Pressupost 2020

El Baix Penedès denuncia la "manca endèmica d'inversions" a la comarca per part de la Generalitat

La inversió a la comarca es redueix un 62% respecte els pressupostos del 2017 i un 89% respecte als de 2010

El Baix Penedès  denuncia la

El Baix Penedès denuncia la "manca endèmica d'inversions" a la comarca per part de la Generalitat. CC Baix Penedès

El president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Sans, i el vicepresident Jaume Casañas han denunciat avui en roda de premsa el malestar a la comarca en conèixer el projecte de pressupostos 2020 de la Generalitat de Catalunya, que situa una vegada més el Baix Penedès a la darrera posició en inversió per habitant: només 18,90 euros per habitant. Per això ja s’està en converses amb alcaldes i representants de la comarca i en el Consell d’Alcaldes de la propera setmana es decidirà quines accions s’empendran per denunciar i mirar de revertir aquesta discriminació.

Des del 2015 la comarca del Baix Penedès està emmarcada pressupostàriament en l’àmbit Penedès. En aquest àmbit, el 2015 es van destinar 30 milions d’euros, el 2017 28 milions i el 2020 35 milions. D’aquesta partida, al Baix Penedès l’any 2015 li van correspondre 7.399.000 €, el 2017 5.223.000 € i amb els pressupostos del 2020 li corresponen només 1.989.000 €.

Davant d’aquests números, que el president del Consell ha considerat "inacceptables", ha fet una crida a tots els grups parlamentaris perquè prenguin en consideració aquesta reclamació i ha demanat fer un front comú per sobre de partits polítics al Parlament per tal que siguin arranjades durant el període de presentació d’esmenes que hi ha obert.

Jaume Casañas, vicepresident primer del Consell Comarcal ha destacat que "som la segona comarca amb menys inversions en termes absoluts, però en inversió per habitant som la darrera comarca amb 18,90€ per habitant. A més som la segona comarca per sota amb nombre de funcionaris de la Generalitat al territori amb 17 funcionaris per cada 1000 habitants". Casañas ha exposat tota una llista de mancances comarcals com l’hospital comarcal infradimensionat, el peatge abusiu de la C-32, el malfuncionament i falta de trens en les Rodalies a Barcelona i a Tarragona, les mancances en matèria de seguretat amb la falta d’efectius policials, o el fet de disposar només de 5 bombers per tota la comarca amb més de 100.000 habitants, entre molts d’altres.

Des del consell comarcal considern que no tenir cap diputat comarcal al govern, i només dos diputats a l’oposició hi ha tingut a veure amb la baixa inversió al territori. A més, el Baix Penedès té un problema de situació entre les zones de Tarragona i Barcelona i no acaba d’encaixar enlloc, segons Casañas i Sans: "la comarca ha canviat molt, té una realitat sociològica complexe i hi ha una diferència molt marcada entre la costa i l’interior. Cal denunciar aquesta situació al Parlament perquè per sobre dels partits som representants del territori. per això ja s’està treballant amb els alcaldes i diputats provincials".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!