Institut Les Vinyes

Situen la deixalleria provisional de Cubelles al costat d'un institut que acumula 14 anys en barracons

Un imprevist en unes obres impedeix la retirada dels contenidors abans de l'inici de curs

Situen la deixalleria provisional de Cubelles al costat d'un institut que acumula 14 anys en barracons. ACN

Situen la deixalleria provisional de Cubelles al costat d'un institut que acumula 14 anys en barracons. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut Les Vinyes de Cubelles fa 14 anys que és en barracons i ara començarà el curs convivint amb la deixalleria municipal, que aquest estiu l'Ajuntament ha reubicat provisionalment al costat del centre. El consistori va traslladar la deixalleria a finals de juny per poder reformar el recinte on s'ubica habitualment, calculant que les obres estarien acabades a principis de setembre. Un imprevist, però, ha retardat el calendari i ha obligat a mantenir la deixalleria provisional al costat de l'institut, separats només per una tanca. "Prou sobre mullat", protesten la direcció i les famílies del centre, que lamenta que els hagin situat la instal·lació tant a la vora d'un institut "que ja es troba en una situació molt precària".

L'Ajuntament sosté que el canvi de lloc de la deixalleria es va preveure com a mesura provisional, amb la intenció que no entorpís el dia a dia de Les Vinyes. "Abans que comencessin les classes aquest setembre, la deixalleria havia d'haver tornat al seu lloc fixe. Teníem molt clar que l'obra estaria acabada", explica a l'ACN la tècnica de Medi Ambient, Eva Escardó, que lamenta que hagin sorgit "problemes" amb la rebuda del material per acabar les obres.

Escardó també apunta que "no hi havia alternatives" a l'hora de reubicar la deixalleria, ja que aquest tipus d'instal·lacions requereixen d'un solar municipal suficientment ampli per encabir tots els contenidors i permetre les maniobres dels camions. Al mateix temps, assenyala la idoneïtat de l'espai escollit perquè està situat a poca distància de l'espai fixe de la deixalleria, ara en obres.

El consistori assegura comprendre parcialment el malestar de l'institut, motiu pel qual han acordat diverses mesures per minimitzar els efectes de la convivència, que esperen que duri com a molt fins l'1 d'octubre. S'han fet tres ajustos: traslladar els contenidors més molestos al cantó oposat de l'institut, tancar l'espai durant els matins i acordar que els camions retirin les deixalles abans de les 8 h.

Escardó defensa que, amb l'aplicació d'aquestes mesures, "no hi ha d'haver cap problema" pel fet de tenir la deixalleria i l'institut separats per una tanca. "L'únic inconvenient pot ser a nivell visual, però en cap cas hi ha riscos perquè els residus especials -amb risc d'inflamació- es gestionen en un altre espai", afegeix.

Tant la direcció de Les Vinyes com l'AMPA entomen aquest escenari molestos i resignats, mentre asseguren que els ajustos han estat una proposta seva a les portes de l'inici del curs. "Ja tenim suficient amb haver d'acceptar els barracons com per a què ens plantin la deixalleria al costat", es queixa la presidenta de l'associació de famílies, Alejandra Álvarez, que assegura que l'Ajuntament havia obert la porta a utilitzar un altre terreny "però es va descartar per l'impacte visual que tenia de cara als visitants en plena època estival". "És una vergonya que l'hagin posat aquí", insisteix.

La directora, Yolanda González de la Aleja, lamenta la manca d'informació prèvia per part de l'Ajuntament, i assegura que es va trobar la deixalleria "de sobte" al terreny del costat del centre poc després que acabessin les classes el curs passat. Reconeix que es va evitar l'impacte directe cap als alumnes, però recalca que "els professors van treballar durant més de dues setmanes convivint amb sorolls i males olors".

A les portes del nou curs, es mostra expectant amb l'afectació que pot tenir la deixalleria en el dia a dia dels més de 200 alumnes d'ESO que té l'institut -no s'hi imparteix ni Batxillerat ni Formació Professional-. Tot i que als matins la deixalleria estarà tancada, la directora ressalta que l'entorn d'un institut "és molt important per fomentar la motivació" de l'alumnat. Per reduir l'impacte visual, durant l'estiu s'ha instal·lat una ràfia negra al llarg de tota la tanca.

Més escèptica és l'AMPA. La presidenta tem que la convivència amb la deixalleria faci aparèixer rosegadors a l'institut, mentre assegura que no es podran evitar les males olors a les aules més properes als contenidors ni tampoc al pati. Les famílies han traslladat la situació al Síndic de Greuges, del qual encara no han obtingut resposta. Si la situació s'allarga més enllà de l'1 d'octubre, preveuen endurir les protestes.

"14 cursos no són provisionalitat"

El malestar de la comunitat educativa de Les Vinyes s'accentua pel fet que el centre comença ara el seu catorzè curs en mòduls prefabricats. "Portem 14 cursos en situació de provisionalitat, però un temps tant llarg a mi no em sembla res provisional", apunta la directora del centre, que garanteix que les famílies i el professorat "continuen defensant una batalla eterna per aconseguir la construcció de l'edifici".

González de la Aleja relata que el principal entrebanc per poder abandonar els barracons rau en els terrenys on s'ha d'aixecar l'institut. Es tracta d'una parcel·la al centre del poble que era de propietat privada i es va haver de requalificar. Després d'un llarg periple, aquest estiu l'Ajuntament ha aprovat la cessió definitiva del terreny al Departament d'Educació, que ara s'ha de pronunciar al respecte i dir si tira endavant la construcció.

La directora lamenta que la situació impedeix una igualtat de condicions amb l'altre institut del municipi, alhora que redueix l'oferta educativa. I és que González de la Aleja sosté que, disposar d'un edifici, els permetria oferir places de Batxillerat i també de Formació Professional per tal d'evitar que bona part dels joves de Cubelles ara s'hagin de desplaçar a altres municipis. Un anhel que també manifesta l'AMPA.

L'escola Charlie Rivel, amb tres edificis inhabilitats per obres

La convivència entre la deixalleria i Les Vinyes no és l'únic imprevist que ha trasbalsat l'inici del curs escolar a Cubelles. L'escola Josep Andreu Charlie Rivel ha hagut de reubicar més de 200 alumnes d'Infantil i Primària a correcuita després que s'hagi detectat el risc d'esfondrament d'un mur.

Les obres per refer una escala exterior han deixat al descobert "moltes deficiències estructurals" d'espais construïts fa 40 anys. La construcció d'un nou mur més segur ha deixat inhabilitats tres edificis i un dels patis. La situació s'allargarà, com a mínim, fins el novembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local