Ple municipal

El ple de Vilanova aprova la creació d'un registre d'habitatges buits

S'inscriuran els habitatges censats que restin vacants i els procedents del registre de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya

El ple de Vilanova aprova la creació d'un registre d'habitatges buits. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova aprova la creació d'un registre d'habitatges buits. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest dilluns la darrera sessió plenària del curs polític, abans de les vacances d'agost. Un dels punts destacats ha tingut l'objectiu d'avançar en les polítiques municipals d'accés a l'habitatge, tot donant llum verda a la creació d'un registre d'habitatges buits i al programa d'inspeccions d'habitatges en situacions anòmales. El punt ha comptat amb un ampli suport dels grups.

El regidor d'Habitatge, Xavier Serra, ha exposat que la dificultat d'accés a l'habitatge és una de les principals preocupacions de la ciutat. “Tant el Pla d'Actuació Municipal com el Pla de Reactivació Econòmica i Social estableixen com a prioritari el compromís perquè tota la ciutadania pugui accedir a un habitatge digne”, ha expressat. Amb aquesta finalitat, el Ple avui s'ha dotat d'instruments jurídics per crear un programa municipal d'inspeccions d'habitatges buits o en situacions anòmales, per tal d'elaborar-ne un cens i sol·licitar a la propietat que el posi al mercat de lloguer.

Així mateix, vinculat al programa, es preveu la creació del Registre Municipal d'Habitatges Buits de Vilanova i la Geltrú, en el qual s'inscriuran els habitatges censats que restin vacants i els procedents del registre de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Per a la posada en funcionament del registre, el primer pas serà la redacció d'un reglament. La informació recollida tant en el programa com en el registre serà d'utilitat per a la confecció del Pla Local de l'Habitatge. “L'objectiu és que els habitatges compleixin la seva funció social”, ha manifestat Xavier Serra.

La proposta ha rebut el suport de Som VNG i del PSC. El regidor de Som VNG Enver Aznar ha argumentat que les mesures aprovades pel foment de l'accés a l'habitatge són “una necessitat urgent de la ciutat i ja fem anys tard”. El regidor socialista Gerard Llobet ha manifestat “un vot de confiança per aprovar aquest programa, tal com s'està promovent també en altres ajuntaments”. Per part de C's s'hi ha votat en contra en considerar que “el responsable de garantir l'accés a l'habitatge és l'administració” i no els privats, ha dit la regidora Erika Quintero.

El Ple també ha tirat endavant el projecte de foment d'una mobilitat sostenible “Al centre, les persones”, amb els vots favorables dels grups del govern. El contingut del projecte es va fer públic el 2019 i un cop completat s'ha portat a aprovació del Consistori. En concret, es preveuen vuit mesures de pacificació, amb les quals es pretén fomentar la reducció de desplaçaments amb vehicle privat, promoure els desplaçaments amb transports menys contaminants, reduir la contaminació atmosfèrica i acústica, augmentar la seguretat de les persones i recuperar els espais de socialització al centre de Vilanova i la Geltrú.

Els grups municipals de l'oposició han retret al govern municipal falta de debat sobre un projecte “de tanta transcendència per a la ciutat”, tal com ha expressat Enver Aznar, de Som VNG. Des del PSC, Gerard Llobet ha trobat a faltar una diagnosi que argumenti i acompanyi els canvis de circulació previstos i per part de C's, Erika Quintero ha qüestionat la inversió prevista en pavimentació als carrers del centre. Som VNG s'hi ha abstingut, mentre que C's i PSC hi han votat en contra.

Pabordes 2022 i comiats d'Adelaida Moya i Enver Aznar

El Consistori ha aprovat també els integrants de l'equip de pabordes i pabordesses que organitzaran la Festa Major del 2022: Olga Armengol Vázquez; Xavier Santamans Suárez; Pere Gassó Rosell; Ferran Coma Miralles; Cristina Granell Peñate; Alba Aluja Miralles, i Miquel Àngel Arnal Avinyó. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha transmès l'agraïment al grup “pel seu compromís amb la ciutat” i ha expressat el desig que l'any que ve la Festa Major es pugui celebrar “com sempre”.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha anunciat la voluntat d'iniciar un treball conjunt de tots els grups municipals per millorar el model d'elecció de la Pabordia, figura que es va instaurar fa 25 anys. Dels pabordes del 2022, tres han estat proposats per les entitats i quatre per l'Ajuntament, un d'ells a partir de procediment obert a tota la ciutadania.

Precisament avui s'han acomiadat del Consistori la fins ara regidora de Cultura i Recursos Humans, Adelaida Moya, i el regidor portaveu de Som VNG, Enver Aznar, ambdós càrrecs electes des de 2015. Adelaida Moya, designada recentment directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, ha ressaltat de la seva etapa municipal “l'aprenentatge i el privilegi que és treballar en servir la teva ciutat”. Enver Aznar ha animat el seu grup a “continuar la lluita i seguir picant pedra” per assolir “la democratització de les institucions”. L'alcaldessa i tots els grups els han agraït la seva aportació a la ciutat.

Debat de mocions

En l'apartat de mocions, dues han estat proposades pel grup municipal de C's. La primera, per tal de promoure una mobilitat sostenible i segura a la carretera BV2115, en el tram entre rotondes de ronda Ibèrica i Mas Roquer. La proposta ha decaigut pels vots dels grups de govern, argumentant que el projecte està fet des de 2017 i pendent d'obtenir part del finançament. L'altra, per establir un pla de recuperació del parc Gumà i Ferran, tampoc ha prosperat, ja que s'hi estan promovent accions de manteniment periòdic i reparacions puntuals.

Tampoc ha prosperat la moció del PSC, presentada per Fèlix Sanabre en representació de les associacions de veïns de Baix a Mar i Ribes Roges, per estudiar la possibilitat de negociar amb la propietat privada de Cal Terzi, l'edifici que va acollir l'antiga escola La Pau, la destinació d'usos comunitaris. El govern municipal s'ha emplaçat a mantenir converses. Finalment, s'ha aprovat una moció per instar el Govern de l'Estat espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides. Podeu consultar el sentit de les votacions del Ple municipal en aquest fil del canal de Twitter de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió a Canal Blau a la carta.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!