Protecció del territori

Els Comuns del Penedès reclamen un model territorial per a les renovables "just, equilibrat i democràtic"

Volen 'un decret que tingui en compte el territori, el deixi ser part activa en les decisions i que protegeixi els terrenys agrícoles i els de valor natural i paisatgístic'

Redacció Vilafranca del Penedès 07-05-2021 19:48 Lectures 4937
Els Comuns del Penedès reclamen un model territorial per a les renovables

Els Comuns del Penedès reclamen un model territorial per a les renovables "just, equilibrat i democràtic". EIX

Els Comuns del Penedès presenten mocions als consells comarcals i als ajuntaments d'acord amb el comunicat que han presentat, 'Així NO! VOLEM RENOVABLES de manera justa, equilibrada i democràtica' on demanen modificar el decret llei que permet la instal·lació de parcs solars en terrenys agrícoles i fan una crida a assistir a les manifestacions promogudes per les plataformes ecologistes i Unió de Pagesos arreu del Penedès.

Els comuns refermen la seva oposició a la construcció de parcs solars i eòlics en terrenys agrícoles i en espais protegits. Opinen que aquests projectes "trinxen el territori, empobrint-lo i cercant únicament en els espais protegits el màxim benefici possible amb uns terrenys els més barats possibles". Així, reclamen "propostes que persegueixin un canvi en el model de consum i de producció energètica, que avancin en la construcció d'un nou sistema, lluny de projectes especulatius".

Aquest canvi, diuen "passa necessàriament per modificar l'actual decret 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables o per derogar-lo i fer-ne un de nou" i afegeixen "volem un decret que tingui en compte el territori, el deixi ser part activa en les decisions i que protegeixi els terrenys agrícoles i els de valor natural i paisatgístic" i afegeixen que cal acompanyar-lo de l'aprovació d'un Pla Territorial Sectorial que faci una planificació específica en l'espai i una programació concreta en el temps. El Pla, a més, hauria de definir en positiu on s'han de situar les instal·lacions de captació energètica, els accessos, i les xarxes de transport i distribució.

També, proposen alternatives aprofitant espais i infraestructures ja existents, començant que tots els equipaments públics instal·lin plaques solars, així com l'obligatorietat per als edificis de nova construcció d'esdevenir energèticament autosuficients.

Pel que fa a infraestructures i espais ja existents, aposten per aprofitar autopistes, concretament al Penedès l'AP7 i l'AP2 –Alemanya està estudiant un projecte que planteja la semi cobertura d'alguns trams d'aquests tipus d'infraestructures– i també parcel·les de polígons industrials que no estan sent ocupats, així com les mateixes teulades de les empreses situades als grans polígons.

Eleccions

Apostar pel vot electrònic

Miquel Casellas

El problema d'aquesta farsa de democràcia que tenim és que encara que votin quatre gats al final seran vàlides les eleccions

ENQUESTA WEB

A les portes del final del curs escolar, segurament ja heu començat a preparar les vacances. Mar, muntanya, viatge a l'estranger, sortides a l'entorn més proper...

On marxareu de vacances aquest estiu?

A una destinació catalana
A una destinació dins de l'Estat
A una destinació a l'estranger
Ens quedem a casa