Desescalada del confinament

Es flexibilitzen els horaris en nuclis de menys de 10.000 habitants i "reforçarà" l'ús de mascaretes

El ministre Illa diu que es faran públics els informes de desescalada quan totes les autonomies estiguin en fase 1

ACN/ Pol Solà Barcelona 17-05-2020 19:39 Lectures 1855
Imatge d'arxiu d'un parc infantil precintat durant el confinament al municipi d'Olivella. Ajuntament d'Olivella

Imatge d'arxiu d'un parc infantil precintat durant el confinament al municipi d'Olivella. Ajuntament d'Olivella

El govern espanyol té previst flexibilitzar en els propers dies els franges horàries per sortir de casa en els nuclis urbans aïllats de menys de 10.000 habitants en qualsevol de les fases de desconfinament, com passava fins ara amb els municipis de menys de 5.000 habitants. A més, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que l'executiu farà públics els informes tècnics que justifiquen la fase de desconfinament de cada regió sanitària quan tot l'estat hagi passat a aquella fase, per tal de no afavorir "curses" entre comunitats autònomes. Preguntat per l'ús de la mascareta a l'espai públic, Illa ha assegurat que hi ha unanimitat per reforçar-ne l'obligatorietat, però no ha concretat en quins àmbits.

En la roda de premsa posterior a la reunió "constructiva" entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics, la ministra portaveu, María Jesús Montero, i Illa han explicat alguns dels decrets que es preveuen aprovar en els propers dies, i que s'elaboraran havent-los discutit amb els tècnics i les comunitats autònomes. Montero ha demanat als partits polítics que donin suport al nou estat d'alarma d'un mes més i que arribin a un consens per a sortir de la crisi econòmica com ha fet el govern espanyol amb sindicats i patronal, i a les autonomies que no fomentin "falses idees" per accelerar el desconfinament, ja que això podria fer-lo alentir. De fet, la pròrroga de l'estat d'alarma inclourà aportacions de les autonomies i serà flexible amb cada situació. Alhora, Montero ha demanat que la Unió Europea faci passos urgents per reduir l'impacte econòmic de la crisi i la "bretxa" entre estats.

Paral·lelament s'aprovaran decrets per reforçar l'ús obligatori de mascaretes, tot i que no han volgut detallar en quins àmbits fins que la proposta definitiva sigui acordada els propers dies. Entre les peticions de les autonomies, també es tindrà en compte l'àmbit rural i s'ampliaran als nuclis urbans aïllats de menys de 10.000 habitants les mesures de les que gaudeixen els de menys de 5.000 habitants, principalment l'eliminació de les franges horàries per passejar o fer esport. A preguntes dels periodistes ha dit

Segons Illa, el decret d'estat d'alarma ha funcionat i cal arribar fins al final de la desescalada. Alhora, però, no vol fomentar "curses" entre autonomies, i per això no es faran públics els informes per quedar-se o passar de fase fins que tots els territoris estiguin en cadascuna de les fases. Així, quan tot Espanya estigui almenys a la fase 1, es faran públics els informes que han justificat quedar-se a la fase 0 o avançar a la 1, i es farà successivament en les següents fases. A més, cada regió sanitària ha d'estar almenys dues setmanes a cada fase. Illa també ha concretat que la mobilitat entre regions sanitàries no es permetrà fins a la "nova normalitat".

Tampoc vol que s'entri en una competició entre destinacions turístiques europees per veure qui obre abans les instal·lacions i rep més visitants. Segons ell, cal actuar amb prudència, i no es preveu aixecar la quarantena obligatòria dels viatgers internacionals fins que no s'acabi del tot la desescalada.

Illa també ha explicat que el Ministeri de Transports i Mobilitat ampliarà de cinc a tretze els aeroports preparats amb mesures sanitàries per rebre viatgers internacionals. Així, als aeroports de Barcelona, Madrid, Palma, Màlaga i Gran Canaria, s'hi afegiran els de València, Alacant, Eivissa, Menorca, Sevilla, Tenerife Sud, Lanzarote i Fuerteventura.

Respecte les ajudes econòmiques, Montero ha dit que properament s'activaran 20.000 milions d'euros més en crèdits de l'ICO i que s'està treballant amb les autonomies i els ajuntaments una proposta per facilitar la conciliació laboral dels treballadors que tinguin fills a càrrec a casa.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No