Bilateral

Pedro Sánchez proposa posar en marxa la taula de diàleg entre governs al febrer

Inclou la proposta al text 'Agenda per al retrobament' que el president del govern espanyol porta a la reunió amb Torra

ACN/ Andrea Zamorano Barcelona 06-02-2020 15:39 Lectures 1946
Els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez encaixen la mà abans de reunir-se al Palau de la Generalitat el 6 de febrer de 2020. ACN

Els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez encaixen la mà abans de reunir-se al Palau de la Generalitat el 6 de febrer de 2020. ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, proposa iniciar la taula de diàleg entre governs al febrer. És un dels plantejaments del document "obert" de quatre pàgines amb el nom 'Agenda per al retrobament' que Sánchez ha portat a la reunió d'aquest dijous a Barcelona amb el president de la Generalitat, Quim Torra. El primer dels 44 punts del text planteja celebrar la reunió constitutiva de la taula de diàleg entre governs, pactada entre el PSOE i ERC, al febrer per començar el diàleg polític. El document parla de l'objectiu de buscar "solucions en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica" per evitar la judicialització de la política i cercar acords que reflecteixin els interessos d'una "àmplia majoria" de catalans.

El document afirma que "existeix una total disponibilitat per al diàleg" i proposa sis eixos de negociació: diàleg polític i regeneració institucional, finançament autonòmic, millora de la cooperació, política social i suport als serveis públics, impuls a les infraestructures i suport davant les catàstrofes naturals.

Al primer eix, el govern espanyol menciona el compromís d'activar la taula de diàleg entre governs però també parla de regeneració institucional amb la renovació dels òrgans constitucionals i organismes independents i de mesures contra la corrupció així com un "ferm compromís amb la memòria democràtica" amb l'exhumació dels represaliats que descansen en fosses comunes o l'anul·lació de la condemna a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys.

Reforma del finançament autonòmic

El document també planteja reformar el sistema de finançament autonòmic que asseguri "la justa distribució dels recursos públics" i la capacitat de les autonomies "per proveir els serveis i prestacions socials que són de la seva competència". També promet complir amb les disposicions de l'Estatut sobre inversió.

A banda, el text afirma que l'executiu espanyol està disposat a atendre demandes de la Generalitat sobre resolucions pendents de recurs o de sentència en l'àmbit judicial per reduir la conflictivitat institucional i d'impulsar la comissió bilateral Generalitat-Estat i creu que poden haver-hi "avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives".

També es mostra obert a negociar aspectes com la gestió autonòmica del 0,7% d'IRPF per a fins socials o la descentralització d'ajudes i subvencions. "Amb matisos", també s'obre a coordinar l'acció exterior mentre les delegacions de la Generalitat s'ajustin a la llei. El document també menciona la millora en infraestructures -cita inversions ja compromeses- i les ajudes per les destrosses del temporal.

Sánchez demana a la Generalitat que reconsideri l'absència d'Aragonès al Consell de Política Fiscal i Financera

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dijous, després de la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que el Govern "reconsideri la seva posició" i el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, vagi a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest divendres. "M'agradaria que la Generalitat estigués representada a la reunió", ha dit lamentant l'absència anunciada d'Aragonès. Segons Sánchez, es parlarà de la senda de dèficit i d'una possible flexibilització i això són "qüestions que afecten i beneficien a tots els catalans".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres