Fase 1 del desconfinament

Gelida, Sant Llorenç d'Hortons, Masquefa i Les Botigues de Sitges, el Penedès que no passarà a la fase 1 aquest dilluns

Pertanyen a la regió sanitària de Barcelona (Martorell i Castelldefels), que a partir de dilluns entrarà en una fase intermitja

No es podran obrir terrasses de bars ni restaurants ni fer reunions socials o familiars de fins a 10 persones, com preveu la fase 1

Imatge d'un operari de Gelida desinfectant elements dels espais públics. Ajuntament de Gelida

Imatge d'un operari de Gelida desinfectant elements dels espais públics. Ajuntament de Gelida

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A partir de dilluns 18 de maig, l'Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf entraran a la fase 1 del desconfinament però hi haurà quatre excepcions: Masquefa, Gelida, Sant Llorenç d'Hortons i el nucli de les Botigues de Sitges. Els tres primers, tot i pertànyer a l'Anoia i a l’Alt Penedès, tenen els centres sanitaris de referència a Martorell (Baix Llobregat) per proximitat geogràfica. En el cas de les Botigues de Sitges, el nucli és a la comarca del Garraf però els seus centres de referència són a Castelldefels i Viladecans. Tots quatre hauran de romandre a la fase 0, que serà més flexible que la normativa que hi havia fins ara. Es preveu que la publicació del BOE durant aquest cap de setmana confirmi aquestes excepcions.

Masquefa, tot i ser a l’Anoia i pertànyer també a l’àmbit funcional del Penedès, depèn del sector sanitari Martorell rural. Un fet que impedeix que el municipi pugui avançar a la fase 1 del desconfinament, mentre tot el seu entorn sí que ho farà. “El nostre poble no té pas cap característica diferent de l’Anoia i el Penedès”, s’exclama a l’ACN l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, que lamenta que “no s’ha actuat de forma igual en un territori que en un altre”.

A parer de Boquete, que també és president del Consell Comarcal de l'Anoia, "s'hauria de solucionar" la situació de Masquefa en el desconfinament. Per això reclama que la Generalitat proposi al Ministeri de Sanitat incloure l'àrea sanitària Martorell rural dins les zones que ja estan capacitades per entrar a la fase 1. "No tenim ni un índex alt de casos de covid-19 ni tampoc una densitat alta de població que justifiquin la fase 0", apunta l'alcalde de Masquefa.

A L'Alt Penedès, els batlles de Sant Llorenç d'Hortons i Gelida també lamenten haver de continuar a la fase 0, malgrat la resta de la comarca avanci un pas en el desconfinament. Des de Gelida, l'alcaldessa Lluïsa Llop atribueix el vincle sanitari amb l'àrea de salut Martorell rural al fet que antigament el municipi només tenia accés a l'autopista Ap-7 en direcció nord, però no cap a Vilafranca, malgrat ser la capital de comarca.

"Nosaltres tenim clar que pertanyem a l'Alt Penedès i estem en les mateixes condicions per passar de fase", diu Llop, tot i que assegura que comprèn que el desconfinament s'està fent en funció dels sectors sanitaris. De cara al futur, però, diu que el municipi es "plantejarà" demanar un canvi per a què Gelida quedi vinculat a l'Hospital Comarcal de Vilafranca, en lloc del de Martorell.

Una petició que també estudiarà Sant Llorenç d'Hortons. El seu alcalde, Jordi Ferrer, diu que el poble vol formar part de l'Alt Penedès "amb tots els ets i uts" i recorda que els veïns tenen molta tendència a anar a Vilafranca com a referent comercial i social. L'alcalde admet que la situació del poble és "atípica" sanitàriament parlant.

Tot i que Ferrer lamenta que els veïns no podran gaudir de la fase 1 del desconfinament, també considera que allargar la fase 0 els donarà "tranquil·litat". "Aquí hi ha molta gent que treballa a Barcelona, i així farem les coses encara més ben fetes una setmana més", afegeix aquest alcalde.

Les Botigues de Sitges, una excepció de poc impacte econòmic

A Sitges, els dos nuclis més allunyats del centre de la vila són Garraf i les Botigues. El primer sí que entrarà a la fase 1 el proper dilluns perquè sanitàriament pertany al Garraf-Alt Penedès, mentre que les Botigues haurà d'esperar, ja que està vinculada al sector sanitari del Baix Llobregat. L'alcaldessa, Aurora Carbonell, considera que l'impacte de seguir a la fase 0 serà "baix", ja que es tracta d'una zona sense comerços i amb tan sols un restaurant. "No esperem cap problema", afirma.

Si bé un dels avenços de la fase 1 és la llibertat de moviments fora del terme municipal, Carbonell recorda que els veïns de les Botigues ja tenen autoritzat l'accés a Castelldefels, municipi del Baix Llobregat amb el qual tenen trama urbana continua. L'alcaldessa apunta que, tot i que continuaran a la fase 0 i això no els hauria de permetre sortir del municipi, a les Botigues hi ha una excepció perquè la seva zona sanitària està vinculada a Castelldefels. A més, els seus comerços són molt més a prop que els de Sitges, situat a 14 quilòmetres.

"Patiment" pels restauradors

Els alcaldes dels municipis de l'Anoia i l'Alt Penedès que continuen a fase 0 asseguren que "pateixen" pels seus restauradors. I és que el govern espanyol va anunciar que la fase 0 es flexibilitzaria a partir del proper dilluns, permetent obrir els comerços sense cita prèvia, celebrar vetlles, obrir biblioteques i també els centres de culte. No es preveu cap concessió, però, per als bars i restaurants, que hauran de seguir tancats.

Els alcaldes recorden que, si els seus pobles entressin a la fase 1, els restauradors podrien obrir el 50% de les terrasses, i lamenten que la majoria de negocis preveia obrir dilluns quan va saber que la Generalitat proposava un canvi de fase per a les seves comarques. No comptaven que vivien a pobles amb situació excepcional.

"Se senten frustrats", explica l'alcalde de Masquefa. Des de Gelida, Lluïsa Llop apunta que la majoria de negocis estan tancats i diu que són molt pocs els que estan preparant menjar per emportar, de manera que anhelen canviar de fase per poder obrir les terrasses. A Sant Llorenç d'Hortons es repeteix la situació, si bé l'alcalde encoratja els empresaris: "Aviat passarem a la fase 1, n'estic convençut".

La frontera entre el Garraf i el Baix Penedès, desconfinada

D’altra banda, amb el pas a fase 1 del Garraf també canviarà la situació de desconfinament de Cunit. Tot i ser comarca del Baix Penedès, aquest municipi depèn sanitàriament de l’àrea del Garraf. Fins ara, era dels pocs pobles de Tarragona que no havia pogut canviar de fase. L’alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, destacava recentment a l’ACN que l’avenç del desconfinament és “una gran alegria” per als empresaris, especialment per als bars i restaurants, ara que tot just començarà la temporada forta per a aquest sector.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local