Ple municipal

El ple de Vilanova aprova el Pla Local d'Infància i Adolescència i estudia municipalitzar el servei de Mediació

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú reprèn el curs polític amb un ple celebrat novament de forma telemàtica

El ple de Vilanova aprova el Pla Local d'Infància i Adolescència i estudia municipalitzar el servei de Mediació. EIX

El ple de Vilanova aprova el Pla Local d'Infància i Adolescència i estudia municipalitzar el servei de Mediació. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb l'inici del curs escolar, aquest dilluns 14 de setembre la Corporació també ha reiniciat la celebració de les sessions plenàries municipals. A diferència de les dues darreres sessions, celebrades presencialment, el Ple ordinari de setembre s'ha tornat a celebrar en format telemàtic a causa de l'alt risc de rebrot per la pandèmia de la Covid-19 que es registra al conjunt del territori català.

Aquesta primera sessió del nou curs polític ha tingut com a element destacat de darrera hora la decisió feta pública avui mateix per part del govern de l'Estat en relació a l'ús del superàvit per part dels ens locals. Aquesta demanda era un dels punts que recollia la moció per la Suficiència financera dels ens locals acordada per la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i a la qual s'hi va adherir l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el 24 d'agost, mitjançat decret d'Alcaldia. El Ple ordinari d'avui ha convalidat aquest decret d'adhesió en el primer punt de l'ordre del dia.

La moció, tal i com ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, reclamava entre d'altres, “poder utilitzar el superàvit i els romanents dels ens locals per poder fer front a la reactivació socioeconòmica des de la proximitat i des de la gestió dels propis ajuntaments com a primera porta d'accés i de servei a la ciutadania”. Des del govern central s'ha fet públic al matí la intenció d'impulsar un nou decret que suspengui la regla de despesa per al 2020 i prorrogui l'ús del superàvit de 2019, permetent als consistoris la despesa dels superàvits dels exercicis de 2018 i 2019.

Així mateix, destaca d'aquest primer Ple post període de vacances l'aprovació per unanimitat del Pla local d'Infància i Adolescència 2020-2024. El document, que un cop aprovat resta a l'abast de la ciutadania, entitats i organismes que s'hi vulguin sumar, té per objectiu donar visibilitat a aquest col·lectiu que representa el 30% de la nostra societat. El regidor d'Infància i Joventut, Adrià Guevara, ha defensat el pla afirmant que es tracta “d'un pla estratègic i de consens, que va més enllà d'aquest mandat i de colors polítics”. De fet, tots els grups n'han valorat l'elevada participació i representació d'agents implicats.

Aposta per la gestió directa del Servei de Mediació

Aquest Ple també ha posat l'accent en la voluntat de canviar la forma de gestió del Servei de Mediació Ciutadana, el qual actualment es presta de forma indirecta. Amb l'inici de l'expedient aprovat avui, es crearà una comissió per estudiar la viabilitat de passar el servei a gestió municipal. La regidora de Convivència, Marta Guinda, ha defensat la importància del servei, que es presta “de forma ininterrompuda des de fa 14 anys”, i ha afirmat que una gestió directa afavoriria l'estabilitat del servei. L'impuls de l'estudi ha tingut el suport de tots els grups excepte C's, en considerar que l'Ajuntament “ja té prou deute com per incrementar el cost en personal”.

Ha tingut llum verda també un acord per garantir l'estabilitat laboral de part del personal de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La regidora de Recursos Humans, Adelaida Moya, ha exposat que es tracta de quatre llocs de treball que properament acabarien el contracte, però que “fan falta, especialment en departaments que amb la pandèmia han incrementat la feina”. Els grups de l'oposició han retret al govern falta d'informació i de criteris sobre l'elecció d'uns o altres treballadors, de manera que PSC i C's s'han abstingut i Som VNG ha votat en contra.

Debat de les mocions

En el capítol de mocions s'han debatut textos aportats pels grups municipals de  C's i PSC. Aquest darrer grup municipal ha presentat d'urgència una moció en relació al manteniment de l'activitat i llocs de treball de les empreses amenaçades pels tancaments totals o parcials de la seva activitat al territori Penedès, especialment la Robert Bosch, Saint Gobain.

En representació del grup socialista, el regidor Emilio Montero ha manifestat que cal defensar la indústria, com a sector que aporta valor afegit i llocs de treball. “Si no som conscients que necessitem una indústria forta i sostenible, ens aboquem a una societat depenent”, ha argumentat. La proposta, que s'ha transaccionat amb una proposta de Capgirem VNG-CUP per crear una comissió de treball formada pels consells comarcals de la vegueria per reactivar la indústria, ha comptat amb el suport de tots els grups excepte C's, que s'hi ha abstingut.

D'altra banda, ha decaigut amb els vots en contra de l'equip de govern una moció socialista per reclamar un retorn segur a les aules. La regidora d'Educació, Mercè Mateo, ha exposat el posicionament contrari del govern afirmant que la moció es referia a accions i mesures “que ja es duen a terme”. La regidora ha agraït a tota la comunitat educativa l'esforç per fer possible avui l'inici de curs i ha remarcat que els propers dies “serà moment de fer ajustos sobre els plans que han elaborat de forma excel·lent les direccions dels centres”. Mateo ha admès, com s'ha manifestat des dels grups de l'oposició, que potser l'increment de recursos en plantilla docent i altre personal dels centres no ha estat suficient, però ha valorat l'esforç fet pel Departament d'Educació. 

Pel que fa al grup municipal de C's, les mocions presentades han fet referència a l'elaboració d'un Pla municipal contra l'ocupació il·legal, a la qual no s'han sumat la resta de grups en considerar, entre d'altres, que no tenia en compte els factors que porten moltes persones a ocupar. Una altra moció del grup, sobre l'obtenció de la targeta de la zona blava per a residents que tenen vehicle mitjançant la fórmula del renting, ha decaigut amb l'abstenció del PSC i els vots en contra de la resta de formacions. En aquest sentit, el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, ha anunciat que s'està treballant en una fórmula per fer possible aquesta petició a partir de 2021. Una tercera moció de C's, de rebuig al transfuguisme polític, tampoc ha prosperat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local