes en que aquestes s'expressen". Així, ha condemnat "sense pal·liatius la violència" als carrers i s'ha mostrat convençut que la majoria de ciutadans "pensen que la protesta no ha d'alterar la convivència".

El socialista ha lamentat també que el president de la Generalitat no s'hagi referit als "drets trepitjats" dels ciutadans que s'han vist afectats per les protestes, com la que es va viure a l'aeroport del Prat dilluns.

"Govern dividit"

D'altra banda, Iceta ha considerat que la resposta a la sentència i les protestes i aldarulls han tornat a mostrar que el Govern està "dividit", també en un tema "crucial" com la seguretat, i ha criticat que Torra no parlés fins aquest dimecres "molt tard". "Esperàvem que el govern tranquil·litzés, que reforcés els cossos de seguretat i no el vam trobar quan feia falta", ha dit.

Ha apuntat que els CDR han trobat sempre en Torra el "suport més entusiasta" i ha criticat que els Mossos van rebre primer l'escalf del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Li ha retret també que davant actes violentes i contra els agents "no hi ha equidistància possible". "El Govern no pot cridar a la desobediència, no pot oblidar el seu paper institucional, ha de defensar els drets de tots", ha declarat.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres