Ple municipal

El ple de Vilanova aprova la creació de la Comissió especial sobre el model d'atenció a la dependència i la gent gran

A petició dels grups de l'oposició, properament s'ampliarà la comissió amb representants d'altres entitats

El ple de Vilanova aprova la creació de la Comissió especial sobre el model d'atenció a la dependència i la gent gran. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova aprova la creació de la Comissió especial sobre el model d'atenció a la dependència i la gent gran. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns a la tarda ha tingut lloc el Ple extraordinari de juliol, que se sol celebrar en aquestes dates per tancar el curs polític, i s'ha celebrat de forma presencial a l'aire lliure, als jardins del Museu Romàntic Can Papiol. En aquest ple extraordinari habitualment es nomena l'equip de pabordes de l'any següent, però en aquesta ocasió, tal com ja es va anunciar fa uns dies, s'ha aprovat prorrogar «de forma absolutament extraordinària» el mandat dels organitzadors de la Festa Major de 2020. "Aquestes set persones que tenen les ganes i la generositat de participar en la vida activa de la ciutat mereixen organitzar una festa major en condicions", ha afirmat la regidora de Cultura, Adelaida Moya.

D'altra banda, s'han nomenat els membres per iniciar la constitució de la Comissió especial municipal sobre el model d'atenció a la dependència i a la gent gran, aprovada en el Ple anterior. Tots els grups municipals han valorat positivament la celeritat en la posada en marxa d'aquest grup de treball, que estarà format inicialment per representants de l'àmbit de la salut, de l'atenció sociosantària, de famílies usuàries dels serveis de dependència i dels grups polítics municipals.

La regidora de Dependència, Mercè Mateo, en nom del govern ha exposat "la urgència" d'iniciar la creació de la comissió donada la situació de pandèmia i ha expressat la satisfacció "que anem tots a una". A petició dels grups de l'oposició, properament s'ampliarà la comissió amb representants d'altres entitats i es preveurà la figura de suplents. "Seria interessant que hi sigui representat el moviment feminista i també els sindicats, si pot ser específics del sector", ha apuntat la regidora de Som VNG, Ester Franco. En la mateixa línia, la regidora socialista Gisela Vargas ha manifestat que d'aquesta comissió "entenem que ha de néixer un pacte de ciutat sobre el model de dependència".

El Ple ha aprovat també una modificació de crèdit per l'augment d'aportació ordinària a l'IMET, amb l'objectiu de fer front a l'afectació econòmica sobrevinguda per la suspensió del contracte pel funcionament dels serveis per a la primera infància integrats en els equipaments municipals La Baldufa i L'Escateret. La declaració de l'estat d'alarma i el tancament dels centres educatius, el fet de no haver rebut encara l'aportació econòmica provinent de la Generalitat de Catalunya pel sosteniment de les llars d'infants, i la pèrdua d'ingressos provinents de les quotes familiars, provoca una greu tensió de la tresoreria a l'IMET.

Així mateix, ha tingut llum verda la proposta de recurs contra la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que deixa en pausa el procés d'adjudicació del contracte per a la renovació de l'enllumenat públic. S'ha aprovat, d'altra banda, la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana per introduir els usos recreatiu i sociocultural de forma limitada al polígon industrial Roquetes, per tal que l'espai provisional destinat a la gent jove pugui acollir les activitats previstes. "Es tracta d'ampliar els usos perquè s'hi puguin portar a terme les activitats socioculturals i recreatives que fa uns mesos es feien a la nau del Ferrocarril", ha explicat el regidor d'Urbanisme, Xavier Serra. En aquest punt s'han abstingut Som VNG i C's, i hi ha votat en contra el PSC, argumentant que "sempre es qüestionen les modificacions puntuals del Pla General i ara aquesta que interessa al govern resulta que és positiva".

També ha tirat endavant la pròrroga del conveni de cooperació entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Garraf per al servei de transport adaptat i assistit per a persones amb mobilitat reduïda. La sessió també ha servit per donar compte dels estats d'execució del pressupost municipal i dels Organismes Autònoms IMET, Biblioteca Museu Víctor Balaguer i AISSA a 30 de juny, i de l'informe de Tresoreria sobre la llei de lluita contra la morositat.

Debat a les mocions

En l'apartat de mocions, ha tingut llum verda, amb l'abstenció del PSC i els vots en contra de Capgirem VNG-CUP i Som VNG, un text per transmetre al Congrés dels Diputats per no excloure els centres concertats de l'increment dels recursos públics destinats a l'educació i a les beques. En l'exposició de la proposta, el grup presentant, JxCat, ha argumentat que a Catalunya i a Vilanova i la Geltrú "hi ha una llarga tradició d'escola concertada d'iniciativa social". D'altra banda, C's ha proposat mesures de reforç i de reconeixement per garantir els drets de les víctimes de violència de gènere. La regidora Cristina de Pelegrí ha defensat la implementació de la lliure circulació de gossos de protecció i terapèutics, argumentant que "és un recurs innovador que està funcionant". La moció s'ha aprovat amb esmenes del govern municipal, i l'abstenció de PSC i Som VNG.

D'altra banda, ha decaigut una moció socialista per millorar la via pública, incloent un pla de xoc a aplicar en sis mesos i un pla d'intervencions a llarg termini. El govern municipal l'ha rebutjada, argumentant que ja s'estan impulsant mesures per fer front a la problemàtica, com un major control sobre l'empresa concessionària de neteja o el projecte per canviar el model de recollida de residus. La regidora Marta Jofra ha retret al PSC el model de recollida de residus heretat, "que deixa en mans d'una empresa externa els estàndards de qualitat".

Així mateix, ha prosperat, amb els vots de tots els grups excepte l'abstenció de C's, una moció presentada pel PSC en representació del comitè d'empresa de l'Hospital de Sant Antoni Abat, per demanar que s'aturi el procés de privatització del servei de cuina de l'equipament hospitalari. D'altra banda, la proposta de C's perquè s'impulsi la formació en reanimació cardiopulmonar en els centres educatius ha obtingut unanimitat del plenari. No ha estat així en la moció d'ERC per denunciar l'espionatge polític i per l'esclariment dels fets del "Catalangate", que ha tingut el suport dels tres grups del govern i Som VNG, i els vots en contra de PSC i C's.

Les mesures de seguretat per fer front a la pandèmia de Covid-19 impedeixen de moment l'assistència de públic a les sessions plenàries. Avui un grup de ciutadans s'han concentrat a l'exterior de Can Papiol contra "l'abandonament de la ciutat". El Ple s'ha pogut seguir en directe, com sempre per Canal Blau TV i Canal Blau FM, i també pel canal de Twitter de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local