Fons FEDER

El Consell Comarcal del Garraf aprova pressupost de 9.980.640,42 € per l’any 2020

El pressupost aprovat representa un increment del 30,78 % en relació al pressupost del 2019, degut bàsicament al desenvolupament dels projectes comarcals que compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional

Abigail Garrido i Mònica Gallardo. CC Garraf

Abigail Garrido i Mònica Gallardo. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf va aprovar ahir en sessió plenària el pressupost per l’any 2020 per un valor de 9.980.640,42 €, amb un increment del 30,78 % en relació al pressupost d’aquest any, degut principalment al desenvolupament dels projectes comarcals que compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

“És el pressupost més elevat de la història del Consell Comarcal del Garraf -segons la presidenta, Abigail Garrido- gràcies a la cooperació i a la voluntat dels sis ajuntaments de la comarca de treballar plegats i de cedir part de les competències, perquè siguin competències cooperades”. En aquest sentit, la presidenta agraeix a totes les alcaldesses “per la predisposició a treballar plegades, perquè aquest treball conjunt reverteixi de manera positiva en la vida de les persones de la comarca”. Garrido també agraeix el suport dels grups polítics perquè “el pressupost s’ha aprovat sense cap vot en contra”.

Es tracta d’un “pressupost viu i obert -segons la consellera adjunta a presidència, Mònica Gallardo- i la voluntat del govern és millorar aquestes xifres, en la mesura de les possibilitats”.

La consellera també destaca “la voluntat del Consell Comarcal del Garraf de desenvolupar tots els projectes de manera sostenible i sota el paraigües dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que va proclamar l’ONU en l’Agenda Urbana 2030”. En aquest sentit, Gallardo ressalta “que tot allò que s’implementi ha de tenir aquest punt de referència com a valor, i fixant-nos en el que demana el món a nivell de millora de qualitat de vida, de la sostenibilitat, i d’un desenvolupament econòmic que tingui una raó i un sentit pel futur del nostre territori”.

Pressupost per àrees

El percentatge més ampli del pressupost (47,36 %) està destinat a l’Àrea d’Ordenació Territorial i Habitatge que preveu una despesa total de 4.726.971,64 €. Aquesta xifra inclou la gestió dels programes comarcals: “Garraf: camins, patrimoni i natura”, “Envelliment actiu i saludable, i dependència” i “Projecte d’eficiència energètica del Garraf”, així com la gestió dels convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya pel desenvolupament de l’Oficina Comarcal d’Habitatge i de la Borsa de Mediació per al Lloguer Social.

Pel que fa l’Àrea de Serveis Socials i Sanitat, el pressupost per 2020 és de 1.856.536,90 €, un 8,73 % més que el 2019 per les contractacions d’una persona com a dinamitzadora cívica i d’una treballadora social per a l’Equip d’atenció a la infància i l’adolescència; i per l’augment del capítol de despeses de bens corrents del servei d’atenció a les persones amb dependència.

En relació a l’Àrea de Serveis a les Persones, el pressupost per 2020 és de 1.761.704,98 €, amb un increment del 1,59 % en relació al 2019. Des d’aquesta àrea es gestionen les beques menjador durant tot l’any, per tant, aquest pressupost s’anirà incrementant al llarg del 2020.

Per últim, el pressupost de l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Ocupació i Esports és de 782.049,11 €, un 44,85% més que el 2019 per la incorporació de noves edicions dels programes “Treball i Formació”, “30 Plus”, “Ubicat” i “Enfeina’t”.

Continuïtat del treball per la cooperació municipal, el benestar social i la generació d’oportunitats econòmiques

El pressupost aprovat permet la continuïtat del treball de cooperació amb els ajuntaments de la comarca, el benestar social i la generació d’oportunitats econòmiques per a la ciutadania i el sector econòmic, social i cultural del Garraf.

La cooperació municipal és fruit del treball previ i continu que permet conèixer les voluntats i necessitats dels ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Canyelles i Olivella. Paral·lelament, el pressupost contempla la necessària cooperació amb altres administracions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i els Fons Europeus.

De la mateixa manera, el pressupost reflecteix la cooperació amb els ajuntaments, en el desenvolupament de diverses actuacions en l’àmbit dels serveis a les persones: atenció primària, primera acollida, dependència, immigració, atenció a la infància i l’adolescència, beques menjador, habitatge, joventut, prevenció de drogodependències, suport a persones amb mobilitat reduïda i transport escolar.

En l’àmbit de serveis socials es destaca la contractació d’una dinamitzadora cívica que farà seguiment dels joves emigrants sols residents al centre de menors de Cubelles i treballarà per la seva integració al municipi, en coordinació amb les àrees de serveis socials i joventut de l’ajuntament. Així mateix, es contractarà una treballadora social per l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, que estarà integrat per 11 professionals que donen servei a tota la comarca. D’altra banda, es preveu la continuïtat del servei de primera acollida per a persones nouvingudes a Canyelles, Cubelles i Olivella, amb atenció presencial i descentralitzada als municipis.

En relació als serveis d’ensenyament, el Consell Comarcal del Garraf continuarà gestionant 15 rutes de transport escolar col·lectiu per traslladar 400 alumnes, 80 dels quals, són alumnes amb necessitats educatives especials. D'una banda, 177 alumnes es traslladen en 9 rutes  de transport escolar obligatori, a proposta del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya per ser escolaritzats fora del seu municipi de residència. I, d'altra banda, 223 alumnes es traslladen en 6 rutes de transport escolar col·lectiu mitjançant copagament.

Pel que fa als ajuts individuals de menjador escolar per necessitats socioeconòmiques, i seguint els criteris aprovats pel Departament d'Educació de la Generalitat, des del Consell Comarcal del Garraf s'ha aprovat un total de 2.423 beques  de menjador escolar (un 8% més que al curs 2018-2019).

D’altra banda, el pressupost contempla tres projectes europeus que tenen com a objectiu el desenvolupament econòmic del Garraf en l’àmbit de la cultura, els camins i el patrimoni; l’envelliment actiu i la dependència, i el foment de les energies renovables.

En el cas de les polítiques de foment de l’ocupació, es preveu la continuïtat del treball conjunt entre administracions, sector empresarial i educatiu, els sindicats i l’agència de desenvolupament econòmic Node Garraf en el marc del Pacte per a l’Ocupació al Garraf, centrat en cinc prioritats: ocupació, innovació sociotecnològica, ocupació en l’àmbit de la dependència, formació, i retenció del talent i emprenedoria.

Projectes europeus

Enguany el Consell Comarcal del Garraf coordina i gestiona tres projectes amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, i s’espera l’aprovació d’un quart projecte.

El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”, que  neix d’una aposta del consell comarcal i els ajuntaments, busca donar valor al conjunt del patrimoni cultural i natural de la comarca, a més d’oferir un posicionament estratègic com a destinació turística. El projecte inclou un conjunt d’accions locals i comarcals que respon al repte de cosir les estratègies en aquest àmbit, així com la cooperació intermunicipal entre el conjunt de les administracions del Garraf.

Pel que fa a les actuacions, ja s’ha executat el Mirador de Montserrat al Parc d’Olèrdola al municipi de Canyelles, s’ha iniciat les obres als jardins de Can Travé a Cubelles i està previst executar les obres de rehabilitació de la Platja Llarga, la senyalització de les rutes patrimonials, i el camí pedalable a Vilanova i la Geltrú; la creació del Centre d’Interpretació dels Americanos i la museïtzació del Castell a Sant Pere de Ribes; i el Centre de Visitants a Sitges.

De la mateixa manera, durant el proper any s’adjudicaran les obres incloses en l’actuació comarcal “Ruta del patrimoni del Garraf”: Mirador de la Punta Grossa a Vilanova i la Geltrú; Estacions interpretatives (castell i ruta) a Sant Pere de Ribes,  Mirador del castell d’Olivella, Mirador del Puig de l’Àliga a Canyelles, Punt d’avistament de la desembocadura del Foix a Cubelles i Ermita de la Mare de Déu de Gràcia de Miralpeix a Sitges. Igualment, està previst desenvolupar els projectes d’aplicació de les tecnologies a la promoció i la campanya de difusió de la destinació.

El projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència” té la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència, a través d’aplicacions tecnològiques. La Fundació Ave María desenvolupa “Never Alone”, amb un programa informàtic en el núvol al què podran accedir tots els prestadors de serveis; l’Institut de Robòtica per a la Dependència treballa en la creació de la flota de robots mòbils “Delivery Bot” pel transport de materials als centres sociosanitaris i pisos tutelats i Neàpolis impulsa el laboratori de tecnologies i solucions aplicades a l’envelliment actiu i la dependència, “Silver Economy”. S’espera que a finals del 2020 les entitats hagin executat el 70% d’aquestes actuacions.

En aquest mateix àmbit, el passat 15 de novembre es va presentar la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per l'obtenció de la subvenció d’un segon projecte amb el nom "Envelliment actiu i saludable. De la teoria a la pràctica", amb la participació de tots els ajuntaments i les 5 mateixes entitats.

En el camp de les energies renovables, el “Projecte d’eficiència energètica del Garraf” inclou diverses actuacions als municipis de la comarca com la instal·lació d’una caldera de biomassa i xarxa de calor als edificis municipals de Canyelles, l’adequació de les instal·lacions d’enllumenat públic a la normativa de contaminació lluminosa als onze centres de comandament de Cubelles, i la instal·lació d’una xarxa de calor amb biomassa per als edificis municipals i pel nucli urbà de Les Roquetes a Sant Pere de Ribes. Per l’any 2020 està prevista la contractació d’una persona per la coordinació del projecte, així com l’aprovació dels projectes executius de les diferents actuacions incloses.

Polítiques de cultura i patrimoni

En relació a les polítiques de cultura i patrimoni, l’any 2020 continua el desenvolupament de les competències delegades en matèria d’arxiu, amb aportació de la Generalitat de Catalunya. L’Arxiu Comarcal del Garraf desenvolupa activitats d’acord amb el pla de treball establert en la Comissió entre la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú com seguiment de catalogacions, seguiment de documentació de series documentals pendents, publicacions, exposicions de memòria històrica entre d’altres. Enguany l’Arxiu Comarcal preveu continuar fins el mes de juliol el registre de sèries documentals de permisos d’obres de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, així com la digitalització del fons del Diari de Vilanova que va ingressar fa uns anys, a través del programa “Efeina’t”

De la mateixa manera, es preveu el desenvolupament d’accions culturals amb connotació comarcal en l’àmbit del pubillatge i així com algunes propostes de debat en relació a les polítiques culturals. Pel que fa les accions de patrimoni, es planteja continuïtat en el desenvolupament dels eixos de treball vinculats al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manel de Cabanyes - Masia d’en Cabanyes: activitats, esdeveniments, exposicions temporals a la Sala Alexandre de Cabanyes, entre d’altres. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local