Atenció primària

Sant Pere de Ribes reclama més recursos i professionals per cobrir les mancances del CAP Roquetes

El nou edifici finalitza la segona de les tres fases de l’obra i només restarà una intervenció menor

Sant Pere de Ribes reclama més recursos i professionals per cobrir les mancances del CAP Roquetes. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes reclama més recursos i professionals per cobrir les mancances del CAP Roquetes. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre d’Atenció Primària de les Roquetes obrirà el 27 de febrer els nous espais de les obres que s’hi estan fent ara i tornarà a fer les extraccions de sang, a l’espera que l’última fase de l’ampliació i reforma (consistent en condicionar un espai polivalent, vestuari i magatzem) finalitzin al juny. El govern municipal ha reclamat, en aquest sentit, al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya dotar dels recursos i professionals necessaris per cobrir les mancances del servei. L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha mostrat la seva satisfacció per l’ampliació d’aquest equipament “per prestar els serveis amb la qualitat que necessiten les persones”, però també ha reivindicat que “tot i que les parets i l’edifici són importants, necessitem que els serveis que es prestin siguin també de qualitat”.

Per això, Abigail Garrido ha exigit una millor atenció presencial, però també telefònica, atès que actualment “moltes trucades es perden” i “cal una centraleta digital tant a Ribes com a les Roquetes. Al respecte, hi ha moltes queixes de la ciutadania”. També ha reclamat més especialitats com pediatria i la necessitat de tenir urgències 24 hores a ambdós centres del municipi. L’alcaldessa ha explicat que quan “no s’atenen determinades visites al CAP, automàticament les persones es desplacen a l’hospital de Sant Camil, col·lapsant les seves urgències i creant un bucle al propi hospital”.

“Tenim mancances de recursos humans, recursos tecnològics i, després de la pandèmia, moltes persones han vist que les seves malalties cròniques s’han complicat i ara tenim molta més complexitat per atendre-les”, ha assenyalat. Per tant, l’alcaldessa demana a la Generalitat que “faci els deures per atendre la ciutadania amb dignitat”.

La regidora de Salut Comunitària, Antònia Pulido, ha recordat que el Pla de Salut desplegat per l’ajuntament contempla la prevenció com un dels aspectes més importants. Per aquest motiu, Pulido ha dit que es necessiten més professionals “perquè a més podríem augmentar l’atenció a la salut mental. No ens serveix de res tenir més consultes si no tenim professionals per atendre a les persones”.


Tancament per trasllat intern i obertura de l’edifici principal

El dia 24 de febrer (divendres) el CAP Roquetes romandrà tancat per poder fer el trasllat intern, d’una ala a l’altra de l’edifici, del material, instal·lació d'informàtica i telefonia, entre d'altres. Així, s’aprofitarà aquesta aturada del servei per traslladar l’entrada i la recepció, actualment a l’edifici annex reformat (antigues dependències del Casal de la Gent Gran), a l’edifici principal, tornant a habilitar l’accés al seu lloc original i definitiu i obrint els espais un cop ja acabades les obres de la segona fase.

Durant aquest tancament d’un dia, l’assistència sanitària urgent, es realitzarà al CAP de Ribes, tant el divendres 24, com el cap de setmana 25 i 26. El mateix 24 es traslladarà un equip de Roquetes al CAP de Ribes (metge, infermera, administratiu i professionals de pediatria) al matí i a la tarda per poder atendre als usuaris de Roquetes. El cap de setmana ho cobrirà l'equip de guàrdia com sempre, però a Ribes.

El dia 27 de febrer (dilluns), ja es podrà accedir al centre per la porta principal i als nous espais de la 1ª planta. Les extraccions de sang ja es tornaran fer al CAP Roquetes (les persones usuàries seran avisades).

Paral·lelament, es mantindran els espais del punt extern que es presten provisionalment a l’edifici del Centre de Dia (on es troba l’actual Casal de la gent gran) fins que finalitzi la última fase, que es preveu que sigui durant el mes de juny.

El CAP Roquetes no només dóna servei a les Roquetes sinó a tota la població de l’àrea bàsica de salut que es diu “Roquetes-Canyelles” i que compren els nuclis dels Cards, els Colls, Rocamar, les Roquetes, Mas d’en Serra, Torre del Veguer i Vilanoveta i el municipi de Canyelles.

El projecte

Les obres van començar el 15 de febrer de 2021, amb una previsió de 24 mesos i una execució en 3 fases (fase 1, adequació de l’edifici cedit de l’antic Casal; fase 2, reformar del centre assistencial; i fase 3, per habilitar a l’edifici annex espais de suport, una aula, vestidor i magatzem).

L’execució del projecte, pressupostat en 3,2 M€, dotarà l’ambulatori dels espais i recursos necessaris per oferir un millor servei a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Roquetes-Canyelles, amb una nova distribució de les instal·lacions, que ocuparan la totalitat de la planta baixa i la planta primera existents. Així, es passarà de les 13 consultes actuals a un total de 21 consultes.

L’equipament sanitari millorarà, a més, amb les següents noves dotacions:

• Una àrea d’atenció no programada amb 4 boxs.
• Dos despatxos de salut mental.
• Aula d’educació sanitària.
• Sales de reunions.

El CAP de les Roquetes disposarà dels següents serveis, que permetran oferir una resposta integral de l’atenció primària de salut i social:

• Medicina general.
• Pediatria.
• Odontologia.
• Consulta de salut mental de suport a l’atenció primària.
• Atenció a la salut sexual i reproductiva.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local