Confinament

El TSJC autoritza el toc de queda que demanava el Govern en 161 municipis catalans

S'aplicarà d'1 a 6 de la matinada almenys fins el 23 de juliol a municipis com Vilanova, Vilafranca, Cubelles, Cunit, Sant Pere de Ribes i Sant Sadurní d'Anoia

Pla general d'un control dels Mossos d'Esquadra a la T-11, a Tarragona, minuts després d'entrar en vigor el toc de queda. ACN

Pla general d'un control dels Mossos d'Esquadra a la T-11, a Tarragona, minuts després d'entrar en vigor el toc de queda. ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat el toc de queda nocturn demanat per la Generalitat per a 161 municipis per reduir contagis de covid. El tribunal avala la petició per aplicar el confinament nocturn almenys fins el 23 de juliol i d'1 a 6 de la matinada. Es tracta dels municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies i d'aquelles localitats que es trobin total o parcialment envoltades de municipis amb aquestes característiques. La fiscalia havia informat favorablement a autoritzar aquesta mesura.

En la seva interlocutòria de 22 pàgines, la sala contenciosa-administrativa recull i analitza l'informe de la Generalitat que evidencia les altes taxes de transmissibilitat del virus actualment. Tot i admetre que els hospitals no estan col·lapsats, sí que ho està l'atenció primària. Així, l'informe considera que l'experiència ha demostrat que no existeixen mesures menys lesives per tal d'abaixar dràsticament i de forma ràpida els contagis. De fet, reconeix que la vacunació ha afavorit que no hi hagi casos greus, però això comporta que sí que hi ha molts casos lleus, sobretot en els col·lectius més joves, encara sense pauta completa i amb molta interacció social.

Per tot això, el tribunal considera que la mesura és adequada i proporcional, perquè només comporta el confinament domiciliari durant cinc hores al dia, en plena franja nocturna, en els municipis més grans i afectats i amb importants excepcions per desplaçaments obligats.

Els magistrats també alerten que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estat d'alarma pot afectar futurs pronunciaments, i critica la Generalitat per no haver demanat abans el toc de queda nocturn. També lamenta que no hi hagi una legislació més clara i específica per atendre situacions com l'actual.

Aragonès anuncia que el confinament nocturn entrarà en vigor aquesta nit després de l'aval del TSJC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el confinament nocturn entrarà en vigor aquest divendres a la nit, després de l'aval del TSJC. En un missatge publicat a Twitter, Aragonès ha celebrat que la justícia hagi donat llum verda al toc de queda, una mesura que ha qualificat de "difícil" però "necessària" per frenar els contagis, per protegir vides i el sistema sanitari. "Entre tots, tombarem la corba de la covid-19", ha afegit el president a la piulada. El TSJC ha autoritzat el toc de queda nocturn demanat per la Generalitat per a 161 municipis per reduir contagis de covid. El tribunal avala la petició per aplicar el confinament nocturn almenys fins el 23 de juliol i d'1 a 6 de la matinada.

Es tracta dels municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies i d'aquelles localitats que es trobin total o parcialment envoltades de municipis amb aquestes característiques. La fiscalia havia informat favorablement a autoritzar aquesta mesura.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!