Alerta sanitària

El Govern tanca discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacle a Catalunya per la covid-19

La patronal de l'oci nocturn es mostra indignada amb el tancament de discoteques per la covid-19

ACN Barcelona 24-07-2020 20:20 Lectures 2706

El comitè tècnic del Procicat ha suspès a tot Catalunya l'obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacles. El Govern considera que la situació epidemiològica al conjunt de Catalunya obliga a adoptar “mesures especials de contenció” d’un seguit d’activitats per frenar la transmissió del virus de la covid-19 i protegir la salut de la població. Per això també queden suspeses a tot Catalunya les activitats musicals amb pistes de ball o espais habilitats fora dels establiments establerts en el punt precedent. A més, s’estableix l’horari de tancament de les activitats de salons de joc, casinos i sales de bingo, arreu del país, a les dotze de la nit.

En els municipis on ja hi ha mesures restrictives per contenir els brots de coronavirus s’estableix, per a les activitats de restaurants, bars, terrasses, guinguetes i bars musicals, un horari de tancament a les dotze de la nit, llevat que les ordenances municipals continguin l’obligació d’horari de tancament anterior. Aquesta directriu afecta l'àmbit metropolità, els municipis de la demarcació de Girona de Figueres i Vilafant, els de la comarca de la Noguera i els del Segrià

Paral·lelament, continuen vigents les restriccions actuals per als municipis de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre.

A més, el Procicat recorda que correspon als Ajuntaments afectats i a l'Administració de la Generalitat, les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes en la Resolució. El seu incompliment serà objecte de règim sancionador.

El termini de durada de les mesures s'estableix en 15 dies. Es preveu que la resolució entri en vigor aquest dissabte, 25 de juliol.

Limitar la mobilitat

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que el “fonament” de la mesura és limitar la mobilitat. Ha recordat que el Govern ha insistit en aquest punt i en què en determinats ambients és difícil mantenir les mesures de seguretat genèriques de rentat de mans, mascareta i distància.

Sobre l'entrada en vigor de la mesura, Argimon ha afirmat que l'executiu vetllarà perquè “demà 25 de juliol les discoteques no obrin”. Ha deixat clar, però, que es referia a la nit del dissabte al diumenge, perquè intentar aplicar la mesura a les dotze de la nit d'aquest divendres podria crear “més problemes que una altra cosa”.

Argimon també ha dit que el Govern considera que no cal autorització judicial per aplicar la mesura perquè no es limita “cap dret fonamental”. I ha afegit que l'executiu serà “molt escrupolós” per vetllar que el tancament es compleixi, tot recordant que hi ha un “règim sancionador”. Les policies locals i els Mossos vigilaran els tancaments. La durada prevista de la mesura és de quinze dies, i Argimon ha desitjat que no calgui allargar-la.

Finalment, i davant la possibilitat que el tancament de discoteques impulsi fenòmens com el del 'botellón', Argimon ha recordat que aquesta pràctica ja estava prohibida abans de la pandèmia de la covid-19, i ha assegurat l'executiu estarà “amatent” perquè no hi hagi una activitat “que ja no estava permesa”.

La patronal de l'oci nocturn es mostra indignada

La patronal de l'oci nocturn Fecasarm s'ha mostrat indignada amb el tancament de discoteques, sales de ball i sales de festes que ha ordenat aquest divendres a la tarda el Procicat en el marc de les mesures per intentar contenir la pandèmia de la covid-19. En declaracions a l'ACN, el secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas, ha lamentat que no sabien res de la mesura i ha denunciat que s'aprova un divendres a la tarda “quan ja no tenim marge de maniobra”. En aquest sentit, ha advertit que aquesta mateixa matinada ja hauran d'enviar els treballadors a casa, i ha denunciat les pèrdues econòmiques que patirà el sector, que s'afegiran a les que ja arrosseguen a causa del confinament del març passat.

Per a Boadas la mesura que ha aprovat el Procicat està “totalment fora de lloc”, i ha criticat, a més, la manca de voluntat de diàleg del Govern. “Fa quinze dies que ni ens contesten”, ha assegurat visiblement enutjat.

També ha recordat que al darrere del sector de l'oci nocturn hi ha “interessos molt importants, famílies, deutes...”, i ha assegurat que la mesura de la Generalitat els deixa “totalment a l'estacada”.

A parer del portaveu de Fecasarm, abans de prendre una mesura d'aquest tipus s'hauria d'haver aprovat un pla d'ajuts per al sector, i a banda ha denunciat que l'ordre del Govern va “en contra de les recomanacions de l'OMS”, que aposten per tancar locals allà on hi ha brots de forma selectiva, “no de manera indiscriminada” tal com s'ha decidit.

Boadas ha acusat el Govern d'actuar amb “mala fe i nocturnitat” i ha reclamat diàleg amb el sector i un pla d'ajuts per pal·liar els efectes econòmics que tindrà la decisió.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No