Crisi del coronavirus

Esgotades en poc més de 24 hores les ajudes de 2.000 euros per als autònoms

El procediment ha estat marcat pel col·lapse de la web per tramitar les peticions

Budó assegura que el portal ha rebut 18.000 visites per minut i en preveien fins a 15.000

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la reunió del consell executiu del 10 de novembre del 2020. ACN

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la reunió del consell executiu del 10 de novembre del 2020. ACN

Les ajudes 2.000 euros als autònoms que atorga la Generalitat per fer front a l'impacte a la covid-19 ja s'han esgotat en poc més de 24 hores, segons fonts dels Departaments de Treball i Polítiques Digitals i Administració Pública. Han estat dos dies, però, marcats pel mal funcionament de la pàgina web i les queixes entre les persones que aspiraven a rebre la prestació. Aquest dilluns la pàgina ja es va col·lapsar pel gran volum de peticions i aquest matí, només de nou a deu del matí, s'han rebut 406.000 sol·licituds, però moltes no s'han pogut validar. La dotació de total de la Generalitat és de 20 milions d'euros, per tant, l'objectiu era que els 2.000 euros d'ajuda arribessin a 10.000 persones per ordre cronològic.

El pagament es farà efectiu en les properes setmanes després que aquest matí s'arribessin a les 10.000 sol·licituds presentades. Els 20 milions d’euros d’aquest ajut d’urgència s’afegeixen als ajuts de 7,5 milions d’euros aprovats passat mes de març, que va beneficiar 8.869 persones autònomes.

Segons el Departament de Treball, que ha assenyalat que treballarà perquè es no reprodueixin els problemes informàtics de les darreres hores. aquest any es destinaran 62,6 milions d'euros a les persones autònomes en diferents actuacions, com ajuts directes i programes de formació i assessorament.

La convocatòria dels ajuts als autònoms ha causat el col·lapse de la web per la gran quantitat de peticions rebudes. A mode d'exemple, en els primers 40 minuts del segon dia amb la web habilitada s'han rebut més de 300.000 intents de registre.

Fonts del Departament que encapçala Jordi Puigneró asseguren que les bases dels ajuts dissenyats per la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies són la causa darrere els problemes que s'estan registrant, ja que és un ajut per concurrència no competitiva dirigit a un col·lectiu que està en grans dificultats econòmiques, cosa que provoca una allau de sol·licituds que col·lapsen el sistema informàtic.

Polítiques Digitals defensa que ja va avisar amb anterioritat el seus companys de Treball que "no era la millor manera" de distribuir l'ajut pel col·lectiu dels treballadors per compte propi.

El Govern es disculpa pel col·lapse de les ajudes a autònoms 

La conselleria de Presidència, Meritxell Budó, s'ha disculpat aquest dimarts en nom del Govern pel col·lapse del sistema per sol·licitar les ajudes que la Generalitat ha posat en marxa per als autònoms afectats pel coronavirus. "Lamentem que no hagi anat com hauria d'haver anat i demano disculpes", ha dit Budó a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. La portaveu del Govern ha explicat que havien adaptat el portal per atendre 15.000 usuaris per minut però que n'han rebut 18.000, per la qual cosa s'ha saturat el sistema.

Budó ha explicat que aquesta tarda es reuniran els departaments de Vicepresidència; Presidència; Treball, Afers Socials i Famílies, i Polítiques Digitals i Administració Pública per abordar aquest col·lapse i garantir el funcionament de futures convocatòries. Segons la consellera, el Govern ha "pres nota" de la situació i per això treballarà "perquè no torni a passar". "Seguirem treballant per veure com podem ampliar aquest ajut i mobilitzar més recursos per seguir acompanyant els autònoms que avui no han pogut accedir a aquest ajut", ha subratllat.

Així mateix, ha demanat al govern espanyol que també faciliti ajudes per als sectors més afectats per els restriccions arran de la pandèmia de covid-19 perquè la Generalitat, ha afirmat, no té "prou diners". Així, ha recordat que el Govern ha mobilitzat "més de 400 milions d'euros als sectors afectats" mentre que l'Estat n'ha destinat "zero". "El suport de l'Estat als autònoms no ha estat només de zero euros, sinó incrementar la quota d'autònoms", ha criticat.

El Govern havia posat a disposició 2.000 euros per autònom fins a un total de 10.000 sol·licitants. És a dir, que les ajudes arribaven als 2 milions d'euros. Ara bé, l'"allau de sol·licituds", com l'ha descrit Budó, no només ha fet caure el sistema informàtic sinó que ha esgotat els recursos cap al migdia d'aquest dimarts, poc després de 24 hores de la seva activació. Dilluns la pàgina ja es va col·lapsar pel gran volum de peticions i aquest matí s'han rebut 406.000 sol·licituds, tot i que moltes no s'han pogut validar.

Per als qui s'han quedat sense, la consellera ha garantit que "això no s'acabarà aquí" ja que el Govern impulsarà noves ajudes "a aquells que ho estan passant més malament". Alhora, ha negat "cap batalla partidista" entre els departaments de JxCat, com el de Polítiques Digitals, i ERC, com és el cas del de Treball.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!