Estat d'alarma

El Procicat no incrementa les restriccions per Cap d'Any i les manté una setmana més

El conseller Sàmper diu que cal seguir les recomanacions de ventilació i no sumar més bombolles del compte

ACN Barcelona 28-12-2020 16:07 Lectures 1666

El comitè tècnic de Protecció Civil ha decidit aquest dilluns mantenir les restriccions ja establertes per Nadal i no incrementar-les per Cap d'Any, com s'havia especulat. D'aquesta manera, el toc de queda es manté a la 1 de la matinada pel dia 1 i els sopars del dia 31 han de ser d'un màxim de deu persones de dues bombolles diferents. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha demanat que se segueixin les recomanacions i que no es poden relaxar les mesures tot i haver començat la campanya de vacunació de la covid, ja que la immunitat de grup encara trigarà mesos en arribar.

Les mesures van entrar en vigor dilluns de la setmana passada i estaran vigents fins dilluns vinent, 4 de gener, just abans de Reis, un altre dels dies marcats pel Procicat com d'alt risc per les trobades familiars.

Sàmper ha reiterat que els 27.000 policies de Catalunya, entre mossos d'Esquadra i policies locals, no poden vigilar cada casa, però ha demanat autoresponsabilitat als ciutadans, tot i admetre que la festa de Cap d'Any s'assembla més a una revetlla que a una festa familiar, i això comporta més riscos. "Farem tot el que podrem", ha admès, recordant que tot i que hi hagi un dispositiu especial per aquella nit, les policies no poden oblidar les seves tasques habituals contra la delinqüència.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que les mesures dictades fins ara no són simples recomanacions, sinó que hi ha prohibicions clares com el nombre màxim de persones i bombolles que es poden reunir, i que imposar més restriccions suposaria "prohibir-ho tot". Per això, ha recordat que el Procicat estableix els límits màxims d'horaris, aforaments, bombolles o persones en una trobada familiar, però es recomana no arribar a aquests límits. En tot cas, ha admès que en aquests últims dies festius la immensa majoria de la població ha complert les recomanacions sanitàries, cosa que s'ha evidenciat amb la reducció de mobilitat d'un 45% a l'àrea metropolitana, i també a les comarques confinades del Ripollès i la Cerdanya, amb una baixada del 90% del trànsit al túnel del Cadí.

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, s'ha mostrat preocupada per l'increment continuat de xifres des de fa dies, i ha demanat a la població que no faci cap "desplaçament innecessari", i ha considerat que només són imprescindibles els desplaçaments per tenir cura de persones vulnerables. "El més segur és fer el Cap d'Any a casa només amb la bombolla de convivència", ha dit, recordant que sempre és millor fer les trobades sense àpats, a l'aire lliure o en espais molt ventilats.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No