Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

El mite d’Èdip en la versió cinematogràfica de Pasolini, dilluns, al cicle de literatura i cinema del Kubrick i La Cultural

Vilafranca del Penedès | Diferents indrets | 30-10-2017

El mite d’Èdip en la versió cinematogràfica de Pasolini, dilluns, al cicle de literatura i cinema del Kubrick i La Cultural

La tragèdia d’Èdip i l’adaptació cinematogràfica que d’aquest mite literari en va fer l’escriptor i realitzador italià Pier Paolo Pasolini centraran l’atenció de la pròxima sessió del cicle de literatura i cinema “Una nit amb els clàssics”, organitzat per Kubrick Cinema i La Cultural llibreria, que tindrà lloc dilluns, dia 30 d’octubre, a les 8 del vespre, a l’Agrícol (Passatge Alcover, 2 de Vilafranca del Penedès). Clàudia Llach, graduada en història de l’art, serà l’encarregada de presentar la base literària sobre la qual el poeta i cineasta italià va crear una de les seves obres més personals.
A les 10 de la nit, al Kubrick cinema, es projectarà el film realitzat l’any 1967 i protagonitzat per Silvana Mangano, Franco Citti i Alida Valli. Edipo, el hijo de la fortuna té una durada de 99 minuts i es projectarà en versió original subtitulada.
Relectura d’un mite fundacional
La tragèdia d’Èdip narra la història de Laios, rei de Tebes, i la seva esposa Iocasta, els quals, abans de contraure matrimoni, consulten l’oracle de Delfos i aquest els adverteix que tindran un fill que matarà el pare i es casarà amb la mare. Per evitar que s’acompleixi la profecia, Laios encarrega un servent que es desfaci del nadó, però el criat, compadit de la fragilitat de la criatura, el deixa lligat a un arbre i, per tant, l’infant sobreviu. D’aquesta manera s’acabarà acomplint la profecia.
A banda de la tragèdia clàssica de Sofocles -Èdip rei-, el mite del dissortat rei de Tebes ha servit d’inspiració o ha anat apareixent al llarg de la història de l’art en un bon nombre de novel·les, poemes, peces teatrals, films o obres musicals. El film de Pasolini, doncs, se situa en aquesta tradició cultural de relectura d’un mite fundacional de la literatura europea. Amb tot, el realitzador italià va voler fer una lectura contemporània del mite. En aquest sentit, la pel·lícula es mou en dos àmbits geogràfics –Itàlia i Grècia- i tres períodes cronològics: la Itàlia dels anys vint del segle passat, en ple ascens del feixisme, l’època clàssica i la Itàlia dels anys seixanta.
Com és habitual en el cicle “Una nit amb els clàssics”, totes aquelles persones que ho desitgin es podran quedar a sopar a l’Agrícol un cop finalitzada la presentació. Només cal que es posin en contacte telefònic amb La Cultural llibreria (938 920 848) o bé l’Agrícol (938 900 815). Hi ha temps fins al dia abans. El preu del sopar és de 10€.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!