Reunió a Calafell

El PSC convida els grups a pactar la renovació pendent de 112 càrrecs d'òrgans públics

Els socialistes acusen el Govern d'acabar el curs polític amb actitud poruga i li demanen més ambició

El PSC reuneix a Calafell el seu govern alternatiu. ACN

El PSC reuneix a Calafell el seu govern alternatiu. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El PSC insta els grups polítics a pactar la renovació dels càrrecs d'òrgans i institucions que la Generalitat té pendent des de fa dues legislatures. Els socialistes han enviat a totes les formacions una carta on els conviden a reunir-se al setembre, coincidint amb l'inici del curs polític, i resoldre la designació de 112 càrrecs d'un total de 28 òrgans. "No podem criticar el bloqueig en la reforma del Consell General del Poder Judicial i després no ser responsables en aquesta renovació", ha dit la portaveu del grup socialista, Alicia Romero, aquest divendres des de Segur de Calafell. Romero ha criticat l'executiu de Pere Aragonès per haver acabat el curs polític amb actitud "poruga" i li ha demanat "més ambició".

El PSC lamenta que encara estigui pendent la renovació d'òrgans com el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Consell de l'Audiovisual, el Consell de Garanties Estatutàries o diversos consells socials universitaris. "No hi ha cap moviment fins ara", ha criticat Romero, que aquest divendres ha detallat que el grup socialista ha enviat una carta a tots els grups parlamentaris per posar-hi fil a l'agulla un cop passat l'estiu.

"Tots som conscients que, a causa de la demora en les designacions, aquestes institucions catalanes es veuen greument afectades, tant pels problemes de funcionament com per la conseqüent pèrdua de legitimitat, ja que els principis d'independència i imparcialitat es veuen alterats", assenyalen els socialistes a la missiva.

Al text enviat als grups, el PSC sosté que cal renovar els 112 càrrecs pendents de 28 institucions "amb garanties d'igualtat, transparència i acord respecte les persones candidates". "Hem de tenir te capacitat de designar els millors candidats i candidates seguint els principis de mèrit, capacitat, professionalitat, pluralisme i paritat", afegeixen.

Romero ha anunciat l'enviament d'aquestes cartes després de la reunió que el PSC ha celebrat a Segur de Calafell aquest divendres, la quarta trobada de treball de l'autoanomenat govern alternatiu. Els socialistes han conclòs la cita criticant el tarannà de l'executiu de Pere Aragonès, ja que consideren que ha acabat el curs polític actuant de forma "tèbia" en qüestions com l'ampliació de l'aeroport del Prat o els Jocs d'Hivern dels Pirineus.

"Volem un govern més valent i ambiciós", ha asseverat Romero, que ha retret a la Generalitat que governi "de forma massa condicionada per la CUP". En aquest sentit, ha posat com a exemple la comissió per avaluar el model policial.

L'aval per a les multes, a expenses del Consell de Garanties Estatutàries

A preguntes de la premsa, Romero ha evitat posicionar-se sobre si el Tribunal de Comptes acceptarà l'aval de l'ICF per pagar la fiança de 5,4 MEUR que reclama a una quarantena d'ex-alts càrrecs del Govern per l'acció exterior del període 2011-2017. "El tribunal té les seves maneres de procedir i nosaltres les respectarem", s'ha limitat a dir Romero, que ha recordat que el PSC és a l'espera de la resposta del Consell de Garanties Estatutàries sobre el fons creat per la Generalitat per afrontar processos judicials com aquest.

Romero ha insistit en respectar la independència del Tribunal de Comptes, al mateix temps que ha subratllat les divergències que l'aval de l'ICF ha generat dins el Govern i del mateix Institut de Finances, "que està presidit per un alt càrrec d'Esquerra".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local