Consell Comarcal

Front comú dels alcaldes del Baix Penedès contra la ubicació en terrenys agrícoles de dues plantes fotovoltaiques

Els alcaldes aposten per 'les energies netes, de proximitat i autosuficiència que comportin un impacte positiu pel territori i el seu entorn'

Front comú dels alcaldes del Baix Penedès en contra de la ubicació en terrenys agrícoles de dues plantes fotovoltaiques. En el darrer Consell d’alcaldes del 2020 es va aprovar per unanimitat un manifest per tal d’exigir la retirada d’aquests avantprojectes i treballar conjuntament amb el territori per definir les millors ubicacions per a les plantes fotovoltaiques. Avui s’ha escenificat aquest compromís amb la fotografia conjunta i lectura del manifest en un dels terrenys agrícoles afectat a la Bisbal del Penedès.

En el manifest s’afirma la voluntat d’apostar per un model energètic basat en energies netes, de proximitat i autosuficiència que comportin un impacte positiu pel territori i el seu entorn. Amb tot, es deixa clar que aquest model d’energia neta i sostenible no pot justificar l’agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial de la nostra comarca. Per això, s’aposta per integrar l’energia sostenible en els polígons industrials existents a la comarca i en els seus creixements, potenciant la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els sostres de les indústries i en parcel.les industrials que estiguin buides.

En cap cas es pot permetre que la utilització de sòl agrícola per a la instal·lació de plantes d’energia fotovoltaica posi en risc el futur de l’agricultura, enoturisme i el paisatge del Penedès, valors que també s’han de protegir.

El Consell Comarcal del Baix Penedès va tenir coneixement d’aquest projecte el passat 19 de novembre de 2020 quant arriba als Ajuntaments de La Bisbal del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès, dues consultes de viabilitat per dues instal·lacions fotovoltaiques:

La Planta ISF Castellet: afectaria als municipis de St Jaume, Llorenç, La Bisbal del Penedès, Banyeres i l'Arboç on s’instal·larien 92.583 mòduls per tenir una potència total de 45MWn i 50MWins de potència pic. Ocupant una superfície total de 78,10 hectàrees entre els quatre municipis, tot en terrenys agrícoles.

La planta solar fotovoltaica de “les Planes” de la Bisbal del Penedès de 5.928 kWp, 11.400 panells, ocuparia una superfície aproximada de 9,3 hectàrees, tot en terrenys agrícoles i a tocar de la població i de la xarxa Natura 2000.

De moment, els Ajuntaments afectats han presentat al·legacions individualment i el Consell Comarcal de manera unitària per aturar els dos projectes de plantes fotovoltaiques repartits en aquests quatre municipis i tots en terrenys agrícoles, i proposant treballar conjuntament amb l’empresa interessada per buscar altres ubicacions en sòl industrial o bé a les teulades de naus industrials.

Els alcaldes també destaquen les maneres de fer de l’empresa interessada, que no s’ha posat en contacte amb cap ajuntament fins ara. Tots els alcaldes es van assabentar de les intencions a través de la notificació per presentar al.legacions de l’avantprojecte. Pel proper dia 8 de gener està prevista una reunió amb l’empresa promotora i els alcaldes de les poblacions afectades.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!