Intercanvi generacional

Els Comuns demanaran als ajuntaments crear ‘Aules Compartides entre gent gran, infants i joves’ a residències i escoles

El grup municipal de Sant Pere de Ribes ha impulsat una proposta de transacció a la resolució presentada pel PSC al Parlament per fer una prova pilot d'un projecte de centre de dia que inclogui una llar d'infants

Els Comuns demanaran als ajuntaments crear ‘Aules Compartides entre gent gran, infants i joves’ a residències i escoles.  Alzheimer Universal

Els Comuns demanaran als ajuntaments crear ‘Aules Compartides entre gent gran, infants i joves’ a residències i escoles. Alzheimer Universal

Els Comuns demanaran als ajuntaments crear ‘Aules Compartides entre gent gran, infants i joves’ per la cura, l’acompanyament, l’intercanvi als centres de dia, residències, llars d’infants i centres educatius. La formació proposa que durant el 2022 es faci l’estudi de necessitats i d’implantació del projecte amb la participació de la comunitat educativa dels centres educatius, els equips tècnics dels equipaments i de les regidories pertinents i entitats socials, culturals, de lleure i educatives interessades en participar.

El partit defensa que les activitats inter-generacionals afavoreixen un desenvolupament integral en les persones, sigui quina sigui la seva edat, gènere, situació social i grau de limitació funcional. Per tant és necessari fomentar l’intercanvi i la solidaritat entre generacions, incrementar la cooperació i compartir experiències, habilitats i coneixements. Les relacions inter-generacionals entre persones grans, infants, adolescents i joves dins del seu espai habitual garanteixen la proximitat, el coneixement i ajuden a la creació de xarxes socials comunitàries, augmentant de manera molt important l’autoestima de la gent gran i les aptituds socials dels més petits i joves.

Per aquest motiu volen que als municipis del Penedès siguin pobles i viles compromesos i capdavanters en el seu foment i que en els equipaments, en els espais i en les activitats municipals es vetlli per a garantir les relacions inter-generacionals. Per a garantir-ho proposen iniciar la posada en marxa de projectes d’aula compartida en l’horari escolar i/o extraescolar als centres de dia i grups classe dels centres educatius o llars d’infants del municipi, seguint el model i experiència d’èxit que es promou a Seattle, als EUA, a la residència de Mount St. Vincent que acull prop de 400 àvies i avis, a més, d’una escola de pre-escolar per a fomentar la convivència i l’aprenentatge mutu entre els infant i la gent gran, una experiència de cura, d’acompanyament i enriquidora formativa i educativament.

En aquesta línia el grup parlamentari d’ Comú Podem va registrar a la Mesa del Parlament, a petició del grup municipal de Sant Pere de Ribes, una proposta de transacció a la resolució presentada pel PSC, on demanem fer una prova pilot d'un projecte de centre de dia que incloga una llar d'infants a Sant Pere de Ribes. Des de l’executiva de les Comuns creuen que la posada en marxa d’aquestes iniciatives i experiències facilitaria i ajudaria a canviar el model actual d’atenció i cura que tenim a aquests equipaments i serveis, que sovint s’assimila a un espai de solitud. L’objectiu és rebutjar l’estereotip segons el qual la persona gran és una càrrega per a la societat que viu aïllada d’aquesta: "Les persones grans no han de ser només respectades per la seva contribució mitjançant unes pensions que han de dignificar les seves condicions de vida i recompensar les contribucions en la seguretat social en el passat, sinó que se les ha de reconèixer per la seva aportació com a ciutadans grans, amb experiència, actius dins l’àmbit familiar i en la vida comunitària. Les persones grans són, i han de ser reconegudes, com a ciutadans actius, i s’han de facilitar espais socials que els facin visibles i els permetin expressar-se com a tals. És per això, que entenem que tenim la necessitat d’explorar a la ciutat opcions socials avançades que ja s’estan explorant a altres llocs del món”.

Per altra banda afirmen que amb aquestes experiències els infants i joves tenen l’oportunitat de reconèixer i adquirir habilitats de relacions amb les persones grans, conèixer les històries de vida de veïns i veïnes, aprendre dels més grans, adquirir capacitat d’escolta i de conversa: "Entendre la importància de la cura entre les persones i de viure un acompanyament mutu, entre el que encara no ho ha conegut i el que està en la fase final de la vida. S’escurcen distàncies. Hi ha un enriquiment mutu i es trenquen mirades estereotipades entre uns i altres. També, és important el benefici que trasllada al conjunt de la comunitat. Amb la creació i consolidació de noves xarxes socials ciutadanes. Influint positivament en la cohesió social, cap a viles més inter-vinculades, afavorint l'impacte protector en els infants i gent gran i contribuint al benestar de la persona".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!