Conferències, col.loquis
Les praderies de Posidonia oceanica de l’Espai Marí Costes del Garraf
Vilanova i la Geltrú | 23-05-2025 18:30 h.
Taula rodona on podrem conèixer el projecte d’avaluació i seguiment de les praderies de Posidonia oceanica a l’Espai Marí Costes del Garraf, amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la recollida de dades biomètriques i l’estudi de la biodiversitat marina. A càrrec de Pau Aguiló, director del Centre d’Estudis del Mar de Sitges, Diputació de Barcelona, i Manel Salvador, tècnic de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques de Catalunya.
La Posidonia oceanica és una planta superior endèmica de la mar Mediterrània que forma praderies extenses. Constitueixen una comunitat clímax; representa el màxim nivell de desenvolupament i complexitat que un ecosistema pot aconseguir. Sustenten una gran biodiversitat, proporcionant refugi i zona de reproducció per moltes espècies, equivalent a un bosc madur en el medi terrestre.
Exerceix un paper fonamental per diversos factors; gràcies a la fotosíntesis, fixa CO2 procedent de l'atmosfera i oxigena les aigües, és un viver d’activitat biològica per l’alta biodiversitat que acull, produeix i exporta biomassa, consolida els fons de les costes i actua com a barrera, atenuant l'erosió costanera. Degut a les seves característiques, sensible a diversos paràmetres ambientals, incloent la contaminació, és un bioindicador fiable per analitzar la qualitat de les aigües. Es tracta, per tant, d'un dels ecosistemes marins més importants, per la qual cosa ha estat classificat com a hàbitat prioritari en la Directiva Hàbitat. A més, les funcions ecosistèmiques que desenvolupa són essencials per pal·liar els impactes del canvi climàtic.
Malauradament, aquest valuós ecosistema ha patit durant les darreres dècades impactes que han provocat la seva regressió o desaparició; contaminació, pesca d'arrossegament, dragatge de sorres per platges erosionades, infraestructures que alteren la sedimentació, com ara ports i espigons, competència per part d’espècies invasores, etc.
Al litoral català, es troba en diverses localitats sent la praderia que hi ha al davant del Garraf una de les més extenses de la costa central. L’Espai Marí Costes del Garraf comprèn un àrea entre Gavà i Cunit que és Xarxa Natura 2000, figura de protecció de la UE que té per objectiu fer compatible la protecció dels hàbitats naturals amb l’activitat humana que s’hi desenvolupa. Per tant, està inclosa al Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN), està reconeguda com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC) per la UE, gràcies als hàbitats d’interès que acull, com ara la praderia de Posidonia oceanica. En aquest sentit, qualsevol iniciativa per a la seva conservació, sigui pública o privada, resulta fonamental.
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.