Crisi del coronavirus

El govern espanyol aprovarà l'ingrés mínim vital la setmana que ve i començarà a abonar-lo al juny

La mesura beneficiarà quatre de cada cinc famílies en situació de pobresa extrema i tindrà un cost de 3.000 MEUR a l'any

L'ingrés mínim vital se situarà entre els 461 euros i els aproximadament 1.100 euros

Pla mitjà del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la compareixença a la comissió de Treball del Congrés. ACN

Pla mitjà del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la compareixença a la comissió de Treball del Congrés. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que el Consell de Ministres aprovarà la setmana que ve l'ingrés mínim vital, que es començarà a abonar al juny. Segons Sánchez, es tracta d'una "mesura històrica" en democràcia i ha garantit que "ningú es quedarà enrere". La prestació serà "habitual" i "permanent" i ha recordat que ja existeix en altres països europeus. El cost anual de la prestació serà de 3.000 milions d'euros i està previst que pugui donar cobertura a quatre de cada cinc persones en situació de pobresa severa i que beneficiï al voltant de 850.000 llars, de les quals la meitat amb infants a càrrec. "No oblidem que a l'Estat hi ha més de dos milions de nens que pateixen pobresa", ha subratllat.

Per calcular l'import de la prestació, es tindrà en compte la xifra de membres de cada llar i les rendes de cada un i cobrirà la diferència fins arribar a la quantitat que correspongui per nombre d'integrants de cada llar, segons ha especificat Sánchez en roda de premsa des de La Moncloa aquest dissabte al migdia.

La prestació es començarà a cobrar a partir del mes que ve, a mida que l'administració de l'Estat vagi rebent les sol·licituds. "Ni el govern ni la societat espanyola miraran cap a un altre costat mentre els nostres compatriotes formin cues per menjar tal com estem veient desgraciadament en algunes ciutats del nostre país", ha assenyalat el president espanyol, que ha apostat per "reflexionar i respondre en positiu" davant de l'actual crisi i a diferència de la de fa deu anys, ha dit.

El president de govern espanyol ha agraït el "treball exhaustiu" de l'Agència Tributària, la Seguretat Social i a les comunitats autònomes per al disseny d'aquesta prestació, de la qual ha recordat que era un compromís inclòs en el seu programa d'investidura "per reduir la taxa de pobresa" a l'Estat.

Fa setmanes a mitjans d'abril, l'activació de l'ingrés mínim vital havia generat discrepàncies entre el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, i el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, que va mantenir que l'ajuda s'aprovaria l'ajuda al Consell de Ministres "més o menys" a la segona quinzena de maig, mentre que Iglesias sostenia que aquest maig ja estaria vigent. Ara, Sánchez ha confirmat que la mesura s'aprovarà dimarts que ve i que el primer pagament s'abonarà a partir del juny o a mesura que arribin les sol·licituds.

L'ingrés mínim vital se situarà entre els 461 euros i els aproximadament 1.100 euros

Les prestacions de l'ingrés mínim vital que aprovarà la setmana que ve el govern espanyol se situaran entre els 461 euros i els poc menys de 1.100 euros, segons explica el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Immigració, José Luis Escrivá, en una entrevista a 'El Periodico'. La quantitat que s'aboni no serà fixa i constarà d'un complement fins arribar a un mínim. Segons el ministre, a partir dels 461 euros en una llar formada per un adult "s'aplicaran una sèrie de coeficients multiplicadors" en funció de la família i els menors a càrrec, amb un complement per als habitatges monoparentals, en els quals un 80% són dones. El ministre també ha dit que la renda serà "complementària" i "subsidiària" a la de les autonomies.

Segons detalla el ministre en l'entrevista a 'El Periodico' aquest diumenge, el govern vol actuar sobretot en les llars amb un ingrés per unitat de consum inferior a uns 230 euros al mes. "Es correspon amb el 20% més pobre de la societat espanyola", subratlla el ministre.

Escrivá calcula que hi ha 600.000 llars en aquesta situació i que l'ingrés traurà de la pobresa extrema al 75% d'aquests habitatges per passar a ser casos d'una pobresa "no tan aguda". En total, les estimacions apunten que l'ingrés arribarà a 850.000 llars, de les quals en 100.000 s'avançarà d'ofici, i beneficiarà 2,3 milions. La prestació constarà de 12 mensualitats.

El govern fixarà en total 14 tipologies de casos en què els sol·licitants puguin acollir-se a la renda, que es començarà a abonar al juny, certificant un patrimoni menor a un determinat llindar.

Pel que fa la convivència amb altes prestacions similars que actualment ja tenen les autonomies, Escrivá ha assenyalat que seran "complementàries i subsidiàries" a l'ingrés mínim vital. "Les autonomies hauran de redefinir les seves prestacions, tenint en compte que ara hi haurà un mínim garantit. Cada comunitat, amb els seus criteris, decidirà on es complementa o si se centra en un col·lectiu que no quedi cobert per l'IMV", indica el ministre en l'entrevista.

Escrivá també destaca que un "percentatge significatiu" dels beneficiaris serà d'origen estranger, sempre i quan acrediti la residència legal i efectiva durant almenys un any i anuncia que en el cas dels joves temporers sense permís que estan treballant en plena pandèmia se'ls prorrogarà els permisos per un any.

D'altra banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Inclusió assegura que no ha tingut cap desavinença amb el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, sobre la posada en marxa de l'ingrés mínim vital. Poc després però, en ser preguntat per la taxa covid proposada pel mateix Iglesias per gravar les grans fortunes, apunta que "els exercicis demostren que la capacitat recaptatòria és bastant reduïda".

Pel que fa les pensions, Escrivá garanteix que no hi ha "cap raó" per pensar que patiran una retallada perquè l'objectiu és que es pugui mantenir el poder adquisitiu i avança que fins el 20 de maig 300.000 treballadors inclosos en ERTO de força major han tornat a la feina.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local