Anella ferroviària

L'institut Lluch i Rafecas de Vilanova liderarà el nou el Centre de la Formació Ferroviària de Catalunya

A partir del curs vinent, el centre deixarà d'acollir alumnes de l'ESO per oferir formació integrada per a totes les ocupacions del transport ferroviari

L'institut Lluch i Rafecas de Vilanova liderarà el nou el Centre de la Formació Ferroviària de Catalunya. Lali Puig

L'institut Lluch i Rafecas de Vilanova liderarà el nou el Centre de la Formació Ferroviària de Catalunya. Lali Puig

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'institut Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú liderarà el nou el Centre de la Formació Ferroviària de Catalunya. Així ho ha anunciat aquest matí el Govern de la Generalitat, que considera que la nova institució servirà per anar desplegant el traspàs de Rodalies, entre d’altres funcions. El centre, que actualment té 1.200 alumnes, oferirà formació integrada per a totes les ocupacions del transport ferroviari i està previst que entri en funcionament el curs 2024-2025 i de manera progressiva. De fet, l'institut vilanoví anirà ampliant els seus estudis de formació professional ferroviària al temps que suprimirà les línies de l'ESO. Les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, i la de Territori, Ester Capella i Farré, han presentat aquest centre avui a Vilanova i la Geltrú davant de representants de tots els operadors de transport públic ferroviari, d'alta velocitat ferroviària i de transport de mercaderies per tren que operen al país. El cap d'estudis de Formació Professional de l'institut Lluch i Rafecas, Daniel Martínez, ha explicat a Eix Diari la satisfacció del centre amb aquest anunci: "fa un mes que estem treballant en aquest projecte, que dona resposta a una reinvidicació del centre ja que des de fa 5 anys que estem oferint el cicle mitjà amb gran èxit i molta més demanda que oferta. Des de l'institut hem demanat ampliar aquests estudis ferroviaris amb un cicle superior i el cicle d'especialització, que és l'equivalent a un màster universitari, i amb aquest projecte ho podrem oferir". L'institut ja treballa amb el departament com es farà la transició progressiva d'institut de secundària a Centre de Formació Ferroviària. I des de l'Ajuntament també es prepara la redistribució dels futurs alumnes de l'ESO a la resta d'instituts de la ciutat a partir del curs vinent.

Vilagrà ha remarcat que amb aquest centre el Govern continua planificant el traspàs de Rodalies. “Avui fem un pas molt important. Donem forma a un centre que oferirà formació per a totes les ocupacions ferroviàries i que servirà per a preparar-nos per al traspàs de Rodalies. Estem preparats per assumir Rodalies i per millorar el servei. Anirem pas a pas i ho farem bé”. Per la seva part, Capella ha explicat que el Govern vol crear "un sistema ferroviari integral i intermodal propi, gestionat des de la proximitat perquè hem demostrat que des de la proximitat ho sabem fer millor. Per aquest motiu, l’acord del traspàs integral de Rodalies és una fita importantíssima per millorar la vida de la gent perquè el nostre objectiu és solucionar el caos actual i dotar al país del servei que mereix la nostra ciutadania".

Actualment, els diferents actors del sistema ferroviari català formen els seus propis equips, però l’objectiu del Govern és concentrar la formació en un centre dual, especialitzat i ampliar competències. L’institut FX Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú ja forma alumnat en manteniment ferroviari i és l’única ciutat de Catalunya on es fa formació professional i universitària en aquesta matèria. Ara, amb el nou centre, s’ampliarà progressivament la formació per a totes les ocupacions a partir del curs 2024-2025. Ja siguin les que demanden homologació de l’agència de seguretat ferroviària com personal de conducció de vehicles ferroviaris (maquinistes) i personal de circulació, d'infraestructures, d'operacions del tren o responsable de control del manteniment de material rodant ferroviari; com d’altres ocupacions que no en requereixen: electromecànic ferroviari; operari en manteniment de trens; auxiliar de servei de bord i auxiliar de tren, entre d’altres.

La previsió, per als propers anys, és arribar fins al miler d’alumnes en diferents graus de Formació Professional i que el personal docent i expert formador arribi fins a la vuitantena. El centre s’ubicarà a les actuals instal·lacions de l’institut FX Lluch i Rafecas de Vilanova i s’anirà ampliant progressivament. L’institut s’integra dins la denominada “anella ferroviària” de Vilanova i la Geltrú, que concentra tots els actius locals vinculats amb la promoció, formació i divulgació del món del ferrocarril. Conformen aquesta anella el Museu del Ferrocarril, el campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, els tallers de Renfe i l’estació del tren, que queden ubicats en un punt concèntric al centre urbà de la ciutat. Des d’aquest punt, s’amplia per una banda fins a l’Institut Lluch i Rafecas, on s’ofereix ja actualment formació professional en aquest àmbit, i per l’altra, s’eixampla fins a Neàpolis, l’agència municipal d’innovació. Tot plegat conforma una gran anella de coneixement al voltant del món ferroviari, que ha de ser el motor de la consolidació de Vilanova i la Geltrú com a capital del ferrocarril.

El Centre de la Formació Ferroviària de Catalunya, que serà públic i l’únic d’aquestes característiques a l’Estat espanyol, és una iniciativa emmarcada en la planificació del nou mapa de centres de formació professional especialitzats, d’excel·lència i altament tecnificats, que impulsa la Generalitat i que veurà la llum el 2024. Altres exemples d’aquesta nova modalitat de centre són l’Institut dels Aliments a Barcelona (Mercabarna), l’Institut de la Logística de Barcelona (Port de Barcelona) o l'Institut de Tècniques Audiovisuals i de l'Espectacle de Barcelona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local