Crisi del coronavirus

Vilanova i la Geltrú destinarà 3 milions d'euros en un Pla de Xoc Social i Econòmic

Són 127 mesures per combatre els efectes de la crisi del Covid19 que ha fet triplicar la demanda d'aliments a l'Economat

El consistori vilanoví ha reconduït partides pressupostàries i demanat cinc pòlisses de crèdit per resoldre les necessitats de tresoreria

Jordi Lleó Vilanova i la Geltrú 30-06-2020 8:45 Lectures 1771
Vilanova i la Geltrú destinarà 3 milions d'euros en un Pla de Xoc Social i Econòmic. Jordi Lleó

Vilanova i la Geltrú destinarà 3 milions d'euros en un Pla de Xoc Social i Econòmic. Jordi Lleó

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú destinarà més de tres milions d'euros en un Pla de Xoc Social i Econòmic amb la idea de donar resposta i minimitzar els efectes de la crisi social i econòmica derivada de la Covid-19. Durant els primers mesos dels efectes de la pandèmia, el consistori vilanoví s'ha centrat a atendre les necessitats urgents de la població, tot adaptant l'administració i el pressupost municipal per fer front a la nova demanda ciutadana.

En aquest sentit, aquest pla incorpora el milió d'euros previst per reactivar l'economia, els 700.000 euros de superàvit de l'exercici anterior, i algunes partides del pressupost s'han reconduït perquè alguns serveis o activitats s'han vist reduïdes per l'efecte del confinament.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha explicat que "hi ha hagut necessitat de tresoreria i per això s'han hagut de demanar cinc pòlisses de crèdit. Però ara, per ara, no tenim necessitat d'endeutament, a part que encara no hem sortit del Pla d'Ajustament i tenim permès demanar crèdits. És evident que estem obligats a baixar els ingressos, però esperem que per altra banda rebem ajudes d'altres administracions", indicava l'alcaldessa per argumentar la confecció pressupostària d'aquests tres milions d'euros del Pla de Xoc.

La situació a la comarca del Garraf i a la seva capital és molt impactant. En quatre mesos l'Economat a triplicat la seva demanda d'aliments. Actualment hi ha 626 unitats familiars que en depenen, en total representen 1.780 persones ateses. Hi ha 1.925 Expedients de Regulació de Treball Temporal, més coneguts com a ERTO, tramitats al Garraf, que suposen 10.319 treballadors afectats. Però el gran inconvenient és la incertesa de la duració de l'impacte d'aquesta crisi. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, ha fet un clam a "l'autoresponsabilitat com a factor clau per contenir possibles rebrots" i a quedar-nos a la ciutat per consumir i ajudar a crear ocupació i activitat econòmica a la capital del Garraf", demana Olga Arnau.

Per això, l'Ajuntament de Vilanova ha dissenyat aquest Pla de Xoc Econòmic i Social. "Un document que hem treballat amb tots els grups del Consistori perquè pensem que ha de recollir totes les sensibilitats, opinions, idees i el talent polític i dels agents que tenim", comenta l'alcaldessa sobre el consens que ha trobat en el treball d'aquest pla.

Aquest document té dos grans eixos: el social i l'econòmic, desenvolupat en 127 mesures. El social comprèn mesures de reforç dels serveis socials municipals per afrontar la sortida d'aquesta crisi i les dificultats que generarà a la ciutadania alhora que vol fomentar el treball comunitari a llarg termini per garantir la cohesió social. Els grups de mesures es resumeixen en l'atenció a la vulnerabilitat, la defensa de l'habitatge, la fiscalitat més justa, l'acció comunitària i solidaritat, l'atenció a la infància, la joventut i la gent gran, l'educació en igualtat d'oportunitats, l'accés a la cultura i l'esport, la salut i prevenció i la mobilitat segura i sostenible. La primera tinenta d'alcaldia, Blanca Albà, ha destacat la necessitat de dur a terme dos tipus de mesures, "més recursos econòmics per atendre la urgència i la necessitat immediata, i més recursos econòmics a la prevenció, donant les eines perquè se'n puguin en sortir moltes famílies que han quedat en una situació de vulnerabilitat".

L'eix econòmic del Pla de Xoc preveu mesures quant a ajuts econòmics i recursos per a les empreses i l'emprenedoria, per facilitar-los la represa de l'activitat. El pla contempla l'impuls de l'activitat econòmica, el foment de l'economia Social i Solidària i de l'ocupació i l'autoocupació. La segona tinenta d'alcaldia, Marta Jofra, ha manifestat el govern municipal vol "impulsar mesures que permetin a les empreses afectades per ERTO o que han hagut de tancar, poder reprendre la seva activitat de la manera més exitosa possible, i que les persones que s'han quedat a l'atur puguin tornar com més aviat millor al món laboral".

La segona tinenta d'alcaldia ha expressat que són mesures de suport i assessorament al teixit econòmic de la ciutat, a les empreses i als emprenedors. "D'una banda, una línia d'ajuts d'1 milió d'euros per a empreses de VNG que sortirà ja aquesta setmana. També vam aprovar bonificacions als tributs municipals com la taxa de terrasses i brossa industrial, el cànon de les guinguetes de les platges i altres concessions que sumen un altre milió d'euros, i també hem intensificat l'assessorament a empreses i emprenedors de la ciutat".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No