Fase 1 del desconfinament

Vilafranca i Vilanova celebren la proposta per avançar a la fase 1 i fan una crida a la “responsabilitat” dels veïns

El delegat del govern al Penedès sosté que el baix impacte de la covid-19 avala el desconfinament diferenciat

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 14-05-2020 19:10 Lectures 6510
Pla obert d'una veïna de Cunit caminant pel carrer amb la compra a les mans, duent mascareta amb motiu de la crisi de coronavirus. ACN

Pla obert d'una veïna de Cunit caminant pel carrer amb la compra a les mans, duent mascareta amb motiu de la crisi de coronavirus. ACN

Els alcaldes de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú han aplaudit la proposta de la Generalitat de situar a fase 1 del desconfinament les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf –inclòs Cunit-. Fa una setmana, l’alcalde de Vilafranca i delegat del Govern al Penedès, Pere Regull, reclamava aquest tracte diferenciat respecte la regió sanitària Metropolitana Sud. Aquest dijous ha destacat a l’ACN que el territori pot avançar de fase “perquè els indicadors sanitaris ho permeten”. “Al Baix Llobregat el nombre de persones sospitoses de tenir covid-19 és quatre vegades superior que al Garraf i l’Alt Penedès”, ha subratllat. Tant Regull com l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, han fet una crida a la “responsabilitat” dels veïns.

“No ho demanàvem ‘perquè sí’, sinó perquè hi ha unes dades sanitàries que ens permeten fer-ho”, ha insistit Regull després de saber que la Generalitat proposarà al Ministeri de Sanitat l’avanç a fase 1 per a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf –on sanitàriament també està adscrit el municipi de Cunit, tot i ser del Baix Penedès-. El delegat del Govern ha assenyalat que al conjunt de les dues comarques penedesenques hi ha hagut uns 5.000 casos sospitosos de covid-19, mentre al Baix Llobregat han estat 20.000. “És una diferència abismal”, ha afegit.

Regull considera que diferenciar l’Alt Penedès i el Garraf de la resta de la regió Metropolitana Sud “demostra” el motiu d’existència de l’àmbit i la vegueria Penedès. “Nosaltres mai hem estat metropolitans i el canvi de fase ens serveix per defensar el territori i demanar que es planifiqui en base a allò que sí que som”, ha assegurat, tot criticant que fins ara s’inclogués les dues comarques sota els mateixos criteris sanitaris que el Baix Llobregat i el Barcelonès Sud.

A l’espera de la resposta del Ministeri de Sanitat, el delegat del Govern i alcalde de Vilafranca s’ha mostrat confiat que el govern espanyol avalarà el canvi de fase “perquè hi ha hagut altres zones de l’estat on s’ha fet el desconfinament a través de les àrees bàsiques de salut, que encara són unitats més petites que les que proposa ara la Generalitat”.

A l’espera de si dilluns el territori farà el salt a la fase 1, Regull ha fet una crida insistent a la prudència, i ha assegurat que l’avanç en el desconfinament s’ha d’entomar com un “repte”. “Ja que hem aconseguit arribar a la fase 1, ara hem de complir la normativa amb molta responsabilitat. Seria imperdonable que en deu dies haguem de tirar enrere per una mala praxi”, ha sentenciat.

Al seu torn, l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau s’ha mostrat optimista respecte la l’aval de l’executiu de Pedro Sánchez. “Esperem que sigui una resposta positiva per poder seguir avançant adequadament”, ha dit en un missatge de vídeo enregistrat. Arnau, però, també ha demanat cautela als veïns a l’hora d’afrontar la nova fase de desconfinament i els ha instat a “no perdre de vista que continua la situació d’estat d’alarma”.

Una crida a la qual s’hi ha sumat la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Abigail Garrido. També a través d’un missatge enregistrat, ha demanat “prudència i compliment dels criteris sanitaris per garantir una desescalada en condicions”. “El més important és la seguretat de les persones”, ha afegit, tot celebrant que la nova proposta de la Generalitat reconegui les “diferents realitats” de la regió Metropolitana Sud.

Cunit, el municipi fronterer

Amb la nova proposta de la Generalitat es resol la paradoxa de Cunit que, tot i ser Baix Penedès, està inclòs al consorci sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf i, per tant, a la regió sanitària Metropolitana Sud. Això el converteix en l’únic municipi de la seva comarca que aquesta setmana s’ha mantingut a fase 0, ja que la resta del Baix Penedès pertany a la regió del Camp de Tarragona.

L’alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, ha assegurat aquest dijous que “els resultats demostren que pot haver un tracte diferenciat” i s’ha mostrat prudent a l’espera que el govern espanyol avali el canvi a la fase 1. “Si fos així, seria una alegria per part de tots els petits comerços i autònoms, que estaven molt preocupats, especialment en el sector de la restauració”, ha explicat Carreras a l’ACN.

Alhora, però, l’alcaldessa de Cunit ha demanat als seus veïns que mantinguin l’atenció: “No ens podem relaxar”. Segons Carreras, al poble ha anat a més la gent que es desplaça sense mascareta i que no respecta les distàncies de seguretat. També diu que han constatat un augment de consum d’aigua a les llars, fet que denota que s’han instal·lat alguns veïns amb segona residència. Carreras s’ha mostrat “preocupada” per aquests casos i ha demanat “mantenir la seguretat sanitària pel bé de tots”.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No