Ordenances 2020

Vilanova augmentarà un 30% l'IBI als habitatges buits l'any vinent

La mesura pretén incrementar els lloguers socials de la ciutat, segons el govern local

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 29-10-2019 21:30 Lectures 3973
Blanca Albà, Olga Arnau i Marta Jofra. Míriam de Lamo

Blanca Albà, Olga Arnau i Marta Jofra. Míriam de Lamo

L'Ajuntament de Vilanova aplicarà un recàrrec del 30% de l'Impost de Béns Immobles als habitatges buits de la ciutat a partir de l'any vinent. La mesura, que, segons el govern, pretén incrementar el nombre de lloguers socials, es portarà a aprovació el proper dilluns 4 de novembre al ple municipal sobre ordenances fiscals. L'equip de govern (ERC, JuntsxCat i Capgirem VNG-CUP) ha explicat aquesta modificació de l'IBI aquest dimarts, durant una roda de premsa per valorar els 100 primers dies de govern i avançar el Pla d'actuació municipal (PAM) 2019-2023. El PAM recull la intenció de “desenvolupar i millorar el cens d'habitatges buits del municipi, incorporant una classificació segons titular i creuant la dada de titularitat de cada immoble amb el del seu estat de conservació i tipologia d’ocupació i ús”. En aquest sentit, el govern ha explicat que aplicarà el recàrrec als habitatges dels que es tingui constància que estan buits a 31 de desembre d'enguany.

El PAM, que engloba fins a 128 iniciatives, es presentarà el proper dijous 14 de novembre a les 19h a la Confraria de pescadors. En matèria d'habitatge, el govern s'hi compromet a redactar “un nou Pla Local d’Habitatge municipal, que farà especial èmfasi en l’assoliment del principi de solidaritat urbana per tal d'arribar a un mínim del 15% d'habitatges destinats a polítiques socials”. Així mateix, el document anuncia que l'Ajuntament “pressionarà la banca i els grans tenidors d’habitatges perquè els posin en lloguer” i que “elaborarà un protocol municipal d’inspecció i detecció d’habitatges i solars buits, així com un protocol sancionador”, a més de “crear un programa d’intervenció sobre immobles en situació d’ocupació per regularitzar el major nombre possible d’habitatges en aquesta situació”. La mesura coincideix amb les polítiques anunciades aquest mes d'octubre pels ajuntaments de Sitges i del Vendrell, que preveuen aplicar una recàrrega de l'IBI del 50% als habitatges buits.

Un pla amb 128 mesures

El Pla d'actuació municipal inclou altres compromisos com la creació d'un observatori ciutadà municipal que fiscalitzi l'acció del govern, la creació de la Casa de la festa i de l'Espai jove, o la redacció d'un nou pla d'ordenació urbanística. “El PAM és el nostre contracte amb la ciutadania”, ha dit l'alcaldessa, Olga Arnau, que ha destacat “la justícia social, la sostenibilitat i la implicació de la ciutadania” com els “tres tons molt marcats” del document. Arnau ha valorat els cent dies de govern -que es compliran el 6 de novembre- com a “molt positius”, enllaçant les bases de governabilitat assolides perquè els tres partits pactessin a la ciutat amb el pla d'actuació fins al 2023.

La primera tinenta d'alcaldia, Blanca Albà, confia en “rebre més aportacions” al document fruit de l'audiència pública, i ha parlat d'un treball “molt transversal” entre regidories a l'hora de portar a terme totes les actuacions previstes. Albà ha apuntat que una de les actuacions ja engegades és el procés participatiu per iniciar les converses sobre el nou pla d'ordenació urbanística municipal. L'elaboració d'una proposta de pacificació de trànsit al centre, la incentivació de plaques fotovoltaiques o la nova recollida de residus que està impulsant el govern són altres de les actuacions que ha esmentat Albà.

Un Observatori ciutadà municipal

La segona tinent d'alcaldia, Marta Jofra, s'ha referit a a la voluntat de posar en marxa el projecte d'Espai jove, i al fet que al mes de desembre Vilanova disposarà d'un envelat per encabir propostes d'oci. Jofra també ha parlat del “compromís de reforçar el vincle entre l'Ajuntament i la ciutadania” a través de mesures com l'Observatori ciutadà municipal, que tindrà com a objectius fer un seguiment de l'acció de govern, vetllar pel compliment dels compromisos establerts, la rendició de comptes i el control democràtic de l'administració. Així mateix, la segona tinent d'alcalde ha apuntat que el govern treballarà per la internalització dels serveis com la recollida de la brossa i la neteja viària o la jardineria, entre d'altres.

El document amb les 128 mesures estarà disponible a partir de demà dimecres a la web de l'Ajuntament. A banda de les actuacions esmentades, el PAM preveu mesures com reformular els mecanismes de deliberació i aprovació dels pressupostos participatius i augmentar-ne l'import assignat; reduir el deute municipal; ampliar els recursos de l’Espai d’Equitat per atendre les persones víctimes de les violències masclistes; millorar els polígons d’activitat econòmica i dotar-los de millors tecnologies de connectivitat, o renegociar els convenis de la Platja Llarga signats amb l'Incasòl.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No