Ple municipal

Vilanova avança en la regulació dels habitatges d'ús turístic

El Ple municipal aprova subvencions per al sector de l'hostaleria, així com per facilitar l'accés al lleure infantil

Redacció Vilanova i la Geltrú 02-03-2021 9:13 Lectures 2852
El Ple municipal de Vilanova. EIX

El Ple municipal de Vilanova. EIX

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns provisionalment el Pla Especial Urbanístic per a la regulació dels habitatges d'ús turístic al municipi. Aquest pla, aprovat inicialment en la Junta de Govern Local el 14 de juliol de 2020, té com a objectiu principal “garantir la prevalença del dret a l'habitatge, assegurant l'equilibri entre el sòl residencial i l'activitat econòmica que representa el turisme”, ha exposat el regidor d'Urbanisme, Habitatge, Projectes i Obres d'Urbanisme, Xavier Serra. El document haurà de rebre la llum verda definitiva de la Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès.

El representant del govern municipal ha afirmat que el pla ha de permetre “un desenvolupament econòmic sostenible i equilibrat, potenciant la qualitat de l'espai públic, garantint el funcionament dels serveis públics i preservant la convivència veïnal”. Per tal de fer compatible el dret fonamental a l'habitatge amb el lliure exercici i desenvolupament del turisme com a activitat econòmica, es regula percentualment la implantació dels habitatges d'ús turístic, de manera que no es produeixin concentracions en determinades àrees de la ciutat i que es redueixi l'impacte en el preu de l'habitatge en el conjunt del municipi. 

La proposta ha rebut el suport de tots els grups excepte Som VNG, que hi ha votat en contra. El regidor Enver Aznar ha argumentat que el pla permetrà que en dos anys el municipi pugui incrementar en 600 els habitatges d'ús turístic, mentre que “a la nostra ciutat li falten 1.000 pisos socials per complir la llei catalana d'habitatge”. Per part de C's, Erika Quintero ha defensat els pisos d'ús turístic com a “alternativa que ofereix la ciutat per fomentar el turisme”, mentre que el regidor Gerard Llobet, del PSC, ha valorat el treball tècnic per elaborar “un pla amb visió de ciutat, similar al que tenen altres municipis”.

Aprovació d'ajuts econòmics

D'altra banda, han rebut unanimitat de tots els grups les bases per subvencionar part dels tributs municipals de 2020 a les activitats econòmiques d'hoteleria, bars i restauració, com a sectors en què la crisi derivada de la Covid-19 ha tingut més incidència. En concret, es subvencionarà el 50% de l'IBI, el 25% de la taxa d'escombraries i el quart trimestre de la taxa d'ocupació de domini públic. Les sol·licituds es podran realitzar a partir del 8 de març. La regidora d'Hisenda, Empresa i Innovació, Conxi Martínez, ha destacat que s'ha treballat perquè la tramitació sigui molt senzilla a través de la seu electrònica de l'Ajuntament.

Així mateix, han tingut el vistiplau del Ple les bases reguladores de les subvencions destinades a infants, adolescents i joves per la participació i inclusió en activitats d'educació en el lleure. Tal com ha explicat el regidor d'Infància i Joventut, Adrià Guevara, es tracta d'una “actualització i millora de les bases ja existents”. Entre d'altres, es permet accedir a subvenció per més d'una activitat, i es faciliten els tràmits per a les entitats que ho gestionen.

Premi Roig Toqués 2021

La sessió plenària d'avui ha servit també per aprovar l'atorgament de l'onzena edició del premi Roig Toqués al Club Nàutic Vilanova, en l'any del seu centenari, i al doctor en biologia i socioecòleg Ramon Folch i Guillen. També s'ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú al conveni per constituir la Taula de Mobilitat del Penedès, i s'ha acordat, amb els vots contraris de Som VNG, una pròrroga d'un any per al contracte del servei de jardineria que presta l'empresa Valoriza a una part de la ciutat, en espera que s'enllesteixi l'estudi sobre la viabilitat d'internalització del servei. 

Pel que fa a les mocions, ha vist llum verda una proposta d'ERC per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent, davant la constatació d'increment d'afectació des de l'inici de la pandèmia. Ha decaigut una moció de Som VNG pels drets de les treballadores de les cures; els grups del govern hi han votat en contra, malgrat compartir-ne el sentit, en veure inviable el compliment dels terminis proposats.

També ha decaigut amb els vots contraris del govern la proposta de C's sobre el règim jurídic de la segona activitat de la Policia Local. La regidora Adelaida Moya ha exposat que ja s'està treballant, en fase inicial, en aquesta petició. Tampoc ha prosperat una altra moció de C's, per la distribució de vàters públics autonetejables a la ciutat.

El PSC ha presentat una moció de reivindicació de la igualtat, en el marc del Dia Internacional del Dret de les Dones, que ha tingut suport unànime. Així mateix, ha tirat endavant, amb els vots favorables de Som VNG, Capgirem VNG-CUP, JxCat i ERC, una moció de defensa de la llibertat d'expressió i contra l'empresonament de Pablo Hasél. També se n'ha aprovat una altra, presentada pel PSC, sobre els aldarulls viscuts els darrers dies a Vilanova i la Geltrú. El text ha obtingut el suport de C's, l'abstenció de JxCat i ERC, i els vots contraris de Som VNG i Capgirem VNG-CUP.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No