Eleccions 14-F

Dincat denuncia al Síndic de Greuges discriminació cap a les persones amb discapacitat en el procés d'eleccions

El sector reclama modificar la instrucció de la JEC perquè pot generar desavantatge

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dincat ha presentat una queixa formal al Síndic de Greuges per denunciar la vulneració del dret a la no discriminació de les persones amb discapacitat per part de la Junta Electoral Central en el procés de votació. En concret, Dincat titlla d’injustificables alguns apartats de la Instrucció 7/2019 emesa per la Junta Electoral Central, duta a terme per garantir el dret a sufragi de totes les persones amb discapacitat intel·lectual, després que milers d’elles recuperessin el dret a vot el 2018.

El sector apunta que hi ha un apartat que apunta que si algun membre d'una mesa electoral o algun interventor o apoderat considera que el vot no és exercit de forma conscient, lliure i voluntària ho podrà fer constar a l'acta de la sessió, però no s'impedirà que aquest vot sigui introduït a l'urna. Aquesta directriu està precedida per un paràgraf que fa menció a les persones amb discapacitat i està inclosa en la instrucció que en el mateix títol menciona el col·lectiu. Segons Dincat, pot portar a la fàcil interpretació que només les persones amb discapacitat i no totes les persones poden ser sotmeses a judici per part dels membres de la mesa, interventors o apoderats sobre la seva capacitat per votar.

Així, el sector creu que la instrucció suposa una discriminació indirecta que, en combinació amb els prejudicis i estereotips que pateix el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual, és susceptible d’ocasionar un desavantatge particular a una persona respecte a d’altres pel sol motiu de tenir una discapacitat.

"Aquesta instrucció no és neutre, i el que fa és habilitar membres de mesa, interventors o apoderats per apuntar el DNI de les persones, jutjant, de forma completament subjectiva, que no exerceixen el vot de forma conscient, lliure i voluntària, però sense establir cap criteri d’interpretació sobre el que es pot considerar no conscient, no lliure o no voluntari", ha explicat Carles Campuzano, director de Dincat.

El sector reclama al Síndic que promogui i impulsi mesures de modificació de la instrucció establint una redacció neutra amb la discapacitat que no posi aquest col·lectiu en el punt de mira.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local