Estat d'alarma

Es restringeix l'activitat dels treballadors no essencials a partir de dilluns i fins al 9 d'abril

Les plantilles tindran un permís retribuït i hauran de recuperar les hores posteriorment

El govern espanyol limita la durada dels ERTO a l'estat d'alarma i considera improcedent l'acomiadament per covid-19

ACN Madrid 28-03-2020 19:25 Lectures 4170
Pla general d'una de les andanes de l'Estació de Sants buida de passatgers, el 19 de març el 2020. ACN

Pla general d'una de les andanes de l'Estació de Sants buida de passatgers, el 19 de març el 2020. ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'executiu restringirà l'activitat dels treballadors dels serveis no essencials a partir d'aquest dilluns, 30 de març, i fins al 9 d'abril. En roda de premsa a la Moncloa, Sánchez ha explicat que aquest diumenge en un Consell de Ministres extraordinari s'aprovarà la mesura, que considera "excepcional" i "de gran duresa". A més, el govern espanyol també aprovarà que tots els treballadors puguin gaudir d'un permís retribuït per rebre el seu salari. Un cop acabada la crisi, els treballadors hauran de recuperar totes les hores. Segons el president, que ha recordat que el període inclou la Setmana Santa, la mesura ve avalada per experts i permetrà reduir "encara més" la mobilitat.

El govern espanyol limita la durada dels ERTO a l'estat d'alarma i considera improcedent l'acomiadament per covid-19

El govern espanyol estableix que tots els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) provocats per la crisi del coronavirus s'acabin un cop finalitzi l'estat d'alarma. La mesura s'inclou en el Reial Decret llei de mesures complementàries en l'àmbit laboral, aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres i publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). En la llei també es recull l'encariment dels acomiadaments pel coronavirus, ja que passen a ser considerats improcedents, i l'obligació de no extingir els contractes temporals. En la disposició addicional primera es limita la durada màxima dels ERTO a l'estat d'alarma, tant als expedients que tinguin resolució expressa com els resolts per silenci administratiu.

"La força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en les quals s'emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada [...] no es podran entendre com a justificatives de l'extinció del contracte de treball ni de l'acomiadament", resa l'article 2 del Decret llei.

Aquest article no implica la prohibició d'acomiadar treballadors pel coronavirus, com va anunciar aquest divendres la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

En canvi, la nova llei estableix que tots els acomiadaments produïts per l'expansió de la pandèmia seran considerats improcedents. En aquest cas, les empreses hauran de pagar a l'empleat 33 dies per any treballat, en lloc dels 20 establerts en els casos d'acomiadaments procedents

En referència als ERTO, el 17 de març, el govern espanyol va aprovar un paquet de mesures per intentar pal·liar els efectes del coronavirus en el mercat laboral. Entre aquestes, es considerava tots els expedients provocats per la crisi del coronavirus com de força major, una modalitat que permet una tramitació més àgil.

Aquest divendres 58.843 empreses havien presentat un d'aquests expedients a Catalunya, amb una afectació a 460.000 treballadors. En els últims cinc dies s'han doblat el nombre de companyies i empleats afectats, que han superat el llindar de 390.000 aturats que hi havia al febrer a Catalunya.

L'Estat amplia les mesures per facilitar el transport de mercaderies per carretera

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha decidit flexibilitzar els temps de conducció i descans dels transportistes i la possibilitat que facin el descans setmanal en el vehicle mentre duri l'actual estat d'alarma. A través d'una resolució de la Direcció General de Transport Terrestre que es va publicar divendres al BOE, la normativa s'adapta a les directrius que ha establert al respecte la Unió Europea. Fins al 12 d'abril s'allarga fins a les 10 hores el període de conducció diari –fins ara, per norma general, no es podia superar les 9 hores-, però no es podrà fer més de dues vegades a la setmana. A més els descansos setmanals poden ser d'almenys 24 hores, sense necessitat de compensar.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No