Nova etapa

El PDeCAT preveu celebrar el 25 o 26 de juliol un Consell Nacional "decisiu" per l'encaix amb JxCat

Bonvehí aspira a evitar la dissolució del partit en ple enfrontament contra Puigdemont

Puigdemont podria constituir la nova organització de JxCat el 25 de juliol

ACN/ Bernat Vilaró Barcelona 02-07-2020 9:05 Lectures 3880
Pla general del Consell Nacional del PDeCAT, amb el seu president, David Bonvehí, al faristol, el 14 de desembre de 2019. ACN

Pla general del Consell Nacional del PDeCAT, amb el seu president, David Bonvehí, al faristol, el 14 de desembre de 2019. ACN

Dissabte 25 o diumenge 26 de juliol. El PDeCAT preveu celebrar el Consell Nacional aleshores, en una trobada "decisiva" per l'encaix amb JxCat. Tal com ha pogut saber l'ACN, la direcció té marcades aquestes dates per reunir els consellers nacionals del partit, en una cita ordinària on el president, David Bonvehí, aspira a evitar la dissolució de la formació. La reunió -encara no s'ha convocat- servirà per desencallar l'endreça postconvergent i dirimir el futur del PDeCAT. La direcció -Bonvehí hi té majoria- manté l'enfrontament contra Carles Puigdemont, que podria concretar els propers dies la seva proposta de crear una organització nova. Els crítics amb Bonvehí -liderats per Míriam Nogueras- confien en tenir majoria al Consell Nacional.

Els afins a Bonvehí tenen l'objectiu d'arribar al Consell Nacional amb opcions per mantenir les sigles del partit. La direcció recorda que, de fet, la marca de JxCat pertany al PDeCAT, i que la formació de Puigdemont es va presentar a les eleccions del 2017 gràcies a una coalició entre CDC i el Partit Demòcrata. Tot i això, fonts de l'executiva neguen que es plantegin presentar-se amb la marca de JxCat en cas de trencament.

En acabar l'executiva extraordinària de divendres passat, el portaveu del partit, Marc Solsona, va insistir que les bases podrien debatre i votar "qualsevol" proposta que s'hi fes arribar. Els quatre exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Lluís Puig van fer-ne arribar una a la direcció, que la majoria que hi té Bonvehí va rebutjar.

El nou espai de JxCat

Aquest dimecres els quatre dirigents han enviat una carta al president del partit per anunciar que la retiraven per no generar "tensió" dins el PDeCAT. Apostaven per convocar una assemblea constituent dels electes de JxCat -sense establir cap termini-, i que passats sis mesos de la creació i la consolidació del nou partit, el PDeCAT debati si es manté o bé es dissol en la nova formació.

Tot apunta que la marxa enrere dels quatre exconsellers facilitarà que Puigdemont concreti els propers dies la seva proposta de crear una organització nova, que ha d'anar "més enllà" de JxCat i la Crida. Mentrestant, continua la guerra oberta entre l'expresident i Bonvehí, que al seu torn manté converses amb la Crida i el seu líder, Jordi Sànchez. Els presos, però, prioritzen la creació del nou espai polític al voltant del lideratge de Puigdemont.

L'expresident del Govern aposta per crear una nova formació política que sumi "persones" i no sigles ni partits, de cara a les properes eleccions al Parlament. Els presos remarquen a la carta que han enviat a Bonvehí que seran els associats del PDeCAT -els crítics amb Bonvehí creuen tenir majoria a les bases- qui decideixin sumar-se o no a la nova organització.

Aquest nou espai comptaria amb aquests militants del PDeCAT, els independents de JxCat -i el seu entorn-, i els membres de la Crida. De fet, Puigdemont vol anar "més enllà" dels electes actuals de JxCat a les diferents cambres. La passa enrere de Turull, Rull, Forn i Puig sobre la seva proposta precipitarà la constitució de la nova organització de Puigdemont. El dubte és en quin punt estaran les negociacions i com arribarà el PDeCAT al Consell Nacional del 25 o 26 de juliol.

Puigdemont podria constituir la nova organització de JxCat el 25 de juliol

JxCat podria celebrar l'assemblea constituent de la nova organització política el 25 de juliol coincidint amb el Consell Nacional "decisiu" del PDeCAT, que es farà el 25 o 26 de juliol per fixar posició davant la reordenació de l'espai. Fonts de JxCat confirmen a l'ACN que és una de les dates possibles, així doncs, el líder de JxCat i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no esperaria el PDeCat per tirar endavant la nova formació després de setmanes de converses entre el partit de David Bonvehí i la Crida per arribar a un acord. La direcció del PDeCAT manté que no vol una nova formació política perquè entén que suposaria la dissolució del seu partit.

Puigdemont podria presentar en els propers dies la nova formació i ultima la seva estratègia sense esperar a un acord entre Bonvehí i el president de la Crida, Jordi Sànchez. De fet, els exconsellers del PDeCAT empresonats- Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn- i l'exconseller a l'exili, Lluís Puig, han retirat la seva proposta de crear un nou partit que havien presentat a la direcció del PDeCAT. Asseguren que volen evitar "tensions" al partit i a la pràctica suposa tirar la tovallola del debat intern per centrar-se en la nova formació.

Quadres del PDeCAT i de JxCat ja reclamaven a principis de juny que Puigdemont desencallés l'endreça abans que acabi el juliol.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No