Pressupost 2021

La reforma dels jardins Francesc Macià, l'annex al pavelló i els parcs infantils, projectes guanyadors dels pressupostos participatius de Vilanova

El procés participatiu ha comptat amb un 30% més de participació enguany

La reforma dels jardins Francesc Macià, l'annex al pavelló i els parcs infantils, projectes guanyadors dels pressupostos participatius de Vilanova. Aj

La reforma dels jardins Francesc Macià, l'annex al pavelló i els parcs infantils, projectes guanyadors dels pressupostos participatius de Vilanova. Aj

Un total de 3.099 persones empadronades a Vilanova i la Geltrú han votat les propostes guanyadores dels pressupostos participatius d'aquest 2021, una edició que  presentava novetats en el format amb voluntat de millora.

La reforma dels jardins de Francesc Macià, la renovació de la pista annexa del pavelló Isaac Gàlvez i la reforma de parcs infantils, jocs inclusius i tirolina han estat els projectes guanyadors, que es desenvoluparan al llarg de 2022.

El regidor de Participació Ciutadana, Enric Garriga, s'ha mostrat "satisfet amb com ha funcionat el procés, tant en l'augment de la participació com amb el volum de propostes i de mobilització general que s'ha viscut al voltant d'aquests pressupostos participatius. Tot i això, creiem que encara tenim molt marge de millora en diverses fases, i la participació ha de ser molt més alta. L'última fase del procés que ara obrirem és la d'avaluació, per veure com podem fer-ho millor i quins canvis hem d'introduir de cara a l'any que ve. Hem posat unes bases sòlides per seguir creixent, que és el nostre objectiu."

De les 169 propostes presentades per la ciutadania, se'n van acceptar un total de 45 que complien amb els criteris tècnics i econòmics de l'edició d'enguany. Aquestes propostes es van agrupar en 27 projectes finalistes que es van portar a votació de les persones empadronades majors de 16 anys.

En les votacions dels darrers 15 dies hi han participat 3.099 persones, el que suposa gairebé un 30 per cent més que en la darrera edició, celebrada el 2019. Des que es va iniciar la proposta dels pressupostos participatius, la implicació de la ciutadania ha anat en augment, passant de les 1.899 persones que van votar en la primera edició l'any 2017, a les més de 3.000 que han votat aquest any.

Les propostes guanyadores

Dels 300.000 euros disponibles en el pressupost municipal, enguany es proposava destinar-ne un màxim de 100.000 a cadascun dels tres àmbits: ciutat verda, ciutat viva i ciutat inclusiva.

Així, els projectes guanyadors han estat:

-En l'àmbit de ciutat verda, la reforma dels jardins de Francesc Macià, valorada en 100.000 euros, amb 630 vots. La segona proposta amb més vots, 325, ha estat posar espais verds als jocs infantils.

Aquesta proposta recorda que els Jardins Francesc Macià són un espai de trobada intergeneracional molt concorreguts per persones grans, joves, nens i famílies. També és un espai de pas que connecta els carrers Jardí, Bruc, Josep Coroleu i l'avinguda de Francesc Macià, pròxim a un eix comercial, a diversos centres educatius, la piscina, el CAP Sant Joan i el centre cívic de Sant Joan.

Es tracta d'un espai verd al centre de la ciutat amb una zona de joc per a infants, pistes de petanca i una font ornamental. Actualment es troba en molt mal estat de conservació: el paviment està desgastat i aixecat, els bancs son baixos i estan malmesos, i la il·luminació és deficient. Es proposa una intervenció general de millora de l'espai.

-En l'àmbit de ciutat viva, la renovació de la pista annexa del CEM Isaac Gàlvez, valorada en 70 mil euros, i que ha guanyat per àmplia majoria, amb 756 vots. La següent proposta més votada, amb 380 vots, ha estat l'inici dels treballs previs a l'edifici de calderes de l'antiga Pirelli.

Es tracta d'una proposta conjunta (un dels objectius del nou sistema de funcionament dels pressupostos participatius) entre el Club Handbol Vilanova, el Club Bàsquet Samà, el Club Nou Bàsquet Vilanova i el Club de Volei Vilanova. La proposta consisteix en la millora de les condicions d'entrenament de la pista, proposant la instal·lació d'un paviment plàstic elàstic sobre el paviment actual, millorant les condicions de fricció, d'esmorteïment dels impactes, i la sensació tèrmica de la instal·lació. També es proposa un tancament parcial i mòbil de les parets perimetrals, per millorar la qualitat en un dels equipaments que està més sol·licitat per a entrenaments esportius.

-Finalment, en l'àmbit de ciutat inclusiva, ha guanyat la reforma de parcs infantils, jocs inclusius, i tirolina, amb 540 vots, seguida de prop per la proposta del Tacó i l'Armanyà amb mirada d'infant, amb 506 vots.

Aquest projecte agrupa diverses propostes que s'havien presentat relacionades amb la creació i millora dels parcs infantils a la ciutat. La proposta es concretaria en la instal·lació d'un nou parc infantil a la plaça d'Enric Cristòfol Ricart, ja que és un dels parcs més utilitzats de la ciutat; en millores en diversos parcs de la ciutat per a fer-los més inclusius; i en la col·locació d'una tirolina al parc de la Torre d'Enveja.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!