Inici de campanya

ERC s'erigeix com l'alternativa al PSC i alerta que Illa vol convertir la Generalitat en un "despatxet de la Moncloa"

Aragonès apunta que per avançar en la república cal generar consensos més enllà de fer proclames

ACN/ Guillem Roset Barcelona 28-01-2021 21:33 Lectures 2442
El presidenciable d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, durant l'inci de campanya a Mataró. ACN

El presidenciable d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, durant l'inci de campanya a Mataró. ACN

El presidenciable d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha reclamat el vot per evitar que la reconstrucció de Catalunya després de la covid-19 sigui decidida per una Generalitat "convertida en un despatxet de la Moncloa" amb el candidat del PSC, Salvador Illa. Durant l'inici de campanya d'ERC a Mataró, Aragonès ha dit que evitaran que Illa presideixi el Govern i ha demanat fer possible que l'independentisme d'esquerres lideri per primera vegada el país. Aragonès ha lamentat que els mateixos que van fer el 155 ara volen "imposar unes eleccions" i ha apostat per omplir les urnes de vots independentistes. Això sí, ha alertat que per impulsar la república cal fer "feina" i generar "consensos" més enllà de fer "proclames".

El vicepresident del Govern amb funcions de president ha iniciat la intervenció explicant que es tracta d'una campanya electoral que no sap si s'acabarà perquè s'està pendent de la "decisió dels tribunals". "Comencem una campanya que no hauria de ser perquè estem en una pandèmia que hauria de centrar tots els esforços", ha criticat.

Aragonès, però, ha apuntat que els comicis són "molt importants" perquè decidiran el rumb del país per a les properes dècades. Ha opinat que Catalunya necessita un "nou impuls" de la mà d'ERC posant tots els esforços "al servei de la reconstrucció". "El proper Govern té l'obligació de sortir amb la màxima fortalesa en la cursa per reconstruir el país després de la covid-19", ha exposat.

Des d'ERC han apostat per reconstruir el país des de l'esquerra amb una visió "progressista i independentista". El cap de cartell ha destacat també que la reconstrucció s'ha de fer en clau de república catalana. "Hem de tenir present la reconstrucció plena del país en clau a la justícia social i igualtat d'oportunitats", ha sentenciat.

El candidat ha exposat que el consens majoritari de la ciutadania al voltant de l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació només es pot "articular" si ERC el lidera. Ha parlat de la "via ample" que planteja ERC que vol estar al servei del tots els ciutadans.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet una compareixença telemàtica des de Suïssa on ha apuntat que cal poar la vida al "centre" i que, per això, no es podien celebrar les eleccions. Per afrontar la situació derivada de la covid Rovira ha manifestat que cal comptar amb "tots els recursos" i les competències possibles malgrat són conscients que no són prou.

Ha defensat que ERC no dubta en aprofitar "qualsevol eina o instrument" que suposi salvar vides i ha citat, per exemple, els pressupostos generals de l'Estat o els fons europeus. "Per nosaltres són instruments per ajudar a la gent del país, els volem tenir al nostre abast", ha argumentat.

Per la seva banda, la candidata d'ERC per Lleida i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha apuntat que els republicans són l'únic canvi "possible" per garantir que el país acaba amb 40 anys d'alternança de la sociovergència. "S'ha acabat amb el temps que el país ha de triar entre independència o esquerres", ha assegurat.

Finalment, el president del Parlament i candidat d'ERC, Roger Torrent, ha explicat que els comicis serveixen per triar entre ERC i el PSC. Ha demanat que la ciutadania esculli entre els republicans o aquells que "actuen amb interessos partidistes, que no han posat ni un euro en ajudes pels sectors més afectats per les restriccions, els que no tenen cap inconvenient en manifestar-se amb Vox o els que van aplaudir el 155".

Els republicans han donat el tret de sortida de la campanya a Mataró, una ciutat governada pel PSC amb el suport dels comuns. El míting s'ha celebrat mantenint les mesures de seguretat. Al voltant d'unes vuitanta persones han seguit l'acte presencialment, en un teatre amb aforament per 780 localitats.

Conselleria d'Igualtat i Feminismes

D'altra banda, en un comunicat ERC ha fet públic aquest dijous que aposten per crear una conselleria d'Igualtat i Feminismes al proper Govern. "Una aposta republicana i feminista amb un objectiu clar: una conselleria amb lideratge propi i que garanteixi la perspectiva de gènere en totes les polítiques que s'impulsin des de la Generalitat", han detallat.

Els republicans han explicat que és una reivindicació de les dones del partit per "forjar polítiques públiques en la lluita contra la discriminació, de forma transversal i acompanyades de la dotació pressupostària necessària". "Aquesta conselleria haurà de tenir l'autoritat i la legitimitat de parlar amb tots els departaments de la Generalitat i assegurar-se que no estem generant més discriminacions i més desigualtats", han concretat.

Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No