Tensió al ple

El Ple rebutja el pressupost del Parlament per primera vegada des del restabliment de la cambra el 1980

També s'han tombat els comptes del Síndic i s'han aprovat els de la Sindicatura de comptes i el Consell de garanties

La Junta de Portaveus ajorna el ple del Parlament enmig de les discrepàncies entre JxCat i ERC per la situació de Torra

ACN/ Miquel Codolar Barcelona 27-01-2020 18:31 Lectures 1909
El president de la Generalitat, Quim Torra, mirant enrere cap on seu Roger Torrent durant la seva intervenció al ple, el 27 de gener del 2020. ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, mirant enrere cap on seu Roger Torrent durant la seva intervenció al ple, el 27 de gener del 2020. ACN

El Ple del Parlament ha rebutjat aquest dilluns el pressupost del Parlament. La proposta no ha rebut cap vot favorable i n'ha tingut 16 de negatius i 82 abstencions i 4 diputats que no han votat. És la primera vegada que passa aquest fet des del restabliment de la cambra el 1980. Cap diputat ha presentat els números. Marta Ribas de Catalunya en Comú Podem, ha criticat que es vulgui pujar els sous als diputats i diputades. Maria Sirvent, de la CUP, ha afegit que els sous ja eren "excessius" abans dels nous pressupostos. Santi Rodríguez, del PP ha dit que aquests pressupostos intenten traslladar al ple una "picabaralla autodestructiva" d'ERC i JxCat. Els diputats de JxCat no han votat en motiu de la retirada de l'escó a Torra. També s'han tombat els comptes del Síndic de greuges i només s'han aprovat els del Consell de Garanties Estatutàries i el de la Sindicatura de coptes.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha apuntat que hi havia un "acord general" per no intervenir en la votació sobre els pressupostos del Parlament i passar directament a la votació, però alguns diputats han manifestat que volien intervenir.

La diputada d'En Comú Podem, Marta Ribas, ha anunciat el seu vot en contra d'aquests pressupostos. "No creiem que la prioritat sigui pujar els sous dels diputats i diputades", ha criticat.

En el mateix sentit, la diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha dit que els sous dels diputats ja eren "excessius" abans d'aquests pressupostos. Ha afegit que el nou pressupost "engreixa la diferència salarial entre treballadors del mateix Parlament". Per aquest motiu ha reclamat "fixar topalls de màxims i de mínims respecte les retribucions del Parlament".

Rordíguez, del PP, ha pres la paraula per indicar que els pressupostos del Parlament "sempre" s'havien aprovat "per assentiment". Ha dit que el desacord en els números és en motiu de la "picabaralla" entre JxCat i ERC que "s'estén també al Parlament". "No compliquin la resta de la cambra amb els problemes entre independentistes", ha reblat.

La votació s'ha tancat amb cap vot a favor, 16 en contra, 82 abstencions i 4 diputats que no han votat. "No queden aprovats els pressupostos i afegir que en aquest recompte hauria d'haver-se comptabilitzat el vot que ha estat segrestat per la Junta electoral", ha indicat Torrent després de la votació.

Tombats els pressupostos del Síndic

El diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha iniciat la seva intervenció sobre els pressupostos del Síndic de Greuges responent a Torrent que "si hi ha alguna cosa segrestada aquí és la democràcia". Carrizosa ha dit que Rafael Ribó "ja fa un any que hauria d'haver deixat el càrrec" i ha afegit que mentre segueixi al càrrec el seu grup no donarà suport als pressupostos del Síndic.

Per part del PP Rodríguez ha dit que "el Síndic de greuges s'ha convertit en el síndic del Govern, dels separatistes".

El pressupost del Consell de garanties estatutàries ha estat aprovat amb 38 vots a favor, cap en contra i 61 abstencions i 4 diputats presents que no han votat. El de la Sindicatura de comptes també s'ha aprovat pel mateix resultat.

El pressupost del Síndic de greuges s'ha rebutjat amb 28 vots a favor, 40 en contra, 21 abstencions i 3 diputats que no han votat.

S'ajorna el ple del Parlament enmig de les discrepàncies entre JxCat i ERC per la situació de Torra

La Junta de Portaveus ha decidit aquest dilluns a la tarda que ajorna el ple del Parlament fins a la setmana que ve. El punt de l'ordre del dia que queda pendent és el debat general de corrupció impulsat per Cs. JxCat, Cs, PSC-Units i comuns han demanat que no continués avui la sessió plenària que ha estat molt accidentada després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi deixat de ser diputat. En canvi, ERC, CUP i PPC eren favorables de continuar amb el ple del Parlament. El grup que lidera Lorena Roldán creu era millor que el debat de corrupció es faci un altre dia per tal que no quedi tapat per "l'espectacle" d'avui al Parlament. Així doncs, la setmana que ve es farà tant el debat com les votacions de les propostes de resolució.

Unes 300 persones es concentren a les portes del Parlament per donar suport a Torra

Unes 300 persones es concentren aquest dilluns a la tarda a les portes del Parlament de Catalunya per donar suport al president de la Generalitat, Quim Torra, després que la Mesa hagi decidit acatar l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) i retirar-li l'acta de diputat, malgrat que la inhabilitació per desobediència sentenciada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya continua sense ser ferma pendent del recurs davant del Tribunal Suprem. Els manifestants no poden acostar-se a l'edifici de la cambra catalana pel cordó de Mossos d'Esquadra i de tanques de seguretat que els en separen. Hi ha hagut alguna escena de tensió que de moment no ha anat a més.
Els concentrats, entre els quals hi ha gent gran però també gent jove amb la cara tapada criden consignes com ara 'Urquinaona ho tornarem a fer', '1-O ni oblit ni perdó' o 'Ocupem el Parlament'. També hi ha crits a favor de Quim Torra i d'altres en contra del president del Parlament, Roger Torrent.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No