Ple municipal

L'Ajuntament de Vilanova aprova una nova guia de criteris socials, ambientals i ètics en la contractació pública

El Ple municipal aprova mocions sobre la qualitat de l'aire a la ciutat, la seguretat sanitària a les aules i de suport al poble sahrauí, entre d'altres

Les queixes pel servei d'escombraries i d'enllumenat públic i l'endarreriment en les respostes de l'administració centren la memòria de 2019 de la Defensora de la Ciutadania

L'Ajuntament de Vilanova aprova una nova guia de criteris socials, ambientals i ètics en la contractació pública. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova aprova una nova guia de criteris socials, ambientals i ètics en la contractació pública. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda avui a la nova Guia pràctica per a la inclusió de criteris socials, ambientals i ètics en la contractació pública. Es tracta d'una actualització i adequació a les noves normatives de la guia aprovada el 2015. L'objectiu és avançar en la promoció d'una contractació més socialment responsable a l'administració local.

La regidora de Transparència, Govern Obert i RSC, Marta Guinda, ha recordat el “compromís del govern municipal reflectit en el Pla d'Actuació Municipal, de treballar per implantar una estratègia de contractació pública socialment responsable, que incorpori els valors de l'ètica, la justícia social i la sostenibilitat”. La guia recull que la contractació pública “és un instrument clau per a l'impuls d'una producció i un consum sostenible i per assolir una economia més inclusiva”. El document, aprovat per unanimitat, s'acompanya d'un pla de formació per al personal municipal durant el primer trimestre de 2021.

Entre d'altres, el Ple també ha aprovat la renovació del conveni de l'Ajuntament amb la Generalitat i l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona per mantenir el servei intensificat en les línies interurbanes Vilanova i la Geltrú-Sitges i Vilanova i la Geltrú-Vilafranca del Penedès. Tal com ha exposat el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, aquest conveni es va establir el 2016 per contrarestar l'eliminació de les línies urbanes L3 i L4, i la previsió és mantenir-lo fins que s'efectuï la nova licitació del servei de bus urbà, prevista durant el 2021.

Mocions

La sessió plenària ha comptat amb un extens apartat de mocions. Els grups de govern han canalitzat la presentació d'una moció de l'entitat ambientalista APMA, per reclamar més informació sobre les emissions de l'empresa Componentes. La moció, exposada pel representant de l'APMA Sergi Pau, inclou l'encàrrec d'un estudi epidemiològic per conèixer l'abast de l'afectació de la qualitat de l'aire en la salut de les persones, així com un estudi de la contaminació del sòl i els aliments.

El govern municipal hi ha donat suport, alhora que ha recordat que la Generalitat ja va exigir mesures correctores a la companyia quan es van conèixer les mesures de dioxines i furans, i que l'Ajuntament manté el compromís de promoure la informació a la ciutadania, motiu pel qual l'octubre passat es va organitzar una reunió informativa amb totes les parts implicades. Tots els grups del plenari han defensat el manteniment de l'activitat de l'empresa a la ciutat, no obstant la moció ha tingut l'abstenció de Som VNG i els vots contraris de C's i PSC.

D'altra banda, s'ha debatut sobre la seguretat sanitària a les escoles, amb mocions presentades pel PSC –amb text consensuat amb el govern municipal-, i per C's, respectivament. Els grups municipals han manifestat el seu acord en demanar a la Generalitat que realitzi un estudi per conèixer les necessitats de renovació d'aire de totes les escoles de Catalunya i implementar, en cas que sigui necessari, sistemes de ventilació mecànica als centres educatius. En el debat s'ha reconegut l'esforç de la comunitat educativa durant la pandèmia per mantenir la seguretat als centres.

També s'ha aprovat demanar a Adif que replantegi el projecte d'apantallament que preveu col·locar al llarg de la infraestructura ferroviària que travessa la ciutat. Els grups municipals han donat suport a la moció presentada per ERC i JxCat, de rebuig a la proposta i demanda de plantejar mesures alternatives per reduir la incidència acústica del pas del tren pel nucli urbà.

Tots els grups del Ple excepte C's s'han adherit a la moció promoguda per Acció Solidària amb el Sàhara, de suport al poble sahrauí davant l'escalada militar al Sàhara Occidental. La proposta, presentada per Manel Muñoz en representació de l'entitat, exigeix el compliment dels acords internacionals per part del Marroc i reclama més implicació internacional i de l'Estat espanyol en un conflicte que manté el poble sahrauí refugiat en condicions precàries des de fa més de trenta anys. El 27 de febrer, en què es commemora la proclamació de la República Àrab Sahrauí, es penjarà la bandera al balcó de l'Ajuntament.

Així mateix s'ha aprovat, només amb vots contraris de C's, una moció de l'entitat Iaioflautes presentada per Som VNG. El text reclama que les entitats bancàries reforcin els recursos per oferir un servei adequat durant tot l'horari d'oficina, tenint en compte que la pandèmia ha afavorit el foment de les gestions en línia i les cites concertades, fet que sovint suposa un greuge per a la gent gran. La proposta ha estat exposada per Llorenç Guasch en nom del col·lectiu.

El Ple també ha manifestat el seu suport, amb els vots del govern, a l'activista independentista Adrián Sas, i ha rebutjat una moció de C's “contra la discriminació lingüística de l'espanyol a Catalunya”.

Ple de la Defensora

El Ple ordinari de desembre ha tingut com a prèvia la presentació de la memòria del 2019 de la Defensora de la Ciutadania, que s'havia posposat a causa de la pandèmia. Núria Plana ha lamentat l'endarreriment en les respostes de l'administració i ha mencionat, com a queixes més reiterades, les referents al servei d'escombraries i d'enllumenat públic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local