Crisi del coronavirus

L'Ajuntament de Vilanova amplia els ajuts d'urgència social en 477.000€ més

Marta Guinda: 'amb l'actual crisi social era necessari reajustar els criteris a la situació actual i poder-los aplicar amb la major celeritat perquè les situacions de vulnerabilitat necessiten respostes urgents'

L'Ajuntament de Vilanova amplia els ajuts d'urgència social en 477.000€ més. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova amplia els ajuts d'urgència social en 477.000€ més. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La greu situació de crisi generada per l'emergència sanitària ha suposat haver de donar resposta àgil i efectiva a una gran quantitat de persones en situació de vulnerabilitat social, que es preveu que vagi en augment durant els propers mesos.

Per poder donar resposta a aquesta situació que planteja noves necessitats i demandes, el mes de juny l'Ajuntament va aprovar l'augment del pressupost destinat a ajuts d'urgència social en 477.000€ més, i aquesta setmana el govern ha aprovat la modificació dels criteris d'adjudicació i l'ampliació de les línies d'ajuts d'emergència social.

La regidora d'Acció Social, Marta Guinda, ho explica així: “Abans de la crisi sanitària de la Covid-19 ja s'estava portant a terme la revisió dels criteris d'adjudicació i de les línies d'ajuts d'emergència social que s'havien aprovat el 2017. Però amb l'actual crisi social, era necessari reajustar els canvis a la situació actual i poder-los aplicar amb la major celeritat perquè les situacions de vulnerabilitat necessiten respostes urgents”.

L'atenció a persones i nuclis familiars en situació o risc d'exclusió social és un dels eixos bàsics de treball de les polítiques públiques de l'Ajuntament. Els Serveis Socials Bàsics tenen com a objecte afavorir l'equitat i la redistribució econòmica entre la població per tal de garantir les necessitats bàsiques de la ciutadania.

En aquesta línia, l'Ajuntament disposa d'un programa de prestacions socials de caràcter econòmic que es destinen a donar cobertura a situacions de necessitat derivades de contingències que es produeixin en la vida d'una persona i que li impedeixin fer front a la manutenció, a les despeses pròpies de la llar, el transport, així com a altres despeses bàsiques per a poder tenir una vida digna.

Les noves normes

Les noves normes dels ajuts estableixen que en podran ser beneficiàries les persones o famílies usuàries dels Serveis Socials Bàsics que es trobin en una situació de dificultat socioeconòmica demostrable, per evitar l'empitjorament d'aquesta situació.

La tipologia dels ajuts, que estableix en cada cas uns imports màxims anuals, inclou les despeses menors, per donar cobertura a situacions urgents i sobrevingudes de manera puntual; ajuts en formació (despesa de matrícula i mensualitats, despesa d'equipament tecnològic, de llibres de text escolars o material didàctic, així com material fungible i papereria).

També hi ha ajuts per a manutenció (alimentació i vestit), ajuts per a despeses sanitàries (odontologia, ulleres, ortopèdia i pròtesis, ajuts de farmàcia), i diversos ajuts per a despeses vinculades a l'habitatge, com les millores de condicionament, d'equipament, reparació i adequació,  o eliminació de barreres arquitectòniques.

Les noves normes també estableixen i marquen les quanties per als ajuts per a desplaçaments i transports (escolar, per formació o per inserció laboral),ajuts per al pagament de l'habitatge, o per als subministraments bàsics.

El darrer tipus d'ajut és per a tractament psicopedagògic, incloent les activitats de lleure infantil, els casals i activitats d'estiu, l'accés i el suport a la llar d'infants, la logopèdia, fisioteràpia i psicologia, i activitats d'inclusió social i comunitària.

L'objectiu final d'aquestes ajudes és donar suports puntuals i acompanyar les persones i/o famílies en el procés de millora de la seva situació particular, apoderant i fent emergir les seves capacitats per fer front a les situacions de dificultat que poden esdevenir al llarg de la vida.

Els criteris de concessió es basen en barems econòmics i socials, que són aprovats per una comissió tècnica que avalua les mancances i necessitats de cada unitat de convivència. Per contactar amb les regidories d'Acció Social i Dependència de l'Ajuntament cal fer-ho amb cita concertada via telefònica al telèfon 938140000, extensió 3420, o per correu electrònic ssocials@vilanova.cat, en horari de 9.30 a 14 h, i els dimecres de 15 a 17.30 h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local