Crisi del coronavirus

El Govern presenta a Vilanova un pla de xoc rècord en polítiques d'ocupació que beneficiarà mig milió de persones

Aragonés ha anunciat que es destinaran 917 milions d’euros a polítiques actives d’ocupació durant el 2021

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller Roger Torrent, a les instal·lacions de l'escola d'aeronàutica de Vilanova. ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller Roger Torrent, a les instal·lacions de l'escola d'aeronàutica de Vilanova. ACN

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, han visitat l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) de Vilanova i la Geltrú i han presentat un pla de xoc per pal·liar la crisi de la covid-19. El Departament d’Empresa i Treball destinarà enguany 917 milions d’euros a un pla rècord en matèria de polítiques actives d’ocupació per superar l’impacte de la covid-19 en el mercat laboral, recuperar els llocs de treball perduts per la pandèmia, millorar la formació de les persones i reforçar els sectors que es troben en plena reconversió. El pla afavorirà la contractació de fins a 25.000 joves; 25.000 persones majors de 45 anys i 15.000 dones, famílies monoparentals i majors de 55 anys. Els programes beneficiaran a una estimació de 496.802 persones, especialment d’aquells sectors amb més dificultats per accedir al món laboral.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí que “els 917 milions que es destinaran enguany és la inversió més ambiciosa que mai ha desenvolupat la Generalitat per combatre l’atur. És necessari, en un moment com l’actual, després de veure les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia i els efectes que està tenint sobre el mercat de treball ”. La inversió en mesures d’estímul del mercat de treball suposen un increment del 72% respecte al pressupost destinat a polítiques actives d’ocupació el 2020.

En l’acte, Aragonès, ha manifestat que el pla de xoc comporta quatre transformacions: resoldre el conflicte polític amb l’estat espanyol, la transformació verda per afrontar la lluita contra el canvi climàtic, el compromís feminista i la transformació social i econòmica que garanteixen feina i habitatge per a tothom. “Com a Govern de Catalunya ens hi comprometrem a canvis, ja que tenim la responsabilitat de combatre les desigualtats perquè ningú quedi enrere. Aquestes 4 transformacions tenen per objectiu encaminar la solució del conflicte polític amb l’estat espanyol fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació, impulsar la reconstrucció econòmica, encaminar d’assentar les bases en un model productiu molt més eficient que mesuri la fortalesa en termes de prosperitat i benestar i afrontar amb tota la determinació les urgències les desigualtats socials”.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha comparegut les persones beneficiàries del pla de xoc i els ajuts directes. El pla inclou ajudes a partir de 5.000 euros per empresa per un any de contractació i compromís de manteniment d’ocupació d’una persona jove, amb l’objectiu d’afavorir la contractació fins a 25.000 joves. Per altra banda, s’impulsaran ajuts a la contractació i formació de persones de més de 45 anys amb ajuts a empreses per potenciar la contractació de fins a 25.000 persones aturades i inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i recursos per a 15.000 contractes i formació per a dones joves, famílies monoparentals i més grans de 55 anys.

S’estima que 263.000 dones seran beneficiàries del pla, un 80% més que fa un any. El Departament d’Empresa i Treball ha incidit en les polítiques per a joves (111.989 amb un increment del 70%), les persones majors de 45 anys (98.465) i les persones amb discapacitats (65.605).

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha  declarat que el pla preveu millorar les capacitats de la població treballadora, les possibilitats de formació amb qualitat, fer front a l’atur i impulsar la formació i educació dels catalans i de les catalanes, però especialment ajudar a les persones que tenen més dificultats per accedir al món laboral. “La inversió va destinada a adaptar les capacitats a les noves realitats del mercat i oferir un futur digne a totes les persones. Només construirem un futur millor, si el construïm junts amb treball i oportunitats per a tothom”.

Pel que fa als ajuts directes, al pressupost per a polítiques actives cal afegir 519 milions més que es distribueixen a autònoms i treballadors en ERTO, situant la inversió global durant el 2021 en 1.436 milions d’euros. L’objectiu primordial d’aquesta mobilització de recursos sense precedents és impulsar les polítiques d’ocupació com el millor instrument per enfortir la cohesió social i resoldre els dèficits estructurals.

Els 917 milions d’euros permetran finançar els programes que inclouen actuacions d’orientació laboral, formació, ajuts a la contractació, acompanyament a la inserció, desenvolupament econòmic local, l’impuls de l’economia social, el cooperativisme, entre altres actuacions. També hi ha una destinació al foment de l’ocupació tant per a persones ocupades com desocupades amb un pressupost de 202 milions d’euros.

Les actuacions previstes de les polítiques actives s’impulsaran a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la direcció general d’Economia Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperatives i la direcció general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral.

L’acte també ha comptat amb la presència de l’equip de la secretaria de Treball del Departament de la Generalitat de Catalunya; de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau i la corporació municipal.

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!