Agermanament

Dos murals a Ribes i les Roquetes promouen entre la ciutadania l’agermanament amb Puerto Cabezas

L’Ajuntament dedicarà els diners de Cooperació destinats enguany a la ciutat nicaragüenca a la reconstrucció dels habitatges i infraestructures afectats per l’huracà Eta

Redacció Sant Pere de Ribes 12-11-2020 13:12 Lectures 2739
Dos murals a Ribes i les Roquetes promouen entre la ciutadania l’agermanament amb Puerto Cabezas. Ajt Sant Pere de Ribes

Dos murals a Ribes i les Roquetes promouen entre la ciutadania l’agermanament amb Puerto Cabezas. Ajt Sant Pere de Ribes

La plaça de Puerto Cabezas, al nucli de les Roquetes, ha estrenat un mural al·legòric a l’agermanament amb la ciutat nicaragüenca, obra del grafiter professional Lucas Amat. En la seva confecció, hi han participat alumnes de secundària de l’institut Xaloc. Properament, es preveu fer un segon mural de les mateixes característiques a Ribes, en aquest cas al parc Salvador Espriu.

La regidoria de Cooperació, Solidaritat, Pau i Agermanament ha endegat aquesta iniciativa amb la voluntat de promoure el vincle que Sant Pere de Ribes manté des de fa més de 30 anys amb la població agermanada. La peça d’art urbà s’inspira en motius misquites, l’ètnia majoritària a Puerto Cabezas, i busca donar un toc de color a la plaça i vestir-la, tot donant vida a l’entorn de forma que convidi els ciutadans a gaudir del seu temps en aquest espai.

L’autor de les dues creacions, Lucas Amat, és un gestor de projectes de grafit i art urbà resident a Sant Pere de Ribes. Grafiter il·legal als seus inicis, ha acabat fent treballs per a empreses com Ford, Seat o Nike.

Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, amb aquesta acció “hem volgut donar-li una major visibilitat a Puerto Cabezas. Aquesta paret pateix actes vandàlics o pintades, i la nostra intenció ara ha estat transformar-la en una expressió d’art que ens transportés als paisatges de la nostra ciutat agermanada”. Abigail Garrido ha recordat que Sant Pere de Ribes “té projectes de cooperació amb Puerto Cabezas des de fa molts anys, en col·laboració amb la ciutat de Vilafranca del Penedès, i plegats treballem perquè aquest municipi ofereixi oportunitats de millora en la vida de les seves persones”.

La regidora de Cooperació, Solidaritat, Pau i Agemanament, Sandra Shimazu, ha agraït “la tasca duta a terme pels alumnes de l’institut Xaloc, vinculat amb el Projecte d’Educació per al Desenvolupament” i el lideratge “de Lucas Amat i el seu equip d’artistes, en un projecte 100% subvencionat per la Diputació de Barcelona”. “Calia visualitzar i commemorar la relació de més de tres dècades d’agermanament amb Puerto Cabezas i estem molt satisfets amb el resultat d’aquest treball”, ha dit.

El grafiter Lucas Amat ha explicat que, amb els alumnes de l’institut Xaloc, “no només hem treballat tota la feina que l’Ajuntament fa amb Puerto Cabezas, sinó que també els hem volgut inculcar que l’art urbà o el graffiti es pot fer també de manera i amb missatges positius. Per tant, que en la confecció d’aquesta obra hi hagi participat l’alumnat d’aquest centre té un gran valor”.     

L’agermanament, en un monogràfic

La regidoria de Cooperació, Solidaritat, Pau i Agermanament ha editat un monogràfic sobre la tasca duta a terme a la ciutat de Puerto Cabezas. La publicació recull la història de l’agermanament i explica les iniciatives solidàries que s’hi ha dut a terme darrerament. També dedica part de la seva atenció als projectes de les entitats del Consell Municipal de Cooperació subvencionats el 2019. Es pot trobar a les instal·lacions municipals i ben aviat estarà disponible en format PDF a la web municipal.

En els darrers anys, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha participat en tres projectes de cooperació a Puerto Cabezas:

Proveïment d’aigua segura, sanejament i higiene a la comunitat de Wawa Bar (aportació de 28.000€, d’un total de 161.000€).

Suport a l’alberg de víctimes de violència del Movimiento de Mujeres Nídia White (aportació de 21.000€, d’un total de 98.000€).

Projecte de gestió de residus Taiwan Klin – Ciutat Neta (aportació de 15.000€, d’un total de 991.000€).

Wawa Bar, especialment afectada per l’huracà Eta

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes s’ha fet ressò de la crida del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament a utilitzar els recursos que s’havien destinat a Puerto Cabezas aquest 2020 (21.000€) a les tasques de reconstrucció de la zona de Wawa Bar, especialment afectada per l’huracà Eta. Els treballs se centraran en la reconstrucció d’habitatges i en la reactivació dels sistemes d’aigua potable i sanejament finançats i aixecats amb el suport de la cooperació internacional.

L’huracà, que ha arribat a nivell 4, ha afectat la regió del Carib Nord i ha estat especialment devastador a Nicaragua i a Hondures. A Puerto Cabezas, la comunitat de Wawa Bar és la que ha patit més danys. A banda de la pèrdua d’habitatges i dels danys en els dipòsits d’aigua, que ho han resistit millor, els habitants d’aquest zona de Puerto Cabezas també han perdut mitjans de vida per a la pesca i la majoria dels arbres fruiters. L’afectació sobre altres comunitats i barris de la població ha estat menor.

Audiovisuals per donar visibilitat a projectes i entitats de Cooperació

El documental ‘La Justa Trama: el món és la xarxa que teixim’ ha aconseguit una audiència mitjana de 4.000 persones en l’emissió que n’ha fet el programa Latituds del Canal 33 aquest dilluns passat. L’audiovisual, dirigit per Miquel Carrillo, explica el projecte que l’entitat Garraf Coopera, membre del Consell Municipal de Cooperació, ha endegat al Brasil amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

D’altra banda, durant els mesos de novembre i desembre les xarxes socials municipals estan difonent la sèrie de 9 vídeos que integren el cicle sobre les entitats del Consell Municipal de Cooperació. Els audiovisuals, que també es poden trobar al canal municipal de Youtube, prenen com a fil argumental els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), fixats per les Nacions Unides com a requisits indispensables en l’eradicació de la pobresa i l’assoliment d’un model sostenible al món d’aquí a 2030.

Dos murals a Ribes i les Roquetes promouen entre la ciutadania l’agermanament amb Puerto Cabezas Dos murals a Ribes i les Roquetes promouen entre la ciutadania l’agermanament amb Puerto Cabezas
Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No