Diada 2013

L'Audiència Nacional arxiva el cas del vilanoví acusat d'enaltiment al terrorisme

El jove i un altre imputat van mostrar la foto d’una presa d’ETA durant un acte de la Diada 2013

També es tanca la causa contra cinc independentistes més acusats d’ultratge a la bandera

Adrià Gala Vilanova i la Geltrú 08-04-2014 17:04 Lectures 7075

L’Audiència Nacional ha arxivat la causa contra els set catalans acusats d’enaltiment al terrorisme i d’ultratges i injúries a la corona durant un acte de l’esquerra independentista de la Diada de 2013. En un auto breu, al qual ha tingut accés Eix Diari, el jutjat d’instrucció número 4 de Madrid argumenta que els fets jutjats no es poden considerar delicte per diversos motius.

En el casos del vilanoví Oriol Sivill i d’un altre dels imputats, als qui la fiscalia acusava d’un delicte d’enaltiment al terrorisme per haver mostrat fotografies de dues preses d’ETA, Marina Bernadó i Lola López, el jutge assegura que la seva acció no es pot considerar com un delicte, ja que en cas cap durant el transcurs de l’acte van enaltir o justificar el terrorisme, si no una “denúncia a la política penitenciària actual”, tal i com van justificar els propis acusats durant la seva declaració.

A més, el magistrat també ressalta el fet que un dels acusats havia mantingut “una relació afectiva” amb una de les preses d’ETA que apareixien en les imatges, sense que s’hagi trobat cap indici que, malgrat aquesta situació personal, es pugui associar cap actitud de l’acusat amb un possible delicte d’enaltiment del terrorisme.

Pel que fa a la resta d’acusats, l’auto deixa clar que no hi ha prou proves que relacionin els imputats amb la crema de banderes espanyoles i del rei que es van produir aquell mateix dia. El jutge, de fet, carrega durament contra l’acusació i la fiscalia, ja que destaca que, de tots els indicis aportats, “els únics” que podrien permetre la identificació dels presumptes autors dels fets són una samarreta de color negre amb una inscripció del col•lectiu Arran, “uns calçotets de color verd” i el rastre del coll d’una ampolla d’aigua de plàstic.

Finalment, però, el magistrat també acaba descartant aquests tres indicis, ja que admet que en les imatges enregistrades de l’acte tant sols s’observen “tres persones completament tapades amb roba negra”, sense que es pugui observar cap dels suposats indicis d’ultratges i injúries a la corona. De l’ampolla de plàstic diu que “ni tant sols” hi ha constància que estigués en el mateix escenari on es va produir la crema.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No