Alerta sanitària

Argimon demana a la ciutadania reduir al màxim la interacció social per doblegar la corba de contagis

Reconeix que l'ús de la mascareta a les aules està sobre la taula i que seran els experts qui decidiran

ACN/ Àlex Recolons Barcelona 20-08-2020 20:43 Lectures 3788
Imatge del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, atenent els mitjans de comunicació a les Franqueses del Vallès. ACN

Imatge del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, atenent els mitjans de comunicació a les Franqueses del Vallès. ACN

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha demanat aquest dijous a la ciutadania "responsabilitat" per reduir al màxim la interacció social com a recepta per doblegar la corba de contagis. Des d'un CAP de les Franqueses del Vallès, on han començat els cribratges per detectar covid-19, Argimon ha assegurat que els diferents brots detectats arreu del territori han fet retrocedir a la situació de 15 dies enrere i que cal un esforç col·lectiu per reprendre la tendència a la baixa. "Una societat madura ha de ser capaç de reaccionar", ha afegit. Sobre l'ús de la mascareta a les aules, ha reconegut que és una possibilitat que "està sobre la taula" que decidiran els experts en el seu moment.

Josep Maria Argimon, acompanyat dels alcaldes de Granollers, Les Franqueses del Vallès i Canovelles, municipis on també es faran cribratges per detectar casos de covid-19, ha assegurat que si es fa un balanç general, la corba de contagis està estable, però que en la darrera setmana ha empitjorat una mica "quan s'hauria d'estar doblegant".

El secretari de Salut Pública de la Generalitat ha deixat clar que en el punt actual de la pandèmia, a les receptes ja tradicionals com és l'ús de mascareta, la distància social i el rentat de mans s'ha de sumar la de reduir la interacció social al màxim perquè la majoria de brots detectats "són de retrobament familiar". Aquí, per exemple, ha explicat que un dels brots que més preocupen per la dificultat de perimetrar-lo, el de Reus, té origen en una trobada social.

Sobre l'advertència del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre l'aplicació de mesures més restrictives si la corba de contagis no es doblega, Argimon ha assegurat que és una possibilitat, però ha reclamat a la societat "responsabilitat i maduresa" i no "confiar-ho tot a uns professionals del sistema de salut tensionats i cansats". "L'esforç que està fent el Govern reforçant els cribratges arreu ha de ser acompanyat per la ciutadania", ha reblat.

Sobre l'inici del curs escolar, el secretari de Salut Pública ha assegurat que començarà "sí o sí" perquè el dret a l'escolarització dels infants "prevaldrà". Això sí, ha reconegut que les mesures per garantir la seguretat d'alumnes i professors s'hauran de prendre en l'últim moment en funció de l'estat de la pandèmia. Sobre l'ús de la mascareta a classe, per exemple, Argimon no ha volgut afegir res més del que ha avançat el conseller Bargalló més enllà de ratificar que és una de les mesures "que estan sobre la taula dels experts".

Argimon també ha informat que han demanat a l'Estat que habiliti algun mecanisme alternatiu a les baixes mèdiques pels pares que no puguin treballar per cuidar els seus fills un cop comenci el curs escolar. Aquí, ha recordat que les baixes són un acte clínic i que amb la càrrega de feina que tenen actualment els CAP no seria lògic que els seus professionals haguessin d'assumir aquesta responsabilitat.

Inici de cribratges

El Departament de Salut ha iniciat aquest dijous la recollida porta de mostres per al cribratge a Granollers. A partir d'aquest divendres, se'n faran de massius a les Franqueses del Vallès, Canovelles i al mateix Granollers. En aquests municipis s'instal·laran tres dispositius, que es complementen amb una activitat puntual intensiva. Es recolliran mostres per fer una PCR als veïns que hi vagin voluntàriament, i que siguin asimptomàtics. De la mateixa manera que la resta de cribratges intensius fets els darrers dies, l'objectiu de la campanya és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia. El Departament de Salut en donarà més detalls aquest dijous a la tarda.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No