Eleccions 14-F

Dincat denuncia al Síndic de Greuges discriminació cap a les persones amb discapacitat en el procés d'eleccions

El sector reclama modificar la instrucció de la JEC perquè pot generar desavantatge

ACN Barcelona 25-02-2021 11:26 Lectures 2584

Dincat ha presentat una queixa formal al Síndic de Greuges per denunciar la vulneració del dret a la no discriminació de les persones amb discapacitat per part de la Junta Electoral Central en el procés de votació. En concret, Dincat titlla d’injustificables alguns apartats de la Instrucció 7/2019 emesa per la Junta Electoral Central, duta a terme per garantir el dret a sufragi de totes les persones amb discapacitat intel·lectual, després que milers d’elles recuperessin el dret a vot el 2018.

El sector apunta que hi ha un apartat que apunta que si algun membre d'una mesa electoral o algun interventor o apoderat considera que el vot no és exercit de forma conscient, lliure i voluntària ho podrà fer constar a l'acta de la sessió, però no s'impedirà que aquest vot sigui introduït a l'urna. Aquesta directriu està precedida per un paràgraf que fa menció a les persones amb discapacitat i està inclosa en la instrucció que en el mateix títol menciona el col·lectiu. Segons Dincat, pot portar a la fàcil interpretació que només les persones amb discapacitat i no totes les persones poden ser sotmeses a judici per part dels membres de la mesa, interventors o apoderats sobre la seva capacitat per votar.

Així, el sector creu que la instrucció suposa una discriminació indirecta que, en combinació amb els prejudicis i estereotips que pateix el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual, és susceptible d’ocasionar un desavantatge particular a una persona respecte a d’altres pel sol motiu de tenir una discapacitat.

"Aquesta instrucció no és neutre, i el que fa és habilitar membres de mesa, interventors o apoderats per apuntar el DNI de les persones, jutjant, de forma completament subjectiva, que no exerceixen el vot de forma conscient, lliure i voluntària, però sense establir cap criteri d’interpretació sobre el que es pot considerar no conscient, no lliure o no voluntari", ha explicat Carles Campuzano, director de Dincat.

El sector reclama al Síndic que promogui i impulsi mesures de modificació de la instrucció establint una redacció neutra amb la discapacitat que no posi aquest col·lectiu en el punt de mira.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No