Coonsells de Barri

Vilanova proposa la creació d'assemblees de barri com a nou model de participació ciutadana

Enric Garriga: 'les assemblees de barri poden ser una bona manera perquè associacions de veïns, entitats, agents socials i econòmics i ciutadania s'organitzin d'una forma autogestionada'

Redacció Vilanova i la Geltrú 26-11-2019 18:04 Lectures 2494
Vilanova proposa la creació d'assemblees de barri com a nou model de participació ciutadana. Ajuntament de Vilanova

Vilanova proposa la creació d'assemblees de barri com a nou model de participació ciutadana. Ajuntament de Vilanova

El Govern municipal vol impulsar un nou model de participació ciutadana que propiciï la implicació de les associacions de veïns, entitats, agents econòmics i socials i la ciutadania a títol individual en la gestió i govern de la ciutat a través d'assemblees de barri.

El regidor de Cooperació, Participació, Salut, Memòria històrica i Economia social i solidària, Enric Garriga ho ha anunciat aquest matí en la presentació del nou model de participació. El document, que ja s'ha traslladat als veïns, en el marc del Consell municipal d'associacions de veïns i als grups polítics municipals, és un document obert que s'acabarà de definir amb les aportacions que facin els diferents agents implicats. En aquest sentit, Enric Garriga creu que “les assemblees de barri poden ser una bona manera perquè aquests agents s'organitzin d'una forma autogestionada” es connectin i puguin aportar iniciatives conjuntes o solucions. Sobre aquesta qüestió, ha afegit Enric Garriga, “l'autogestió vol dir que l'Ajuntament cedeix una part de la sobirania a la ciutadania amb l'objectiu que les associacions de veïns i entitats passin a fer una funció propositiva”.

A priori la proposta contempla l'organització i autogestió de la ciutat en base a la creació de quatre assemblees de barris. Ribes Roges, Barri de Mar i Plaça de la Sardana, conformarien una; l'Aragai, el Prat de Vilanova, Fondo Somella, La Collada-Els Sis Camins i Santa Maria, una altra. Sant Joan i el Molí de Vent, seria la tercera assemblea i la Geltrú, Centre Vila, Armanyà, el Tacó, Masia Nova, Can Marquès, Casernes i Nucli Antic, conformarien la quarta assemblea. Enric Garriga ha explicitat que “no substitueixen les associacions de veïns ni els consells municipals temàtics sinó que volen ser espais de trobada, de coneixença que permetin combatre l'aïllament” en els que de vegades s'hi troben les mateixes entitats i associacions o la ciutadania. L'objectiu, ha dit el regidor Garriga, hauria de ser “compartir problemes, socialitzar solucions, arribar a més llocs i entendre quines són les problemàtiques del nostre entorn”.

“Actualment la relació entre l'Ajuntament i les associacions de veïns és bilateral i amb una posició patriarcal de l'administració respecte de les associacions i veïns intentant cobrir les seves necessitats”, ha explicat el regidor de Participació. El repte és que “des de l'Ajuntament es puguin impulsar i entomar les propostes sorgides de les assemblees com a pròpies. Les decisions de moment no seran vinculants però el govern les entomarà i buscarà la manera de fer-les efectives”. Així mateix, Enric Garriga considera “que des de l'Ajuntament cal que fomentem la participació de la pròpia ciutadania i cal ajudar-los a empoderar-se”.

La previsió és que les assemblees de barri puguin començar a reunir-se durant el primer trimestre de 2020 i que al cap d'un any se'n pugui valorar el funcionament. En definitiva, ha manifestat Enric Garriga, “l'Ajuntament ha de posar l'eina a disposició de la ciutadania. Com ha de ser aquesta eina, ho decidirà la gent”.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No