Ple municipal

El govern de Vilafranca aprova un pressupost de 56 milions d’euros sense cap suport de l’oposició però amb l’abstenció d’ERC

Les inversions previstes són de 9,8 milions d’euros i es destinaran a l’ampliació del Vinseum, la urbanització del carrer del Comerç, un carril bici per interconnectar polígons industrials i al nou pavelló esportiu

Roger Vives Vilafranca del Penedès 18-12-2019 21:55 Lectures 4284
El govern de Vilafranca aprova un pressupost de 56 milions d’euros sense cap suport de l’oposició però amb l’abstenció d’ERC. Roger Vives

El govern de Vilafranca aprova un pressupost de 56 milions d’euros sense cap suport de l’oposició però amb l’abstenció d’ERC. Roger Vives

L’Ajuntament de Vilafranca va aprovar aquest dimarts a la nit en sessió plenària els pressupostos per a l’any 2020, que ascendeixen a aproximadament uns 56 milions d’euros, un 4% més que els de l’exercici anterior.

Tot i seguir sense suport per part de cap partit de l’oposició, a diferència de la tònica general del darrer mandat, l’equip de govern format per Junts per Vilafranca i el PSC va comptar en aquesta ocasió amb l’abstenció dels cinc regidors d’ERC, arrel d’un acord en què destaca, sobretot, la possible construcció d’una nova biblioteca a la zona del carrer del Comerç. En canvi, la CUP, VeC i Ciutadans van votar-hi en contra.

El regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va explicar que el principal objectiu dels pressupostos era el mateix dels darrers anys: “mantenir la qualitat dels serveis municipals i reforçar àrees com l’atenció a les persones, la igualtat o l’habitatge”, tot plegat “sense apujar impostos”.
Les inversions previstes són de 9,8 milions d’euros, una quarta part dels quals pertanyen al romanent de l’any anterior i es destinaran principalment a l’ampliació del Vinseum, a la urbanització del carrer del Comerç, a un carril bici per interconnectar polígons industrials i al nou pavelló esportiu.

Durant el seu parlament, l’alcalde Pere Regull es va mostrar satisfet per l’abstenció d’ERC i va assegurar que “probablement la majoria de partits no tenim models de ciutat gaire diferents, sinó prioritats diferents”.

En paraules de Pere Sàbat, els republicans van justificar que “aquests no serien els pressupostos que haguéssim fet, però amb l’acord permeten avançar cap a una Vilafranca activa i d’oportunitats”, tot afegint que “allarguem la mà al govern per responsabilitat i amb l’abstenció fem possible un impuls en àmbits estratègics per la Vilafranca dels propers anys: comerç, cultura, coneixement i sostenibilitat”.

A banda de la nova biblioteca, de l’acord també destaca un futur projecte per a la rehabilitació de l’hospital vell i els seus usos.

En canvi, des de la CUP, la regidora Maria Ramon va justificar el seu vot contrari en trobar els pressupostos insuficients: “volem uns pressupostos centrats en les persones, en els seus drets i en millorar la qualitat de vida dels seus habitants”, va reclamar que fossin “participatius” i va subratllar que “volem que siguin uns pressupostos reals que tinguin en compte els problemes socioeconòmics que patim la classe treballadora, amb perspectiva feminista i ecologista, que lluitin contra la segregació escolar i que defensin la llengua catalana”.

Per la seva part, Ramon Arnabat va argumentar el vot contrari de Vilafranca en Comú en què “es dona per descomptat que es disposarà d’un romanent de 2 milions d’euros; no hi ha un pla de mandat i de ciutat consensuat per orientar les inversions a quatre anys vista” i, en la mateixa línia que la CUP, va lamentar que “no hi ha un sistema de pressupostos participatius”.

Finalment, el regidor de C’s Eladio García va esgrimir que, tot i considerar el pressupost com a correcte, “mentre es subvencionin entitats independentistes no hi donarem suport”. 

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres